FEIENDE FLOTT: NHO- og LO-toppene er storfornøyde med at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i et møte i går lovet dem en offentlig godkjenningsordning for renholdsfirmaer. Fra venstre: NHO-sjef John G. Bernander, NHO Service-sjef Petter Furulund, arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, LO-leder Roar Flåthen og leder i Norsk Arbeidsmandsforbund Erna Hagensen. Foto: Håkon Eikesdal
FEIENDE FLOTT: NHO- og LO-toppene er storfornøyde med at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i et møte i går lovet dem en offentlig godkjenningsordning for renholdsfirmaer. Fra venstre: NHO-sjef John G. Bernander, NHO Service-sjef Petter Furulund, arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, LO-leder Roar Flåthen og leder i Norsk Arbeidsmandsforbund Erna Hagensen. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Full opprydning etter Dagblad-avsløringer

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil innføre offentlig godkjenning av vaskefirmaer, etter at Dagbladet har beskrevet råtne forhold i bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm reagerte spontant da Dagbladet i sommer avslørte uholdbare forhold i renholdsbransjen. Hun lovte full opprydding. I går ga hun klarsignal til en offentlig godkjenningsordning, slik LO og NHO har bedt om i mange år.

- Jeg er veldig fornøyd, sa lederen i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, og fikk bifall fra NHO-sjefen, LO-lederen og de andre under et møte i departementet igår.

Nå begynner arbeidet med å lage godkjenningsordningen, som skal bygge på lovkrav om bedriftshelsetjeneste, yrkesskadeforsikring og så videre.

- Forvitrer Hagensen og NHO Service-sjef Petter Furulund håper de første renholdsfirmaene kan godkjennes etter den nye ordningen innen neste sommer.

LO, NHO og arbeidsministeren er også enige om at tariffavtalen i renholdsbransjen må allmenngjøres. Dermed blir det ulovlig å operere med ekstremt lave lønninger, slik det i dag er vanlig i deler av bransjen.

Arbeidsministeren, NHO og LO er enige om at situasjonen er så kritisk at det må handles raskt.

- Dette er en bransje som forvitrer. De seriøse aktørene rapporterer at de knapt vinner offentlige eller private anbud lenger, sier John G. Bernander.

- Honnør til Bjurstrøm Petter Furulund mener Dagbladets reportasjer er grunnen til at saken etter hans mening nå får et lykkelig utfall.

- Det Dagbladet har rullet opp gjør at både opposisjonspartier og alle andre har skjønt at her må man gjøre noe, mener Furulund.

Full opprydning etter Dagblad-avsløringer

- Dagbladet har hatt en viktig rolle, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

I et notat om innføring av ID-kort og en registreringsordning for renholdsfirmaer fra tidligere i år, gikk ikke Bjurstrøms departement inn for en offentlig godkjenningsordning. Hun sier dette om hvorfor hun nå vurderer det annerledes:

- Nå har jeg fått gode argumenter, og hørt at det er et krav partene vil ha. Så nå får vi endre på det, sier hun.

- Jeg synes hun skal ha honnør, sier John G. Bernander.