Full opprydning etter Dagblad-avsløringer

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil innføre offentlig godkjenning av vaskefirmaer, etter at Dagbladet har beskrevet råtne forhold i bransjen.

FEIENDE FLOTT: NHO- og LO-toppene er storfornøyde med at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i et møte i går lovet dem en offentlig godkjenningsordning for renholdsfirmaer. Fra venstre: NHO-sjef John G. Bernander, NHO Service-sjef Petter Furulund, arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, LO-leder Roar Flåthen og leder i Norsk Arbeidsmandsforbund Erna Hagensen. Foto: Håkon Eikesdal
FEIENDE FLOTT: NHO- og LO-toppene er storfornøyde med at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i et møte i går lovet dem en offentlig godkjenningsordning for renholdsfirmaer. Fra venstre: NHO-sjef John G. Bernander, NHO Service-sjef Petter Furulund, arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, LO-leder Roar Flåthen og leder i Norsk Arbeidsmandsforbund Erna Hagensen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm reagerte spontant da Dagbladet i sommer avslørte uholdbare forhold i renholdsbransjen. Hun lovte full opprydding. I går ga hun klarsignal til en offentlig godkjenningsordning, slik LO og NHO har bedt om i mange år.

- Jeg er veldig fornøyd, sa lederen i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, og fikk bifall fra NHO-sjefen, LO-lederen og de andre under et møte i departementet igår.

Nå begynner arbeidet med å lage godkjenningsordningen, som skal bygge på lovkrav om bedriftshelsetjeneste, yrkesskadeforsikring og så videre.

- Forvitrer Hagensen og NHO Service-sjef Petter Furulund håper de første renholdsfirmaene kan godkjennes etter den nye ordningen innen neste sommer.

LO, NHO og arbeidsministeren er også enige om at tariffavtalen i renholdsbransjen må allmenngjøres. Dermed blir det ulovlig å operere med ekstremt lave lønninger, slik det i dag er vanlig i deler av bransjen.

Arbeidsministeren, NHO og LO er enige om at situasjonen er så kritisk at det må handles raskt.

- Dette er en bransje som forvitrer. De seriøse aktørene rapporterer at de knapt vinner offentlige eller private anbud lenger, sier John G. Bernander.

- Honnør til Bjurstrøm Petter Furulund mener Dagbladets reportasjer er grunnen til at saken etter hans mening nå får et lykkelig utfall.

- Det Dagbladet har rullet opp gjør at både opposisjonspartier og alle andre har skjønt at her må man gjøre noe, mener Furulund.

Full opprydning etter Dagblad-avsløringer

- Dagbladet har hatt en viktig rolle, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

I et notat om innføring av ID-kort og en registreringsordning for renholdsfirmaer fra tidligere i år, gikk ikke Bjurstrøms departement inn for en offentlig godkjenningsordning. Hun sier dette om hvorfor hun nå vurderer det annerledes:

- Nå har jeg fått gode argumenter, og hørt at det er et krav partene vil ha. Så nå får vi endre på det, sier hun.

- Jeg synes hun skal ha honnør, sier John G. Bernander.

DETTE ER SAKEN

Dagbladet har i sommer omtalt renholdsbransjen, som preges av en kriminalisering som bekymrer partene i arbeidslivet.

En underleverandør til firmaet Cleanit, som vasket for Olav Thon, ble nylig dømt i en større narkosak. Underleverandøren ble sparket. Dommen er anket.

Vi har skrevet at statseide Sem Gjestegård har leid estiske stuepiker fra et firma med 40 kroner timen som netto minstelønn, og at politiet etterforsker svart vask hos kemneren i Bærum. Renholdere kan være ofre for menneskehandel, og asylsøkere presses til svart arbeid.
Arbeidsministeren reagerte skarpt, og lovte å rydde opp.

Tidligere denne uka skrev vi om konkurser i renholdsbransjen, en rumensk bibelstudent som forteller at vaskejobben med opptil 20-timers arbeidsdager overskygget studiene, og om bruk av falske identiteter i et renholdsfirma i Rogaland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer