Full oppvask om Oslo-prosessen

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpner for full opprulling av den norske pengebruken i fredsprosessen i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed får utenriksminister Jan Petersen sjansen til et etterlengtet oppgjør med det han kaller Ap's nettverk i norsk utenrikspolitikk.

Tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland reagerte sterkt på Petersens uttalelser om Ap-nettverk under Høyres landsmøte, selv om kommentaren utad var dempet.

Men Dagbladet kjenner til at statsminister Kjell Magne Bondevik stiller seg bak Petersens «opprydding».

Mona Juul-saken kan dermed bli opptakten til en offentlig skittentøyvask om Oslo-prosessen, som involverer en lang rekke prominente aktører. Det gjelder Ap-leder og tidligere utenriksminister Thorbjørn Jagland og hans politiske venner, men også KrFs utenriksminister i sentrumsregjeringen, Knut Vollebæk, kan få ubehagelig fokus.

Oversikt

Anført av Frp-formann Carl I. Hagen ber Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om full oversikt over pengestrømmen til Peres-sentret og diverse prosjekter i forbindelse med fredsprosessen.

Det kan innebære åpne høringer med tidligere utenriksministere.

Komiteen vil ha full oversikt over de norske bevilgningene, betingelsene knyttet til pengene og hvilken kontroll som er gjennomført for å sikre at pengene er benyttet i tråd med vilkårene.

Også Arbeiderpartiet mener det er nødvendig å få fakta på bordet.

- Vi vil vite hva slags penger som har gått til Peres-sentret - om det er bistandspenger eller noe annet - og om de er brukt i henhold til vilkårene. Det er vår jobb som kontrollkomité. Men vi går ikke inn på Mona Juuls personalsak, det er arbeidsgivers ansvar, sier Ap's fraksjonsleder i komiteen, Kjell Engebretsen, til Dagbladet.

Han sier det ikke er spesielt vanskelig for ham å stille spørsmål ved beslutninger hans partileder Thorbjørn Jagland har tatt.

- Dette har ikke noe med partipolitikk å gjøre. Vi vil bare ha kjennskap til hva slags penger som er brukt, vilkårene for bruken og kontrollrutinene, sier Engebretsen.

Dagbladet fikk i går ikke kontakt med Jagland, som er på komitéreise i utlandet.

Gammel feide

De såkalte Ap-nettverkene har lenge vært kilde til stor forargelse for Høyre-leder Jan Petersen. I 1995 ga Høyres Hovedorganisasjon ut boka «Partiet, makten og staten», en gjennomgang av arbeiderbevegelsens maktapparat.

Primus motor for dette arbeidet var Vidar Helgesen, i dag statssekretær og Jan Petersens nære medarbeider i Utenriksdepartementet.

En av bokas hypoteser var at fagbevegelsens forskningsstiftelse FAFO fikk uforholdsmessig store pengebevilgninger fra Ap-regjeringen.

Terje Rød-Larsen, ambassadør Mona Juuls ektemann, var i sin tid FAFO-direktør.

Høsten 1996 ba Jan Petersen om å få full oversikt over departementenes bruk av tjenester fra FAFO. Det viste seg at forskningsstiftelsen i åra 1990 til og med 1995 hadde mottatt om lag 100 millioner kroner fra UD og Norad.

Mye av pengene var gått til prosjekter knyttet til fredsprosessen i Midtøsten.

GODE VENNER:</B> Både utenriksminister Jan Petersen og Frp-formann Carl I. Hagen vil røske opp i det de kaller Ap's nettverk og kameraderi i norsk utenrikspolitikk.