Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full oppvask om skandale-helikoptrene

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og hele seks forgjengere må i dag møte til åpen høring på Stortinget om skandalekjøpet av nye helikoptre til Forsvaret.

FORSINKET: NH90-helikoptrene skulle vært ferdig levert i 2008. Mer enn ti år senere er bare to av helikopterne operasjonelle. Video: NTB scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen tvil om at dette er en veldig spesiell sak, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) før høringen førstkommende mandag.

– Det er grunn til å kjenne på en viss uro over rutinene, istemmer saksordfører Hans Fredrik Grøvan (KrF).

De 14 NH90-helikoptrene som Forsvarsdepartementet vedtok å kjøpe i 2001, skulle leveres i årene 2005–2008. Ti år senere har Norge fått åtte maskiner. Seks av dem kan bare brukes til trening.

I tillegg er antall flytimer dramatisk lavere enn forutsatt på grunn av et uforutsett stort behov for vedlikehold. Og fortsatt er det forsinkelser. Først i 2022 er siste leveranse planlagt, selv om ingen i dag kan si det med sikkerhet heller.

Mangelfull informasjon

Grøvan vil vite hva bestillerne visste om faren for forsinkelser.

– Dette var et helikopter som aldri tidligere var blitt produsert. Hvilke vurderinger ble gjort, og var disse vurderingene tilstrekkelig forsvarlige? spør han.

Riksrevisjonens rapport kom i oktober i fjor. Den legger en stor del av ansvaret på produsenten, NATO Helicopter Industries (NHI), men slår også klart fast at det på norsk side har vært dårlige forberedelser, mangelfull oppfølging, svak styring og lite effektiv koordinering.

– Sakens realiteter er alvorlige i seg selv. I tillegg har Riksrevisjonen påpekt mangelfull informasjon til Stortinget, inkludert sviktende informasjon om konsekvensene for landets forsvarsevne. Dette er alvorlig, sier Andersen til NTB.

Uro for rutiner

Høringen åpner med en fagmilitær del som toppes med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Forsvarsministrene som må svare for skandalekjøpet, er Bjørn Tore Godal (Ap), Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Grete Faremo (Ap), Espen Barth Eide (Ap), Ine Eriksen Søreide (H) og altså sittende forsvarsminister Bakke-Jensen (H). Kristin Krohn Devold (H) kommer av praktiske årsaker til en egen høring onsdag påfølgende uke.

Grøvan varsler at han langt fra vil la Bakke-Jensen slippe unna, selv om KrF nå er blitt regjeringspartner.

– Det er bekymringsfullt når forsvarsministeren sier at oppfølgingen har fulgt de rutinene en vanligvis har. Da er det grunn til å ha en viss uro for om rutinene for denne type anskaffelser på 11 milliarder kroner er gode nok, sier Grøvan til NTB.

Barth Eide vurderte å avbryte

Tidligere forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) sier i dag på politisk kvarter på NRK at de i hans tid begynte å bli lei av alle utsettelsene og forsinkelsene, og at de satte i gang en utredning av alternativer.

Samtidig begynte de første helikoptrene å komme. Departementet valgte derfor å ikke gjøre noe.

Men i ettertid viste det seg å være et feil valg, sier Eide.

– Jeg mener vi kan ta lærdom av dette, og være forsiktige med å gå inn i store, dyre og kompliserte utviklingsprosjekter når det finnes nok av alternativer på markedet.

(NTB/Dagbladet)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!