Marjorie Taylor Greene:

Full ordkrig: - En vits

Den kontroversielle republikanske kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene havnet i munnhoggeri med medlemmer av 6. januar-komiteen, deriblant Trump-kritiske republikaneren Liz Cheney.

OPPHETET: Marjorie Taylor Green havnet i en opphetet diskusjon med medlemmer av 6. januar-komiteen. USAs forrige president, Donald Trump, og Taylor Greene sammen i januar to dager før det dødelige angrepet på Kongressen. Foto: AP Photo/Brynn Anderson

OPPHETET: Marjorie Taylor Green havnet i en opphetet diskusjon med medlemmer av 6. januar-komiteen. USAs forrige president, Donald Trump, og Taylor Greene sammen i januar to dager før det dødelige angrepet på Kongressen. Foto: AP Photo/Brynn Anderson

Vis mer
Publisert

Republikaneren Liz Cheney og demokraten Jamie Raskin, som leder påtaleteamet fra Representantenes hus, hisset på seg kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene under et møte i komiteen som gransker kongresstormingen 6. januar.

På møtet, som fant sted torsdag, ble det stemt over et vedtak om å straffeforfølge Donald Trumps tidligere sjefstrateg, Steve Bannon, for å ha vist forakt for Kongressen. Representantenes hus stemte 229 mot 202. Ni republikanere stemte ja.

Bakteppet er at Bannon har nektet å vitne i komiteen som gransker kongresstormingen 6. januar. Bannon ble instruert av Trump til ikke å stille opp. Han hadde fra før, via sin advokat, varslet at han ikke ville svare på noen spørsmål.

Black Lives Matter

Greene er svært omstridt, og er blitt omtalt som QAnon-politikeren, ettersom hun har fremmet konspirasjonsteorier knyttet til det løst sammensatte QAnon-nettverket.

På komitémøtet skal Greene, som mener vedtaket mot Bannon er «bortkastet», ha henvendt seg til demokratenes sjefanklager James Raskin for å spørre han hvorfor de ikke har etterforsket vold knyttet til Black Lives Matter-demonstrasjonene.

- Som Kyle Rittenhouse som drepte to Black Lives Matter-demonstranter? Jeg er sikker på at vi får muligheten til å komme tilbake til det, sa Raskin, ifølge The Hill.

17-årige Kyle Rittenhouse er siktet for å ha drept to menn under en demonstrasjon mot politivold i USA.

Black Lives Matter-tilhengere har omtalt Rittenhouse som en tilhenger av hvit overmakt, mens konservative har beskrevet ham som en patriot som benyttet seg av retten til å bære våpen under opptøyer.

OMSTRIDT: Kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene er svært omstridt, og er blitt omtalt som QAnon-politikeren. Foto: NTB / Olivier DOULIERY / AFP
OMSTRIDT: Kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene er svært omstridt, og er blitt omtalt som QAnon-politikeren. Foto: NTB / Olivier DOULIERY / AFP Vis mer

- Du er en vits

Utspillet om Rittenhouse satt sinnet i kok hos Greene, som svarte følgende:

- Dette er en vits. Hvorfor etterforsker dere ikke noe folk faktisk bryr seg om?

Den Trump-kritiske republikaneren Liz Cheney skal deretter ha omtalt Greene som «en vits», og foreslått at Green heller kunne bruke energien sin på «jødiske romlasere», med henvisning til en konspirasjonsteori hun tidligere skal ha spredt på Facebook. Teorien hevder at romlasere kontrollert av en mektig jødisk familie startet de enorme skogbrannene i California i 2018.

Greene nektet for å ha spredt konspirasjonsteorien, og gikk til angrep på Cheney:

- Det sa jeg aldri! Du er ferdig. Du er en vits, sa hun.

Cheney ble i mai skviset ut av sin rolle i det republikanske lederskapet i Representantenes hus. Cheney var blant dem som fikk føle Trumps raseri etter at de stemte sammen med Demokratene for å stille Trump for riksrett.

I MUNNHUGGERI: Republikaneren Liz Cheney og demokraten Jamie Raskin på vei fra et møte i 6. januar-komiteen 27. juli. Foto: NTB / AP Photo/Jose Luis Magana
I MUNNHUGGERI: Republikaneren Liz Cheney og demokraten Jamie Raskin på vei fra et møte i 6. januar-komiteen 27. juli. Foto: NTB / AP Photo/Jose Luis Magana Vis mer

Svært omstridt

I mai møtte Greene massiv kritikk da hun sammenliknet påbudet om å bruke munnbind inne i Kongressen med det jøder ble utsatt for under holocaust. Hun er også omstridt som følge av sine bånd til høyreekstreme og for støtte til QAnon-konspirasjonsteorien.

Seinest i juli ble hun midlertidig utestengt fra Twitter i ei uke etter at hun skrev villedende informasjon om coronaviruset på Twitter.

Vedtaket for å straffeforfølge Bannon i Kongressen betyr at saken havner i hendene på påtalemyndigheten, som skal avgjøre hvorvidt anklagene mot Bannon skal tas videre i rettssystemet som en straffesak, skriver NTB. Det er riksadvokat Merrick Garland som må ta den endelige avgjørelsen om det skal tas ut en formell tiltale.

Det kan resultere i fengsel i opptil ett år eller utløse bot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer