Pendlerbolig

Full ordkrig:
- Stemmer ikke

Det er åpen konflikt mellom Stortingets direktør og tidligere stortingspresident Eva Kristin Hansen. I et svar til Sylvi Listhaug hevder direktøren at Hansens forklaring ikke stemmer.

URIKTIG: Stortingsdirektør Marianne Andreassen mener forklaringen fra avgått stortingspresident Eva Kristin Hansen om at hun fikk råd fra administrasjonenom at hun fulgte reglene for pendlerbolig ikke stemmer. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
URIKTIG: Stortingsdirektør Marianne Andreassen mener forklaringen fra avgått stortingspresident Eva Kristin Hansen om at hun fikk råd fra administrasjonenom at hun fulgte reglene for pendlerbolig ikke stemmer. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag sendte Stortingets direktør Marianne Andreassen et åtte sider langt svarbrev til Frp-leder Sylvi Listhaug om pendlerboligskandalen i nasjonalforsamlingen.

Stortingspresident Eva Kristin Hansen trakk seg torsdag etter at det ble kjent at politiet starter etterforsking av sakene.

- Medfører ikke riktighet

Et av Listhaugs ikke mindre enn 18 spørsmål til direktøren var hvorfor administrasjonen på Stortinget først hadde fortalt Hansen at hun var innenfor reglene, før hun bare tre timer seinere fikk beskjed om det motsatte.

I sin redegjørelse til Listhaug, som kom torsdag i forrige uke, forklarer den avgåtte stortingspresidenten seg slik:

«Mandag 15.11.2021 kl. 19.19 fikk jeg følgende utkast fra administrasjonen om hva jeg skulle svare vedrørende min tidligere pendlerleilighet i perioden 2020:

«I retningslinjene for tildeling av pendlerbolig står det at Stortingets pendlerboliger skal dekke boligbehovet i Oslo for stortingsrepresentanter som under funksjonstida er folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn 40 km i kjørelengde fra Stortinget. Stortingsrepresentanter anses skattemessig bosatt i kommunen de var bosatt i før tiltredelse, så lenge representanten disponerer bolig til privat bruk under opphold i kommunen. Leie av rom oppfyller dette vilkåret.»

Mandag 15.11.2021 ca. kl. 22.00 fikk jeg da telefonen fra Stortingets direktør. Nå var stortingsadministrasjonens konklusjon at jeg hadde brutt regelverket.»

Dagbladet er forelagt dokumentasjon på at Eva Kristin Hansens gjengivelse av korrespondansen er korrekt.

Svaret fra Andreassen er krystallklart: Hun mener framstillingen fra Eva Kristin Hansen er uriktig.

«Når det gjelder administrasjonens kommunikasjon med Eva Kristin Hansen 15. november 2021, medfører det ikke riktighet at Hansen «først fikk utkast til presseuttalelse, som la til grunn at hun hadde holdt seg innenfor regelverket, for så tre timer seinere få kontrabeskjed om at regelverket ikke var fulgt med henvisning til en tolkningsendring fra 2009.»

Mener reglene er klare

I sitt lange svarbrev til Listhaug skriver stortingsdirektøren også at den første gangen hun ble kjent med at Eva Kristin Hansen hadde et hus på Ski, innenfor grensen på 40 kilometer fra Stortinget, var i en telefonsamtale klokka 22, mandag i forrige uke.

Andreassen vedgår at de sendte et utkast til svar på en mediehenvendelse, men at det bare var «et foreløpig utkast til svar på en mer omfattende henvendelse fra Adresseavisen».

Stortingsdirektøren understreker at Hansen ikke tidligere har informert Stortinget om at hun disponerte en bolig i Ski i Nordre Follo, nærmere Stortinget enn det reglene for pendlerbolig krever.

Hun konkluderer med at reglene har vært tydelig nok.

«Jeg kan etter dette ikke se at administrasjonen i kommunikasjonen med Hansen har gitt uttrykk for noe annet enn det som er fast og innarbeidet praksis, nemlig at rett til pendlerleilighet forutsetter at representanten ikke disponerer bolig innenfor en grense på 40 kilometer fra Stortinget.»

Møte i morgen

Politikeren som gjennom sine spørsmål startet feiden mellom direktøren og den tidligere presidenten sier hun ikke vil blande seg i ordkrigen.

- Jeg ser at det er en diskusjon mellom de to i brevs form. Det skal ikke jeg blande meg inn i, sier Sylvi Listhaug.

- Det kom en interessant og god gjennomgang av regelverksendringen som skjedde i 2006 og hvordan det er kommunisert til stortingsrepresentantene. Man viser også til et skjema der man plikter å oppgi informasjon.

Stortingets direktør Marianne Andreassen skriver i svaret til Listhaug at stortingspolitikerne hvert år må sende inn et skjema der de må fortelle om eventuelle endringer i boligsituasjonen.

Frp-lederen sa til pressen i ettermiddag at hun likevel ikke var helt fornøyd med svarene fra Andreassen. Hun sier det fortsatt gjenstår ubesvarte spørsmål.

- Dette var en god redegjørelse, men det er punkter som definitivt må følges opp, sier Listhaug.

Ett av punktene Listhaug vil ha klarhet i er hvordan Andreassen og resten av administrasjonen har vurdert at det ikke var grunnlag for rettslige etterspill i pendleboligsakene.

Det andre Listhaug vil ta opp er forklaringen fra stortingsdirektøren om at de ikke har hatt mandat til å følge opp sakene der regelbrudd har blitt kjent.

- Spørsmålet er om man har bedt om få det. Jeg er ganske sikker på at Stortinget ville vært villig til å gi mandat til i større grad å kontrollere disse sakene hvis det var ønskelig.

Listhaug forventer nå at Stortingets nye president Masud Gharahkhani (Ap), som velges i morgen, innkaller til et nytt møte der spørsmålene kan bli besvart.

Dagbladet forstår at det blir innkalt til et slikt møte allerede i morgen, torsdag.

Eva Kristin Hansen skriver onsdag kveld i en e-post til Dagbladet, der hun viser til svarene hun har gitt i redegjørelsen til Sylvi Listhaug. Hun står fortsatt på at hun har fulgt reglene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer