Full ordkrig etter naziutspill

Mandag sa statsminister Erna Solberg at svenske nynazister deltar i demonstrasjoner i Norge. Sveriges energiminister Anders Ygeman snur delvis etter å ha bedt henne om å «se seg selv i speilet».

KLAR TALE: Sylvi Listhaug (Frp) gir klar beskjed om at hun ikke tar imot råd fra Sverige om kampen mot nynazisme. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KLAR TALE: Sylvi Listhaug (Frp) gir klar beskjed om at hun ikke tar imot råd fra Sverige om kampen mot nynazisme. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Vi tar ikke imot råd fra Sverige, som har et dokumentert mye større nynazistisk miljø enn Norge. Vi tar heller ikke imot råd fra Ygeman, eller andre svenske politikere som i ti år har stukket hodet i sanden og ikke våget å diskutere innvandring og konsekvenser av det.

Slik lyder eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaugs (Frp) svar til Sveriges energiminister Anders Ygeman (S) etter at han ba statsminister Erna Solberg (H) om «å se seg selv i speilet», samt gikk til angrep mot Frp.

Ygeman har møtt krass kritikk fra både norske og svenske politikere. I tillegg til Listhaug finner vi stortingsrepresentant Henrik Asheim (H), Moderaternas gruppeleder i Riksdagen, Tobias Billström, og Kistdemokraterna-leder Ebba Busch Thor.

Snur delvis

På tross av kritikken uttaler Ygeman til TV4 at han synes at uttalelser fra Frp-statsråder, som for eksempel «advarsler om snikislamisering av Norge», bør kunne diskuteres.

Han holder også fast ved kritikken av Sylvi Listhaug, men snur delvis i kritikken av Solbergs utspill:

- Jeg tolket det som en måte å fordele skyld på. Men når jeg har fått det forklart i ettertid, så sier de at det var et spørsmål fra en svensk journalist. Så man skal kanskje ta det rolig likevel, sier han til TV4.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Bakgrunnen

Ordkrigen startet mandag da Solberg etter terrorangrepet i Bærum varslet sikkerhetstiltak i Norge, samt foreslo et nordisk samarbeid i kampen mot høyreekstremisme.

Samtidig trakk hun fram at svenske nynazister deltar i demonstrasjoner i Norge, og sa at «Sverige har de største og mest organiserte gruppene i Norden knyttet til dette».

- Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre. Deres nynazister forsøker også å organisere seg i nabolandene, sa hun ifølge Aftenposten.

Ygemans angrep

Ygeman tolket dette som et ønske om å legge skylda for høyreekstremisme på Sverige, og svarte med et kraftig angrep i tre deler:

  • Han kalte Frp for et høyrepopulistisk parti.
  • Han trakk fram at Solberg ga Listhaug en ny ministerpost i år, til tross for at hun trakk seg som justisminister i fjor etter å ha anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet.
  • Han påpekte at terroristen Anders Behring Breivik har bakgrunn som medlem i Frp.

- Vi kommer ikke unna faktumet at to av de angrepene vi har sett, er blitt gjennomført av nordmenn. Og Anders Behring Breivik var medlem av nettopp Frp i flere år, sa han til Aftonbladet.

Massiv kritikk

Tirsdag konfronterte Aftonbladet stortingsrepresentant Aasheim og eldre- og folkehelseminister Listhaug med kritikken.

- Ygeman legger seg på et debattnivå som den norske venstresiden aldri har gjort siden 22. juli. Det er trist. Jeg både håper og tror at Sveriges statsminister har en mer konstruktiv inngang til dette enn hva hans statsråd har, svarte Henrik Asheim.

- Det som hendte 22. juli 2011, var det verste som har skjedd Norge siden andre verdenskrig. Massemorderen forlot partiet vår mange år i forveien, ettersom Frp var altfor liberale, svarte Sylvi Listhaug.

Mens Kristdemokraternas leder, Ebba Busch Thor, gikk ut på Twitter for å kritisere Ygemans angrep.

- Plumpt og pinlig av Anders Ygeman. Dersom svenske nazister reiser til Norge og sprer sitt hat, så skyver man ikke ansvaret fra seg. Man tar det på alvor og gjør hva man kan for å feie for egen dør, skrev hun.