Full ordkrig om overvåkning

Norsk byråkrati slenger spydigheter mot amerikanerne i overvåkningssaken. Materialet, som var unntatt offentligheten, ble frigitt av Storberget.

FULL ÅPENHET: Justisminister Knut Storberget har lovet full åpenhet i overvåkingssaken. Han offentliggjorde han alle dokumenter i saken. Her i samtale med Jonas Gahr Støre på Stortinget onsdag. Foto:Jacques Hvistendahl
FULL ÅPENHET: Justisminister Knut Storberget har lovet full åpenhet i overvåkingssaken. Han offentliggjorde han alle dokumenter i saken. Her i samtale med Jonas Gahr Støre på Stortinget onsdag. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les alle dokumentene her

Da justisminister Knut Storberget trådte ned fra talerstolen på Stortinget onsdag offentliggjorde hans informasjonsavdeling alt materialet i granskingen av overvåkingssaken ut på Justisdepartementets nettsider.

Korrespondansen var untatt offenligheten etter paragraf 15 første ledd. Dette opphevet justisministeren.

I brevene langer flere etater ut mot Norges nærmeste allierte på en uvant brysk måte. I redegjørelsen fremheves flere konflikter med amerikanerne, som anklages for å forsøke å presse fram mediesensur, for å informere feil om hva som ble sagt i møter og for å forsøke å overstyre norske myndigheters sikkerhetsvurderinger. Anklager ambassaden for sensur Da TV2s spaning på SDU ble oppdaget arrangerte sikkerhetsansvarlig ved ambassaden (RSO) møte med PST.

«PST oppfattet dette som at RSO ønsket at PST skulle påpeke overfor media at en slik reportasje kunne påvirke ambassadens sikkerhet. PST ga klar beskjed om at vi ikke hadde noen som helst mulighet til å pålegge media sensur,» skriver PST-sjef, Janne Kristiansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer