Full panikk i Spania

Terroralarmen gikk på ny i Spania i natt. Alt som finnes av politi og militære er satt i alarmberedskap etter at landet i går fikk nye, alvorlige terrortrusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TANGER (Dagbladet): Politi og militære skal først og fremst sikre steder med mye mennesker og strategiske mål.

Det er den spanske avisa El Paos som bringer de dramatiske nyhetene om nye terrortrusler bare litt over ei uke etter at flere bomber drepte 201 mennesker i hovedstaden Madrid.

Islamistiske terrorister med forbindelse til al-Qaida sto bak terroraksjonen.

Jernbaner, flyplasser, havner, idrettsarenaer og alle tenkelige steder med store folkemengder sikres spesielt. Det samme gjelder strategiske mål som kraftverk, grenseoverganger, infrastrukturer og telekommunikasjon.

Alarmberedskap

Forsvaret er satt i alarmberedskap for å overvåke luftrom og territorialfarvann, opplyste innenriksminister Angel Acebes i går kveld. Han refererte til krisekommisjonen som ble nedsatt etter massakren på Atocha jernbanestasjon i Madrid 11. mars.

- Det er store trusler mot demokrati og frihet som i øyeblikket har gjort det nødvendig å foreta nye sikkerhetstiltak, sa Acebes i går. Han understreket hvor viktig det er med fasthet, og de rette juridiske redskapene for å bekjempe terrorismen.

Han viste til at etterretningen og informasjonen er internasjonal og at det blir viktigere og mer nødvendig å utveksle hva man vet for hver gang.

Spanias fire politienheter er også mobilisert. Dette er ramme alvor etter de dramatiske attentatene i Madrid for nøyaktig ei uke siden. Det må ikke skje igjen.

Acebes opplyste at terrorberedskapen er i samsvar med sosialistpartiet PSOEs politikk. Partiet vant valget og skal ta over regjeringsmakten i løpet av kort tid. Spania står samlet i kampen mot terrorismen.

Acebes opplyste videre at intensiveringen av terrorberedskapen skjer i samarbeid med andre europeiske land. Innenriks- og justisministrene i EU skal møtes i Brussel fredag nettopp for å diskutere felles kamp mot terrorismen.

Kritikk

Etter Atocha-attentatene ble sikkerheten allerede skjerpet overalt. Men beredskapen i dag er en klar opptrapping av frykt for nye attentater. Risikovurderingen blir gjort fra dag til dag.

Acebes understreket at den eksepsjonelle beredskapen vil vare så lenge det blir vurdert som nødvendig.

Spanjolene kritiserte i dagene etter massakren at det ikke ble satt i verk nødvendige sikkerhetstiltak. Blant annet tok det flere dager før det kom bilder av de ettersøkte terroristene på flyplassene og andre strategiske steder.

DØDSTOG: Slik ser det ut inne i en av togvognene som ble offer for terrorbombene for ei uke siden. Denne vogna står fortsatt på Atocha stasjon i Madrid.