Full politisjef tatt for sexovergrep mot sovende politistudent

BERGEN (Dagbladet): Mens politistudenten sov, forgrep politisjefen seg på henne seksuelt. For det fikk han bot og åtte måneders degradering. Nå får han toppjobben tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den kvinnelige politistudenten er rystet over politiets behandling av en av sine mannlige topper. Hun mener straffen, degraderingen og 8 000 kroner i bot er for mild.

- Min klient ønsker å si at hun er svært skuffet over reaksjonen mot førstebetjenten. Hun hadde forventet en mye strengere reaksjon enn åtte måneders degradering, sier kvinnens bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen fra Tromsø.
Selv ønsker studenten å si minst mulig om saken.

Tatt på fersken

Politifesten fikk en brå slutt da politifolkene fant en av sjefene med buksene på knærne ved siden av en nærmest bevisstløs politistudent. Politiførstebetjenten nektet for å ha voldtatt studenten, men innrømmet seksuelle overgrep mot den sovende kvinnen.

Bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen sier kvinnen er sjokkert over at polititoppen slipper unna med en bot på 8000 kroner og degradering fra førstebetjent til betjent i åtte måneder.

Ryste t

Skandalen har rystet politimiljøet i det lille politidistriktet i Nord Norge. At det var en høytstående og særlig betrodd politimann som plutselig sto anklaget for seksuelle overgrep mot en student som var under opplæring i politikorpset, har gjort saken svært betent.

Politimesteren i det aktuelle distriktet bekrefter overfor sexsaken har vært en belastning for ham og hans kolleger.

- Dette er en kjedelig sak for alle parter. Saken er nå avsluttet som straffesak og som personalsak, sier en ordknapp politimester som ikke ønsker å kommentere politistudentens reaksjon på det hun mener er en alt for mild reaksjon mot en av distriktets mest betrodde medarbeidere.

Politifest

Det var på vårparten i fjor at sexbomben i det lille nordnorske samfunnet smalt. Politisjefen og den unge politistudenten var sammen på fest en fredag kveld i mai i fjor da overgrepet skjedde.

På festen var en rekke andre politimenn- og kv inner til stede. Politistudenten skal ha drukket en del alkohol. Ut på kvelden klaget hun over at hun følte seg dårlig. Hun gikk derfor og la seg til å sove. Da skal den erfarne politiførtebetjenten, som skal ha vært kraftig beruset, ha forgrepet seg på kvinnen som skal ha sovet så tungt at hun ble betegnet som nærmest bevisstløs.

Dagbladet har fått bekreftet at det var kolleger av førstebetjenten som slo alarm. Da de kom inn i et av husets soverom, tok de sjokkerte politifolkene sjefen med buksene nede. Med buksen på knærne lå han ved siden av den utslåtte studenten.

Han ble pågrepet samme natt, ble førstebetjenten siktet for voldtekt av studenten. Ifølge siktelsen hadde han hatt samleie mens kvinnen var "bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen".

Politimannen nektet for å ha hatt samleie med kvinnen og siktelsen ble siden redusert til at han "bare" hadde tuklet med den bevisstløse kvinnen. Saken ble sendt til etterforskning ved et annet pol itidistrikt.

Bot

I august ble politimannen ilagt et forelegg på 8000 kroner. Han har godtatt straffen.

I ettertid ble det i hans eget politidistrikt anlagt personalsak mot polititoppen. I slutten av oktober i fjor vedtok politimesteren og resten av tilsetningsrådet i det aktuelle politidistriktet å degradere førstebetjenten. B>- Åtte måneders degradering er en sterk personalmessig reaksjon. Når degraderingsperioden er over vil den personalmessige siden av saken være over og vedkommende vil få stillingen sin tilbake, sier politimesteren.

<B>SJOKKERT:</B> Advokat Ingunn Tøllefsen er bistandsadvokat for politstudenten som ble utsatt for seksuelle overgrep fra den betrodde politimannen. - Hun hadde forventet en mye strengere reaksjon enn åtte måneders degradering, sier advokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer