Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full PR-krig om flystreiken

Sjefen: - Dere jobber bare 194 dager i året. Ansatte: - Vi jobber 20-timersdager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ledelsen i SAS Braathens prøver å overbevise offentligheten om at de kabinansatte har sagt nei til et supertilbud i lønnsforhandlingene, mens Norsk Kabinforening (NKF) forteller om skrekk-arbeidsdager på opp mot 20 timer og utslitte flyarbeidere.

Nå bruker arbeidsgiveren også den ferske enigheten med de tidligere Braathens-ansatte, SAS Braathens kabinforening, som PR-brekkstang overfor de mange flere medlemmene i NKF.

1.070 kabinansatte er nå i streik, noe som lammer det meste av flytrafikken til SAS Braathens og lager kaos på flyplassene.

- Mye dårligere lønn i Norwegian

- Vi beklager sterkt at en av partene har brutt samtalene før realitetsforhandlingene var i gang, og dette kommer fra en gruppe som tjener over 400.000 kroner i året, 25 prosent mer enn konkurrentene. De har gjort krav om fem uker mindre arbeidstid i året, sa administrerende direktør Petter Jansen i SAS Braathens på en pressekonferanse da streiken var et faktum, ifølge NTB.

Senere på dagen avfeide kommunikasjonsdirektør Catherine Foss Stene de ansattes krav om flere fridager ved å hevde at de per i dag bare jobber 194 dager i året, mens 221 er normalt.

Krever kortere arbeidstid

I dag tidlig fikk alle de norske riksmediene tilsendt lønnstabellen for de kabinansatte som ifølge Norsk Kabinforening ikke har vært justert siden april 2004. Samtidig fronter fagforenigen streiken med krav om bedre arbeidsforhold.

Full PR-krig om flystreiken

- Tallet på antallet arbeidsdager ledelsen bruker har liten betydning så lenge vi ikke har ekstra betalt for verken natt- og søndagsarbeid, skiftarbeid eller bevegelige helligdager, sier styremedlem Inger Helen Enger i NKF til Dagbladet.no

Ifølge foreningen har de kabinansatte betalt overtid først etter 45 timers arbeid på en femdagersperiode, og én frihelg per måned.

- Vi har ikke hatt noen begrensninger på arbeidstid, og kan i prinsippet jobbe 20 timer på én dag. Jeg har konkrete eksempler på folk som har jobbet 50-timersuker, sier Enger.

NKF krever forutsigbarhet med et fast arbeidstidssystem, og antyder at det motsatte har konsekvenser for flysikkerheten.

Snille og slemme kabinansatte

Da det i ettermiddag kom til enighet mellom SAS Braathens kabinforening og ledelsen, ble det satt i så sterk kontrast som mulig til de streikende i NKF

- SAS Braathens Kabinforening har vist stor ansvarsfølelse og kompromissvilje for å få til en avtale, sier administrerende direktør Petter Jansen i SAS Braathens ifølge NTB.

- Vi stiller oss veldig undrende til den holdningen. Ledelsen har ikke vært villige til å drøfte sakene våre overhodet, og har hatt over 18 måneder på seg. Selve meklingen var bare et spill for galleriet, mener Enger.

Full PR-krig om flystreiken

Streikeviljen i NKF ser så langt ikke ut til å avta selv om 800 kolleger valgte å inngå en avtale.

- Nå ser det riktig svart ut. Vi er sinte for å ha blitt holdt for narr de siste to åra, sier styremedlemmet til Dagbladet.no

KAOS: Hvem som egentlig har skylda for dette blir det opp til deg å vurdere. Foto: SCANPIX
KAOS: Hvem som egentlig har skylda for dette blir det opp til deg å vurdere. Foto: SCANPIX Vis mer
<B>TRUER:</B> - Fortsetter dette blir det katastrofe. Dette er ødeleggende for selskapet, sier administrerende direktør Petter Jansen i SAS Braathens om streiken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media