Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full retrett: Prester fratas makt i asylsaker

Prester får likevel ikke avgjøre om muslimske asylsøkere får bli i Norge. Under gårsdagens spørretime i Stortinget gjorde fungerende justisminister Dagfinn Høybråten full retrett i den omstridte saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to uker siden gjenga Dagbladet et hemmelig notat fra den politiske ledelsen i Justisdepartementet. I notatet ble det gitt ordre om at prester - og ikke saksbehandlerne til Utlendingsdirektoratet (UDI) - skal avgjøre asylsøknader fra muslimer som hevder de har konvertert.

Dersom en prest mener en muslim er blitt kristen og dermed risikerer forfølgelse i hjemlandet, skal det gis asyl, ifølge notatet.

Samlet regjering

Prestens avgjørelse kunne ikke overprøves av saksbehandlere i UDI, hevdet statssekretær Åshild Anmarkrud i Justisdepartementet.

- Hvem er bedre kvalifisert til å vurdere om et menneske har konvertert fra islam til kristendommen enn en prest? svarte Anmarkrud da hun ble spurt om det ikke var spesielt at en regjering fratar saksbehandlerne ansvaret i asylsaker og gir det til prester.

Ifølge Anmarkrud sto regjeringen samlet bak de nye retningslinjene for UDI. Men det gjør den ikke lenger.

Under gårsdagens spørretime i Stortinget, trakk fungerende justisminster Dagfinn Høybråten tilbake det meste som tidligere var blitt sagt i saken.

- Uttalelser fra presten vedrørende konvertittens omvendelse skal tillegges vekt i den helhetlige individuelle vurdering som departementet må gjøre. Men det skal selvsagt ikke være avgjørende for utfallet av saken, sa Høybråten.

- Full retrett

I tillegg ble bestemmelsen om at prestenes avgjørelse ikke kan overprøves, kraftig moderert:

- Departementet må være tilbakeholden med å gå inn og overprøve prestens vurdering av hvorvidt en omvendelse faktisk har skjedd, sa Høybråten.

- Dette er full retrett fra regjeringens side, hevder Arbeiderpartiets justispolitiker, Ane Sofie Tømmerås. Det var hun som fremmet spørsmålet til Høybråten. Ifølge henne var de nye retningslinjene for UDI i strid med retningslinjene for norsk asylpolitikk.

- Men nå har regjeringen trukket det tilbake, og ser ut til å holde fast ved den vanlige asylpraksisen igjen, sier Tømmerås.