Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full sal når bioteknologi-loven behandles

KrF fikk gjennomslag for krav om full sal på Stortinget når bioteknologiloven behandles, får Dagbladet bekreftet.

ALLE MÅ MØTE: Alle de 169 representantene skal møte når bioteknologiloven skal opp til behandling i Stortinget på tirdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ALLE MÅ MØTE: Alle de 169 representantene skal møte når bioteknologiloven skal opp til behandling i Stortinget på tirdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Som VG var først til å melde, ble forslaget enstemmig vedtatt fredag.

For at det skal kunne gjennomføres i henhold til krav om smittevern, vil Stortingets presidentskap sette opp pleksiglass mellom dobbeltsetene i Stortingssalen.

- Vi stiller oss bak det, men synes det er synd at KrF påfører skattebetalerne 225 000 i ekstrautgifter for å få gjennomslag for full sal. Det er summen det vil koste med pleksiglass, sier Morten Wold, som representerer Frp i presidentskapet til Dagbladet.

Det er skal også være flere andre tiltak som skal sikre at avstemningen kan skje på en smitteversmessig forsvarlig møte.

-Full sal er jo ikke noe presidentskapet vedtar, men når Høyre, Venstre og KrF varsler at de vil stille med alle sine representanter i salen, så må alle andre partier gjøre det samme for å sikre proporsjonalitet. Sånn er livet på Stortinget, det får vi håndtere, sier Ap-lederJonas Gahr Støre.

Frp enighet med Ap og SV

Enigheten om bioteknologispørsmålet som KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad forhandlet seg fram til da KrF gikk inn i regjeringen røyk da Frp gikk ut av regjering.

Etter at Frp, Ap og Sv har funnet sammen, ligger det nå an til en større liberalisering av bioteknologiloven der blant annet eggdonasjon tillates, noe KrF er sterkt imot.

På bakgrunn av dette har KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sagt at han vil be om at alle stortingsrepresentantene i KrF må møte i salen for å stemme i saken.

- Det er fordi vi tror det blir jevnt, og at vi har en reell sjanse til å vippe flertallet i vår retning, sa Ropstad.

I strid med corona-praksis

Dette er i strid med reglene som har vært praktisert på Stortinget under corona-pandemien. Alle partiene på Stortinget har vært enige om at bare 87 av de 169 Stortingsrepresentantene skal være til stede i salen samtidig.

Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF har tidligere sagt til Dagbladet at han mener det er viktig at samtlige stortingsrepresentanter er til stede.

- Dette er en sak vi mener flytter på viktige merkesteiner når det gjelder synet på barn og mennesker. Vi ønsker å mobilisere Stortinget den dagen Stortinget skal ta denne viktige beslutningen for samfunnet og for KrF, sier Grøvan.

På spørsmål om det virkelig var nødvendig i en sak de ligger an til å tape, sa Grøvan.

- Tirsdagen vil vise om vi har tapt eller ikke. Vi må ta med forhistorien. Dette er en sak som kjøres gjennom selv om det var et helt annet flertall helt til Frp gikk ut av regjeringen, sier Grøvan, som mener prosessen bak forliket mellom Ap, Frp og SV ikke har vært grundig nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!