Full seier for Blair

Lord Hutton frikjenner Tony Blair for de verste anklagene. Men granskingen finner statsministeren 'direkte involvert' i at våpenekspert Kelly ble navngitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Akkurat nå leser Lord Hutton opp rapporten han har laget etter parlamentshøringen rundt doktor David Kellys selvmord 17. juli i fjor. Kelly tok sitt eget liv etter å ha blitt navngitt som kilden i en kritisk BBC-reportasje om regjeringens oppspriting av fakta om Iraks masseødeleggelsesvåpen.

Tony Blair var 'direkte involvert' i samtaler som ledet til at David Kelly ble navngitt som BBCs kilde, konkluderer Hutton-kommisjonen.

I dag er den britiske tabloidavisa The Sun på gata med Huttons konklusjoner. Lekkasjen til avisa ventes også å bli gjenstand for etterforskning, siden rapporten er hemmeligstemplet til Hutton selv leser den opp. Opposisjonen i Storbritannia anklager regjeringen for selv å ha lekket opplysningene. Blair benekter dette.

På slutten av opplesingen, fortalte Lord Hutton at han nå vurderer hvilke rettslige steg han skal ta i forbindelse med lekkasjen til The Sun.

Statsminister Tony Blair frikjennes for alle anklager om at han spritet opp informasjonen om Irak, og statsministeren blir også frikjent for indirekte å ha vært delaktig i at Kelly tok sitt eget liv.

- Jeg er overbevist om at doktor Kelly tok sitt eget liv ved å skjære opp venstre håndledd, fortalte Hutton direkte på fjernsyn. I tillegg tok Kelly en overdose forskjellige piller.

Slakter BBC

Også forsvarsdepartementet slipper unna alvorlig kritikk, selv om Hutton mener departementets opptreden etter at Kellys navn var gitt til media var kritikkverdig. Verst går Huttons kritikk ut over BBC og journalisten Andrew Gilligan. Gilligan er mannen bak påstandene om falsk informasjon fra regjeringen om Iraks våpen.

Hutton mener hele BBCs kvalitetssikring av reportasjer er defekt. Samtidig stiller han spørsmål om Gilligans arbeidsmetoder.

- I lys av Gilligans vitnemål, og eksistensen av to forskjellige sett notater, er det umulig å vite hva doktor Kelly egentlig fortalte Gilligan, sier Hutton.

Rapporten går langt i å antyde at Gilligan løy bevisst i sin reportasje om Irak-skandalen.

LESER OPP RAPPORTEN NÅ: Lord Hutton.