SKJEBNEKVELD: Tre fylkeslag i KrF stemte over Hareides foreslåtte veivalg mandag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKJEBNEKVELD: Tre fylkeslag i KrF stemte over Hareides foreslåtte veivalg mandag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

KrF-spliden

Full seier for Hareide i går kveld. Tre KrF-fylkeslag velger regjering med Jonas

Men kvelden endrer lite i maktbalansen mellom rødt og blått etter at Rogaland KrF sendte 15 blå delegater og én rød.

NORESUND (Dagbladet): Tre nye KrF-fylkeslag valgte mandag kveld utsendinger til partiets landsmøte 2. november.

Blant dem er Buskerud KrF, hvor både Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad var til stede for å tale sin respektive sak.

Buskerud KrF har, etter omfattende debatt, stemt for å støtte Hareides ønske om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp. Det var 34 av i alt 59 delegater som stemte for Hareides forslag om samarbeid med Ap og Sp.

To personer stemte blankt. 23 stemte for å gå inn i Solberg-regjeringen.

Etter enorm kamp om fordelingen av de seks delegatene Buskerud har på KrFs landsmøte, er det nå bestemt at fylkeslaget sender fire røde og to blå delegater.

Enorm kamp om ett mandat

Debatten bunnet i at partiets fylkesleder, Hege Irene Fossum, skal på landsmøtet i kraft av å sitte i landsstyret. Hun har flagget støtte til at KrF går inn i Solberg-regjeringen.

Dermed var spørsmålet i Buskerud om de øvrige fem delegatene skal bestå av fire røde eller tre røde. Dersom sistnevnte velges, sender Buskerud KrF i praksis like mange blå som røde, selv om rød side vant med klar margin.

OPPGJØR: Julia Sandstø forteller om en konservativ og religiøs kultur som stakk kjepper i hjulene for henne da hun hadde visjoner om å endre Kristelig Folkeparti innenfra. Nå har hun meldt overgang til Høyre, men mener at om KrF skal overleve må de orientere seg mot det hun mener er en mer moderne profil og velgermasse. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Det vil være udemokratisk argumenteres det fra talerstolen.

Etter å ha konferert med generalsekretær Hilde Frafjord Johnson, lander Buskerud KrF på at fire røde og to blå delegater blir riktig fordeling basert.

Hedmark og Finnmark

Like før klokka 20.30 mandag kveld ble det klart at også Hedmark KrF besluttet å støtte Hareides retningsvalg.

I Hedmark 23 stemte for Ap-samarbeid, 14 for Høyre-samarbeid, og tre stemte blankt. Hedmark sender dermed fire røde og to blå delegater til landsmøtet.

Også Finnmark KrF har nå tatt sitt valg om hvem de skal sende til skjebnelandsmøtet 2. november. Der ble det full støtte til partileder Knut Arild Hareide og de sender fire røde delegater.

Rogalandsmetoden

Under helgas møte i Rogaland KrF stemte en tredjedel for å gå i regjering med Støre. Likevel sendte Rogaland 15 blå, og bare én rød, delegat.

Det vakte stor oppsikt og ble humoristisk omtalt som «rogalandsmetoden» under møtet i Buskerud KrF.

Finnmark, Hedmark og Buskerud går alle for en proporsjonal delegasjon, som altså gir den tapende blå siden en stor andel delegater.

Roser er røde, fioler er blå

Det var Hareide som åpnet kvelden i Buskerud. Og han gjorde det ved å rise Frp, rose SV og si at Senterpartiet er partiet som står KrF nærmest. Hareide ba Buskerud KrF stemme for å gå i regjering med Senterpartiet og Ap.

Han fikk applaus og røde blomster som takk.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad argumenterte for det motsatte, til minst like varm applaus som partilederen.

Ropstad ble servert blå blomster i armkroken på vei ut døra.

Også medlemmene i Buskerud KrF er delt og Hareide er klar på at partiet går en vanskelig tid i møte.

Splid

Hareide og Ropstad forlot møtet før debatten. Hareide fortalte Dagbladet at fylkeslagene i KrF nå har et særskilt ansvar for å unngå full splid i partiet. Dette bør gjøres ved å sende delegater til landsmøtet 2. november som gjenspeiler det faktiske meningsmangfoldet i det respektive fylket, slo han fast.

- Avskalling i partiet kommer det nok til å bli uansett. Jeg er forberedt på å miste velgere og KrF-medlemmer uansett hvilken retning landsmøtet peker. Det viktigste er at vi i tida framover kjemper for KrF uansett, fortalte Hareide til Dagbladet.

Han ankom Noresund mandag like etter at KrF-ledelsen holdt et ekstraordinært landsstyremøte. Møtet kom som direkte konsekvens av fylkesårsmøtet i Rogaland KrF i helga. Her støttet en tredjedel Hareides foreslåtte veivalg mot venstre, men likevel sendte Rogaland KrF 15 blå delegater til landsmøtet 2. november - og bare én rød delegat.