Full seier for Krekar

Økokrim led fullstendig nederlag i Oslo tingrett i ettermiddag. Advokat Meling er godt fornøyd. Krekar må likevel sitte i varetekt til lagmannsretten har behandlet saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en knusende kjennelse for Økokrim. Jeg er godt fornøyd med tingrettens kjennelse, sier advokat Brynjar Meling som representerer Krekar til Dagbladet.no.

Politiet hadde bedt om at mulla Krekar ble varetektfengslet for fire uker med brev og besøkskontroll i Oslo tingrett i dag. Men Økokrim og førstestatsadvokat Erling Grimstad fikk ikke medhold i sin begjæring av retten.

Krekar ble framstilt for fengsling lørdag siktet for blant annet medvirkning til drapsforsøk i Nord-Irak og for oppfordring til terrorhandlinger i diskusjonsforumer på internett. Krekar hevder han er uskyldig.

Nederlag

Økokrims siktelse inneholder seks poster. Det er første om fremst postene om medvirkning til drapsforsøk som var hovedbegrunnelsen for å fengsle Krekar.

For at det skulle skje måtte det være overveiende sannsynlig at Krekar kan knyttes til de punktene som Økokrim har siktet ham for. Grunnlaget for siktelsen er avhør av to menn i Nord-Irak som Økokrim foretok i oktober i fjor.

De to mennene, 20 og 17 år gamle, har forklart norsk politi at de skulle utføre selvmordsoppdrag som skulle ramme PUK-soldater i Kurdistan.

Mennene har forklart at de fikk opplæring av organisasjonen Ansar al-Islam som Mulla Krekar startet. Selv hevder Krekar at han ikke leder organisasjonen lenger.

De to vitnene, som nå er fanger av PUK, hevder at Krekar ledet organisasjonen da de fikk opplæring og at det var i forståelse med ham at de forsøkte å gjennomføre selvmordsoppdrag.

Ikke troverdige

Tingrettsdommer Hans Bloch-Hoell mener at det ikke er skjellig grunn til å mistenke Krekar for å ha medvirket til at de to vitnene skal ha forsøkt å ramme PUK-soldater med sprengstoff. Retten er i tvil om vitnene kan anses som troverdige. De sitter for tiden i fangenskap og deres uttalelser kan ha kommet på bakgrunn av dette, antyder retten.

Retten finner det heller ikke bevist at Krekar skal ha vært sammen med en av de avhørte vitnene, slik vitnet forklarer.

Økokrim hevder også at Krekar skal ha oppfordret til terrorhandlinger gjennom sine taler på internett. Dette mener retten ikke er bevist. Tingrettsdommer Bloch-Hoell sier likevel at de uttalelser Krekar har kommet med er uvanlige sett med norske øyne, men at de ikke nødvendigvis er det sett med andre øyne. Det kunne vært interessant med en teologisk og sosiologisk analyse av innholdet i talene, men at dette ikke endrer tingrettens syn om skjellig grunn til mistanke.

Ny rettsbehandling

Økokrim påkjærte tingrettens kjennelse med oppsettende virkning i ettermiddag. Tingretten godtok begjæringen om at Krekar blir sittende i varetekt til lagmannsretten behandler saken.

- At det ble gitt oppsettende virkning er vanlig praksis. Vi tar ikke det som noe nederlag, sier Brynjar Meling til Dagbladet.no.

Overså Økokrims tilpasning

Økokrim har tidligere siktet Krekar etter den såkalte terrorparagrafen, men høyesterett har fastslått at det ikke er grunnlag for å sikte ham etter denne paragrafen. Nå er Krekar derimot siktet for å ha oppfordret eller tilskyndet iverksettelsen av en straffbar handling eller medvirket til dette.

Økokrim erkjenner at denne siktelsen bare er en teknisk tilpasning til terrorparagrafen Krekar var siktet etter tidligere. Retten la derfor ikke særlig vekt på denne posten i siktelen.

Økokrim har varslet at kjennelsen vil bli påkjært til lagmannsretten.
Mulla Krekar var i godt humør i Oslo tingrett i ettermiddag. Til venstre hans advokat Brynjar Meling.