SKUFFET: Frp-leder Siv Jensen deler frustrasjonen som kom til uttrykk under partiets gruppemøte tirsdag og kommer med en klar advarsel til KrF om å unngå noe slikt igjen. Foto: Anita Arntzen\Dagbladet
SKUFFET: Frp-leder Siv Jensen deler frustrasjonen som kom til uttrykk under partiets gruppemøte tirsdag og kommer med en klar advarsel til KrF om å unngå noe slikt igjen. Foto: Anita Arntzen\DagbladetVis mer

Ernas drøm om flertallsregjering kan ryke

Full skjæring mellom KrF og Frp

KrF nullet ut Frps taxfree-seier og skapte «allment raseri» i partiet. Nå vil Siv Jensen ta tida til hjelp og rense lufta før forhandlingene om en regjeringsplattform kan starte.

- Samarbeid er ikke å stikke kniver i hverandre, sa Frp-leder Siv Jensen til NTB onsdag ettermiddag.

Fremdeles opprørt over KrFs taxfree-finte møtte hun Dagbladet til intervju litt senere på dagen.

- KrF har valgt side. Nå må partiet oppføre seg deretter, sier Jensen.

«Allment raseri»

Frp-lederen sier hun er «forbauset, overrasket og skuffet» over at KrF tirsdag - midt i innspurten av budsjettforhandlingene - stemte for et forslag fra Ap om å nulle ut Frps store taxfree-seier fra 2014.

Da ble det mulig å bytte ut tobakkskvota med to flasker vin i tillegg til de fire som var i kvota fra før. Handlemåten satte fyr på budsjettinnspurten og vekket hva Carl I. Hagen beskrev som «allment raseri» i Frps stortingsgruppa.

- Det handler ikke nødvendigvis om saken isolert sett, men om dobbeltløpet som KrF kjører. Når vi er helt i innspurten i budsjettforhandlingene, der dette også har vært et tema, kan man ikke drive parallelle forhandlinger med andre partier, sier Siv Jensen og fortsetter:

- Enda mer spesielt blir det jo når dette skjer rett før vi skal sette oss ned og sondere om en flertallsregjering.

- På tilliten løs

Statsminister Erna Solberg (H) sa onsdag til Dagbladet at hun har forståelse for at det skaper reaksjoner når KrF stemmer ned en Frp-seier i Stortinget.

- Jeg tenker at dette var unødvendig, sier hun.

Siv Jensen bruker hardere ord:

- Dette går på tilliten løs. Alle partier ønsker gjennomslag for sine ting. Men samarbeid handler om tillit og respekt, og målet kan jo ikke være at man skal ramme de man samarbeider med.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier partiet sto sammen om å stemme for Ap-forslaget og viser til at KrF tok dissens da taxfree-endringene kom i 2014. Forklaringen vinner lite gehør hos Frp-lederen.

- Jeg har hørt mange ulike forklaringer. Det spiller for øvrig ingen rolle. At det skjer i den situasjonen det skjer, inviterer ikke til tillit, sier hun.

Frustrasjon

Den borgerlige avtalen om statsbudsjettet som ble inngått tirsdag, var den sjette på rad på like mange år. Vandrehallen på Stortinget var rigget til pressekonferanse klokken 21, men Fremskrittspartiets gruppemøte varte og rakk.

Så stor var frustrasjonen at avtalen sto i fare for å bli avvist. Med kun tre stemmers overvekt - 12 mot 9 - ble den godtatt, etter lang og intens ordveksling i Frps gruppe.

- Vi kan ikke fortsette å samarbeide sånn, sa Frps finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad, henvendt til KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Siv Jensen sier hun har full forståelse for frustrasjonen i partiets rekker. Hun setter den i forbindelse med harde ord som falt under KrFs retningsvalg i høst.

- Jeg skjønner det godt. Våre velgere, tillitsvalgte og folkevalgte har fått klar beskjed om at vi er kalde og kyniske mennesker som ikke bryr oss om andre. Det har daglig falt slike karakteristikker, sier hun.

- Behøver ikke sitte i regjering

Jensen sier hun og partifellene har «prøvd å ha respekt for en intern prosess i KrF, som egentlig handlet om å demonisere oss».

- Likevel har vi forholdt oss i ro og sagt at vi vil sette oss ned ved forhandlingsbordet. Men det må ligge en helt annen respekt, samarbeidsvilje og tillit i bunnen, sier hun.

- Hva har KrF å tjene på ikke å provosere dere? Går Frp ut av regjering, så kan jo KrF få det regjeringssamarbeidet partiet egentlig ønsker - med Høyre og Venstre alene?

- Når vi setter oss til forhandlingsbordet, så handler det like mye om at vi skal ha våre seiere som at KrF skal ha gjennomslag for sine ting. Hvis ikke vi blir enige om en plattform, som vi mener det er verdt å regjere på, så behøver vi heller ikke sitte i regjering.

- Begeret er fullt

Kilder i Frp som Dagbladet har snakket med snur denne problemstillingen på hodet. De poengterer at landsstyret i Fremskrittspartiet lett vil kunne stemme ned en ny regjeringsplattform, dersom KrF ikke kommer med klare innrømmelser.

Men i et slikt scenario bør utgangspunktet være at Frp og regjeringen fortsetter som før, med KrF på utsida, poengteres det. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde er inne på det samme.

- For min del er begeret helt fullt. Det tror jeg veldig mange i vår gruppe mener. KrF må forstå at de er et lite parti, og de er nødt til å gi innrømmelser til Fremskrittspartiet. Vi skal ha gjennomslag for det våre velgere ber om - ellers blir det ikke noe, sier han.

«Drittparti»

I Frps rekker er tilbakemeldingen så å si unison: KrF bør ikke slippe unna med hva som helst. Etter det Dagbladet blir fortalt er om lag en tredel av Frps stortingsgruppe kritiske til å få KrF i regjering, eller som det ble sagt «mener at KrF er et drittparti».

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Nå mener Frp-veteran Carl I. Hagen at Frp og KrF må slutte å snakke negativt om hverandre. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Andre nærer en reell bekymring for å bli lite synlig i regjering, ikke minst fordi Frp ikke har politikere som Sylvi Listhaug rundt kongens bord lenger.

En sentral kilde i KrF toner ned dramatikken overfor Dagbladet og sier det kan være greit med en real utblåsning nå - før sonderingene og de eventuelle regjeringsforhandlingene starter. Vedkommende peker på at det nok også ligger en god del forhandlingsstrategi bak Frps «allmenne raseri».

- Rense lufta

I alle de fire partiene er det dem som mener det er klokt å vente til over nyttår med å innlede reelle regjeringsforhandlinger. Frp-leder Siv Jensen vil ikke si noe om dette direkte, men slår fast at man kommer til å trenge tid.

- Vi må roe litt ned nå, bygge tillit og rense luften. Så må vi bli enige om noen premisser for forhandlingene og samarbeidet før vi kan begynne å diskutere substans, sier Siv Jensen.

Hun mener det er et åpent spørsmål om regjeringen blir utvidet med KrF.

- Vi har ikke dårlig tid. Vi bør bruke den tiden vi trenger for å avklare om det er grunnlag for å få det til, sier hun.

Hareide: Vi skal være konstruktive

Knut Arild Hareide, som er KrF-leder fram til en eventuell regjeringsplattform er på plass, sier partiet skal opptre konstruktivt i sonderingene.

- Så må Fremskrittspartiet gjøre sine valg, slik vi har gjort. Vi kommer til å opptre konstruktivt i samtalene, men stå hardt på vår politikk, sier han.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Partileder for KrF har ikke forståelse for de sterke reaksjonene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Hareide gikk som kjent inn for at KrF skulle samarbeide med Ap og Sp i regjering og har selv vært tydelig på at han ikke ønsker å være statsråd i en regjering med Frp.

Grunnlaget for regjeringssonderinger og senere forhandlinger virker altså ikke å være det aller beste for Høyre og statsminister Erna Solberg. Hun har hele tiden ønsket en flertallsregjering med alle fire partiene på borgerlig side.

- Jeg tror vi har gode muligheter til å få til en regjeringsplattform, sier hun til Dagbladet.

Overfor pressen i Stortinget onsdag gjentok hun gang på gang at de fire partiene må sette seg rolig ned, snakke sammen, lufte ut og senke temperaturen.

- Utgangspunktet må alltid være at det er fire partier som skal føle at de får sin politikk gjennom. Vi har klart det nå gjennom vårt ellevte budsjett (med de reviderte), så jeg tror vi har muligheter, sier hun.