Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full skjæring mellom kronvitne og Oslo-politiet om Scandinavian Star

Etter et avhør onsdag er det full skjæring mellom kronvitnet Mike Axdal og Oslo-politiet om brannkatastrofen på Scandinavian Star.

 UENIGE:  Mike Axdal er med i den danske støtteforeningen for «Scandinavian Star». Han berget så vidt livet i skipsbrannen og mistet både faren og broren. Nå er det full skjæring mellom han og Oslo-politiet. Foto: Per Asle Rustad.
UENIGE: Mike Axdal er med i den danske støtteforeningen for «Scandinavian Star». Han berget så vidt livet i skipsbrannen og mistet både faren og broren. Nå er det full skjæring mellom han og Oslo-politiet. Foto: Per Asle Rustad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mike Axdal er rasende på Oslo-politiet etter forrge ukes avhør i Slagelse i Danmark.

- Jeg er sjokkert. Politiet opptrer som amatører. De har verken kunnskap om saken eller interesse for den, sier en opprørt Axdal til Dagbladet.  

Mike Axdal overlevde så vidt dødsbrannen i Skagerrak i april 1990, men mistet både faren sin og broren sin. I alle år siden har han drevet sin egen etterforskning og samlet omkring 100 000 dokumenter.

Han hevder løsningen på brannstiftelsen finnes i dokumentene hans. Men disse dokumentene vil han ikke uten videre dele med politiet.  

- Underlig Lederen for etterforskningsgruppen for dødsbrannen i Oslo-politiet, Terje Dahl var en av tre etterforskere som hadde tatt turen til Danmark for å avhøre Axdal.

- Jeg opplever at vi har et felles mål om å få saken best mulig belyst. Da er det underlig at han avviser å gi oss innsyn og spesielt når han på forhånd har sagt at dokumentene kan oppklare saken. Vi har vært veldig tydelige i avhøret på at vi ønsker oss innsyn i materialet hans, og han fikk flere spørsmål vedrørende dette, sier Terje Dahl til Dagbladet.  

Axdal reagerer på at politiet kun var interessert i å avhøre ham om hva han opplevde om bord på skipet brannatten. Han hevder han ikke fikk et eneste spørsmål om alt han har gravd fram om eierforhold og mulig forsikringssvindel som motiv for brannstiftelsen.

- Jeg gjentok bare min forklaring fra april 1990. Noe annet var de ikke interessert i. Det er helt utrolig og gir signaler om at de ikke kjenner saken godt nok, hevder Axdal.  

- Amatører Han legger ikke skjul på at han flere ganger under avhøret kalte politiet for amatører, med bakgrunn i rapporten politiets prosjektgruppe la fram sommeren 2014 om dødsbrannen.

Gruppen anbefalte å ikke foreta mer etterforskning, men Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og Riksadvokaten vedtok å gjennomføre ny etterforskning. En gruppe på ni personer jobber nå med saken.  

Axdal hevder han har avdekket 54 feil i rapporten, og etter avhøret onsdag føler han tilliten til politiet er tynnslitt når det kommer til å finne svarene alle pårørende og overlevende har etterlyst i årevis.  

Vil være konsulent - Hvorfor vil du ikke gi politiet innsyn i dokumentene dine?

- Jeg har sendt 15 e-poster til politiet og tilbudt dem innsyn, så sent som 10. desember. Men jeg har ikke fått noen respons før nå. Hvis jeg skal gi innsyn, må det samtidig settes av tid til å gjennomgå dokumentene slik at de forstår innholdet og sammenhengene. Dette må jeg gjøre for politiet og det tar tid.  

Axdal har skriftlig bedt om å bli hyret inn som konsulent for politiet, men da vil han ha dekket tapt arbeidsfortjeneste. Anmodningen er avslått på høyt nivå i politiet, bekrefter Terje Dahl.

- Axdal er vitne og kan ikke samtidig være konsulent. Vi oppfatter det som om vi må betale for bevis. Og det gjør ikke politiet.

- Vi hadde et godt møte med han og stiller med åpne armer for å få tilgang til dokumentene. Men vi kan bare tilby vitneavhør og det håper vi fortsatt kan skje, sier Dahl.  

- Kan det hindre en oppklaring at dere ikke får innsyn i Axdals dokumenter?

- Vi mangler innsyn i det han hevder vil oppklare saken og det vil være mangelfullt om vi ikke får det innblikket, fordi vi da ikke får avklart verdien av det han har. Det undrer meg at han holder dette tilbake, gjentar Dahl.  

Moralsk ansvar Mike Axdal er enig i at han nærmest har en plikt og moralsk ansvar å dele dokumentene med politiet.

- Jeg har gjort det klart at jeg vil medvirke med det jeg kan, men onsdagens avhør forteller meg at politiet ikke har kommet videre siden brannatten i 1990.

- Har du forståelse for at formelle regler gjør at politiet må behandle deg som et vitne og ikke kan betale deg konsulenthonorar?

- Jeg har ikke bedt om penger for å bidra til en oppklaring. Men dersom jeg skal bidra med hundretalls timer for å gjennomgå og analysere dokumenter, må jeg ta meg fri fra jobben og da synes jeg det er rimelig å få dekket tapt arbeidsfortjeneste.  

- Hvordan tror du pårørende og overlevende vil oppfatte at du nekter innsyn?

- Jeg er sikker på at de fleste vil ha forståelse for at det er slik.  

Etterforsket i 25 år - Har ikke du og politiet samme interesser?

- Jeg tror ikke vi deler samme oppfattelse av denne alvorlige drapssaken, nei. Jeg mener Stortinget må nedsette en egen granskningskommisjon fordi Oslo-politiet og Riksadvokaten er inhabile. De ønsker å begrave saken. Det gjør ikke jeg.
 
- Hva skal til for at du gir politiet innsyn i dokumentene?

- Da må vi følge den planen jeg har skissert tidligere. Jeg tror vi kan oppklare saken på seks uker ved en gjennomgang av mine dokumenter og ny etterforskning fra politiet. Husk at jeg har brukt 25 år av livet mitt på dette og tatt en kostnad på ti millioner kroner. Jeg har reist verden rundt flere ganger for å gjøre rekonstruksjoner på skip og samle dokumenter. Det er helt naturlig at jeg går inn i saken som konsulent eller oppnevnt sakkyndig.

- Jeg har ikke tenkt å bare gi fra meg 25 års arbeid, slik at politiet om noen måneder kan ta æren av å ha oppklart saken, avslutter Axdal.

 DØDSBRANN:  Dette bildet er fra brannen om bord i passasjerfergen Scandinavian Star. 159 mennesker omkom i brannen. Foto: NTB Scanpix
DØDSBRANN: Dette bildet er fra brannen om bord i passasjerfergen Scandinavian Star. 159 mennesker omkom i brannen. Foto: NTB Scanpix Vis mer