Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

El-sparkesykler:

Full sparkesykkel-krangel: Fjerner syklene

I forrige uke ble 500 elsparkesykler plassert i Bergen sentrum uten at kommunen var forberedt. Selskapet Ryde mener at de har loven på sin side.

OSLO SENTRUM: El-sparkesykler har vært hverdagskost for Osloborgere siden de dukket opp for første gang våren 2019. Nå har de også kommet til Bergen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix.
OSLO SENTRUM: El-sparkesykler har vært hverdagskost for Osloborgere siden de dukket opp for første gang våren 2019. Nå har de også kommet til Bergen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix. Vis mer

Fredag forrige uke våknet Bergen opp til et sentrum fylt av grønne tohjulere. Dette overrasket både politiet, politikere og bergenserne ettersom ingen hadde blitt varslet på forhånd.

Det er bedriften Ryde som står bak elsparkesyklene i Bergen. De startet i utgangspunktet opp i Oslo, men trakk seg ut ettersom konkurransen ble for stor i hovedstaden.

I løpet av våren i år har de plassert sparkesykler i Stavanger og Trondheim, men også der har de mottatt reaksjoner fra kommunene.

- Søkt først

Lars Morten Lothe er politisjef i Bergen sentrum og forteller at de på tirsdag mottok en søknad fra Ryde om å få lov til å ha sparkesyklene i byen.

- Vi har ikke lagt skjul på at søknaden helst skulle vært sendt før elsparkesyklene ble plassert, sier Lothe til Dagbladet.

Politiet samarbeider nå med kommunen om å utforme vilkår som de vil at Ryde skal følge. Lothe håper at disse er ferdigstilt på fredag, og at saksbehandlingen vil gå fort.

- Vårt mål er å få dette inn i ordnede former. Hvis vi oppnår det er mye gjort, sier Lothe.

DAGBLADET TESTER: De er elsket og hatet. De er overalt i Oslos gater, men hvilket merke av elsparkesykkel er best? Video: Madeleine Liereng. Reporter: Christian Wehus, Dagbladet TV Vis mer

- Lovlig

Selskapet Ryde har blitt bedt om å fjerne sparkesyklene fram til søknaden er ferdigbehandlet.

De mener uansett at de har loven på sin side.

- Utleie av elsparkesykler er lovlig næringsvirksomhet og krever ingen søknadsprosess, og vi synes det er leit at våre gjentatte forsøk på samarbeid ikke har nådd fram, skriver daglig leder Johan Olovsson i Ryde i en e-post til Dagbladet.

Han skriver at Ryde hadde sitt første fysiske møte med kommunen i februar 2019.

- Der formidlet vi at vi ønsket å etablere oss i Bergen og inviterte til samarbeid. Videre har vi hatt jevnlig dialog med kommunen i over ett år uten nevneverdig framdrift, fortsetter Olovsson.

Ingen enighet

Onsdag kveld er det fortsatt ingen enighet mellom Ryde og politiet om hva som skjer med sparkesyklene.

Tirsdag ettermiddag hentet bymiljøetaten i Bergen ut 13 av elsparkesyklene som de mente var feilparkert. De krever at Ryde skal betale 5000 kr for å få de utlevert, ifølge Bergens Tidende.

- Vi har gitt en henstilling til Ryde om at de samler inn alle sparkesyklene til tillatelsen er vedtatt, sier Lothe.

- Den teknologiske utviklingen fortsetter, og det viktigste for oss er at dette gjøres på en måte som skaper trygghet for byens befolkning samtidig som at folk skal ha frihet til å bruke de framkomstmidler som er lovlig, sier Lothe til Dagbladet.

Den daglige lederen i Ryde opplyser til Dagbladet onsdag kveld at mange sparkesykler alt er samlet inn, og at de vil hente inn flere utover kvelden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!