<strong>LANGER UT:</strong> Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas langet ut mot Israel da han holdt en innlegg under den 69. generalsamlingen til FN i New York fredag 26. september. Foto: Mike Segar / REUTERS / NTB Scanpix
LANGER UT: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas langet ut mot Israel da han holdt en innlegg under den 69. generalsamlingen til FN i New York fredag 26. september. Foto: Mike Segar / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

Full splid mellom Israel og Palestina på FN-toppmøte

Abbas kaller Gaza-krigen for et folkemord, mens Netanyahu kaller Abbas for en løgner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas talte i FNs hovedforsamling på fredag. Her anklaget han Israel for krigsforbrytelser og mener Israel har begått folkemord i Gaza.

- Palestinerne vil kun returnere til fredsforhandlingene med Israel dersom målet er å avslutte israelsk okkupasjon, med en stram tidsfrist, sa presidenten.

Kalles for løgner Mandag 29. september er det Israels statsminister Benjamin Netanyahus tur til å tale for forsamlingen. I dag sa han at han drar for avkrefte det han kaller for «løgner om Israel».

- I min tale foran FNs generalforsamling og i alle mine møter, vil jeg representere Israels borgere, og frastøte, i deres navn, løgnene og baktalelsen kastet på vårt land, sa Netanyahu, ifølge den israelske avisa Haaretz.

- Må straffes Presidenten har tidligere truet Israel med å bli med i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) for å klage Israel inn for krigsforbrytelser. Han mener nå at Israel har valgt å gjøre dette til et år med en ny folkemordkrig mot det palestinske folk.

- Vi vil ikke glemme og vi vil ikke tilgi, og vi vil ikke tillate at krigsforbrytere går fri for straff, fortsatte Abbas under generalforsamlingen.

Til sammen 2.140 palestinere og nærmere 70 israelere ble drept i løpet av krigen på Gazastripa.

Forhandlinger utsatt Etter 50 dager med krig ble en våpenhvile forhandlet frem den 26. august, men betingelsene for våpenhvilen var uklare og samtalene skulle etter planen fortsette tirsdag 24. september. Et par timer inn i samtalene besluttet imidlertid begge parter å utsette forhandlingene til slutten av oktober. Beslutningen kom av de forestående jødiske og muslimske høytidene.

- Vi avsluttet de indirekte forhandlingene. Det er enighet om å fortsette disse den siste uka i oktober, skriver Hamas-forhandler Ezzat al-Rishq på sin Facebook-side.

Steile fronter Israels president Benjamin Netanyahu uttalte at «Hamas ble slått hardt og fikk ingen av de betingelser det hadde krevd i retur for en våpenhvile» rett etter at våpenhvilen ble inngått i august.

Flere Hamasmedlemmer har imidlertid sagt til Dagbladet at dersom ingen av de ti kravene de la frem som forutsetning for en langvarig våpenhvile blir innfridd, vil de fortsette å krige mot Israel.

Senest i dag kom Hamas' militære ving, Izz ad-Din al-Qassam-brigadene, med en uttalelse hvor de sier at de er klare for nye kamper.

- Vi er nå klare for å starte en ny kamp med fienden og slå til dypt inne i Israel, står det i uttalelsen ifølge den israelske avisen Times of Israel.

Palestinsk enighet Palestinas delegasjon bestående av representanter fra både Hamas og Fatah, ble igjen i Kairo for å diskutere en løsning på striden dem imellom, til tross for at forhandlingene med Israel ble utsatt. To dager senere ble de to rivaliserende partiene enige om å inngå en samlingsregjering som umiddelbart skal ta kontroll over Gaza.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal tale foran FN-forsamlingen på mandag og sier han skal forsvare det israelske folk mot Palestinas president Mahmoud Abbas løgner. Foto: Dan Balilty / AP Photo / NTB Scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal tale foran FN-forsamlingen på mandag og sier han skal forsvare det israelske folk mot Palestinas president Mahmoud Abbas løgner. Foto: Dan Balilty / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Gjennombruddsavtalen vil formelt gi en slutt på Hamas sitt syv år lange styre av Gaza, hvor det har det utkjempet tre kriger med Israel. Hamas tok kontroll over Gazastripen i 2007 etter å ha vunnet det palestinske parlamentsvalget året før.

Prøvd før Det er ikke første gangen de to partiene blir enige om en samlingsregjering. Forsøket i april i år fikk imidlertid Israel til å bryte de pågående fredssamtalene med Palestina fordi de anser Hamas som en terroristorganisasjon som - i motsetning til Fatah - har nektet å anerkjenne Israels eksistens. Det palestinske samarbeidet ble ønsket velkommen av EU, FN, Kina og USA.

Medlemslandene i FNs generalforsamling møtes hver høst, og fatter vedtak vedrørende regionale konflikter, nedrustning, menneskerettighetsspørsmål og andre saker som har med fred og økonomisk og sosial utvikling generelt å gjøre.

Forholdet mellom Fatah og Hamas

Fatah, som er partiet til palestinernes president Mahmoud Abbas, har i lang tid vært i konflikt med den islamistiske Hamas-bevegelsen.

Konflikten toppet seg etter at Hamas vant det palestinske valget i januar 2006. Hamas-regjeringen ble imidlertid boikottet av USA, Israel og EU, som har bevegelsen på sine lister over terrororganisasjoner.

Drøyt ett år senere, i februar 2007, ble partene enige om å danne en samlingsregjering. Men få måneder senere brøt det ut blodige kamper på Gazastripen da Hamas forsøkte å få kontroll over Fatahs sikkerhetsstyrker i området.

I juni samme år tok Hamas kontroll over Gazastripen etter harde kamper med Fatah-styrker. Siden da har de palestinske selvstyreområdene i praksis vært delt i to, nemlig i det Hamas-styrte Gaza og den Fatah-dominerte Vestbredden.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer