Full splid mellom KrF og Frp etter Hagen-utspill

Nekter å samarbeide med Frp etter uttalelser om at de vil sende flyktninger tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORTINGET, OSLO (Dagbladet): Det hersker full splid mellom KrF og Frp i Oslo etter at Carl I. Hagen (Frp) tirsdag lanserte et forslag om å bevilge 10 milliarder kroner til å opprette asylmottak i Asia og Afrika.

I 2011 åpnet Oslo KrF for byrådssamarbeid med Frp. Nå avviser KrFs førstekandidat Lunde et samarbeid etter Hagens uttalelse om at båtflyktningene til Europa burde sendes i retur.

- Vi har et godt samarbeid med Frp i mange andre saker, men denne saken viser at i et viktig verdispørsmål, så er det stor avstand, sa Erik Lunde under onsdagens sending.

- Oslo har en lang tradisjon for å være en raus by. Da kan vi ikke gjøre som Carl I. Hagen sier, la være å ta imot flyktninger, fortsatte Lunde.

Krf-politikeren understreker at det ikke er noen tvil om at det er Høyre og Venstre de vil fortsette å samarbeide med etter valget i Oslo.

- Jeg ser ikke for meg at vi blir enige med Frp i dette spørsmålet, sa Lunde.

- Veldig forundret Hagen fastslår etter sending at han ikke kommer til å endre standpunkt for å blidgjøre Krf, og mener partiet bruker saken som en brekkstang i eventuelle drøftelser etter valget.

- Jeg er veldig forundret over at KrF sier de ikke vil samarbeide med oss på grunn av dette. I og med at vi samarbeider godt på en god del områder i bystyret, må vi kunne fortsette med det også i framtiden. Men jeg respekterer at de velger å trekke dette inn som et moment i de drøftelsene vi skal ha etter valget, sier Hagen til Dagbladet.

Forslagene Hagen har lansert er først og fremst spørsmål for Stortinget. Likevel har det preget store deler av debatten i Oslo.

- Hvorfor tar du opp disse  i en lokalpolitisk debatt, når det fører til et vanskelig samarbeidsklima med KrF?

- Jeg kommer til å fronte det som er sunn fornuft. Dette er viktige spørsmål for meg selv om jeg nå har en lokalpolitisk rolle, for en stor del av disse flyktningene kommer til Oslo. Vi har enorme utfordringer i Oslo, der det er innvandrerbefolkningen - ikke den norske - som vokser, sier Hagen og legger til:

- Dersom vi ikke gjør noe vil stadig flere bydeler få en majoritet av innvandrere, og til slutt blir det nesten ingen norske igjen. Det er ikke en utvikling jeg ønsker for Oslo.

- Hjerterått av Hagen Uttalelsene til Carl I. Hagen møtte krass kritikk av gruppeleder i SV, Marianne Borgen, under tirsdagens livesending fra Valgboden.

- De som rammes hardest av den ekstraordinære flyktningssituasjonen, er barn. Det er en dramatisk situasjon, som trenger ekstraordinær behandling. Derfor er det hjerterått at Carl I. Hagen ikke vil ta imot flere flyktninger i Oslo, sier Marianne Borgen. 

- Mener du, Hagen, at disse barna vil ha det bedre i en leir i Libya enn i Norge, spurte programleder Peder Ottosen? 

- Selvfølgelig ikke, men da kan vi hjelpe flere, svarte Oslo Frp's førstekandidat tirsdag. 

Du kan også følge med på det som skjer foran og bak kameraet i boden i vårt live-studio på nett.

Om du ønsker å delta i debatten, bruk emneknaggen #dbvalg15 på twitter.

Oslo 20150902
Valgboden . DBTV s valgsending fra Eidsvoll plass . Carl I.  Hagen og Erik Lunde
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
Oslo 20150902 Valgboden . DBTV s valgsending fra Eidsvoll plass . Carl I. Hagen og Erik Lunde Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer