Birgitte Tengs:

Full splid om blodige fingre

Ble DNA-sporet på Birgitte Tengs' strømpebukse avsatt med blodige fingre? Helt avgjørende, mener drapstiltalte Johny Vassbakks forsvarere. Funnet er uansett tilknyttet drapet, slår statsadvokaten fast.

TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Foto: Privat Vis mer
Publisert

HAUGESUND (Dagbladet): - Dette er hele saken i et nøtteskall, og starten på det alt dreier seg om. Hele spørsmålet, og det som avgjør saken, er om DNA-funnet er gjerningsrelevant og hvordan det har havnet på strømpebuksa.

Slik oppsummerte bistandsadvokat Erik Lea dag 13 av rettssaken hvor Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Et drap 52-åringen nekter for å ha noe med å gjøre.

I tingretten i Haugesund gikk etterforskningsleder Lone Wickstrøm tirsdag i detalj gjennom hvordan politiet har jobbet med å kartlegge mulighetene for at Vassbakks Y-kromosom har havnet på Tengs' strømpebukse.

For mens politiet og påtalemyndigheten mener at DNA-sporet er vært avsatt med blodige fingre under drapet, hevder tiltaltes forsvarere at det er umulig å slå fast, og at det uten problem kan ha havnet der via politiet eller på andre måter.

BEFARING: 23. november fulgte retten den ruta Birgitte Tengs tok for 27 år siden, det ble gjort en befaring på åstedet. Video: Ole Berg-Rusten / NTB. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Enten eller

Lea sier det er altfor tidlig å konkludere med hvem som trolig har rett. Han mener etterforskningslederen kom med viktige opplysninger tirsdag. Samtidig er han helt åpen for forsvarernes teori.

- Man vet hvor god kontroll politiet har, men jeg har vært i retten i 36 år. Mange klienter går forbi når jeg står utenfor i pausene. De håndhilser kanskje på politiet, og har kontakt med dem. Det er mye kontakt mellom politiet og sivilbefolkning uten at det er loggført, sier Lea.

Bistandsadvokat John Christian Elden forteller at foreldrene til Birgitte Tengs ikke føler seg trygge på at rett person er tiltalt. Reporter: Audun Hageskal. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Hypotesen om hvor bastant det er mulig å være om blodige fingre ble også trukket fram av forsvarerne. Advokat Kristensen konfronterte Wickstrøm med hypotesen, men svaret fra etterforskningslederen var langt fra bastant.

- Det kan ha blitt det. Jeg vet ikke om det er sagt sikkert eller som hypotese, sa Wickstrøm.

Et svar Kristensen mener viser enda mer hvor svak sakens beviser er.

- Kan de bevise at Y-kromosomet er avsatt i blod, er det åpenbart gjerningsrelevant. Kan de ikke bevise det, så er det ikke nødvendigvis gjerningsrelevant, slår forsvareren fast overfor Dagbladet.

- Uansett gjerningsrelevant

Det er en konklusjon statsadvokat Thale Thomseth ikke er enig i. Hun opplyser at det i løpet av de kommende dagene av det som kan betegnes som «DNA-ekspertenes uke» i saken, vil være flere sakkyndige som forteller om undersøkelser tilknyttet dette.

- Men vår hypotese er at funnet er avsatt med gjerningsmannens blodige fingre. Uavhengig av om det er blodtilsølte fingre eller fingre uten blod, så er funnet gjerningsrelevant. Strømpebuksa må ha blitt trukket ned av gjerningsmannen, ikke Birgitte selv, sier Thomseth.

DNA-BEVISET: Første dag av Birgitte Tengs-rettsaken er over i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Reportere: Håvard Tanche-Larsen Knutsen, Ralf Lofstad. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet / NTB. Vis mer

Statsadvokaten viser også til politiets undersøkelser og utelukkingen av en rekke potensielle oversmitte-muligheter. Hun er likevel enig med advokat Lea i at man aldri vil kunne utelukke all tvil.

- Politiet har gjort en veldig grundig undersøkelse og gjennomgått enormt mye. Det vil være en teoretisk mulighet for krysningspunkter, sånn er det alltid. Tvilen vil alltid være der, så må retten vurdere om det er en teoretisk tvil eller om det er en rimelig tvil, sier Thomseth.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer