MØTER MOTSTAND: Finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringens forslag til skattereform er nå til behandling i Stortinget. Partiene forhandler om et bredt forlik, men det blir ikke nødvendigvis så enkelt. Finanskomiteens interne frist for å komme til enighet er skjøvet fra 1. mars til 12. april. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
MØTER MOTSTAND: Finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringens forslag til skattereform er nå til behandling i Stortinget. Partiene forhandler om et bredt forlik, men det blir ikke nødvendigvis så enkelt. Finanskomiteens interne frist for å komme til enighet er skjøvet fra 1. mars til 12. april. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Full splid om Sivs skattereform

Ap og SV ble sjokkert over regjeringspartienes mangelfulle skisse til skattereform. De sier nei, og mener blant annet fordelingsprofilen er uakseptabel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Forslaget til regjeringen er egentlig løsninger på et problem vi ikke har. Vi må heller løse problemene som i første omgang skapte behovet for en skattereform, som at finansnæringen har fordeler andre bedrifter ikke får, sier SVs nestleder Snorre Valen til Dagbladet.

I går presenterte Høyre og Frp en skisse til skatteforlik for finanskomiteen på Stortinget, over ett år etter at Scheel-utvalget la fram sin rapport.

Dagbladet har selv fått tilgang til skissen, som består av bare fire korte avsnitt (se faktaboks). Også Ap reagerer på det lille som ble presentert.

Teksten Høyre og Frp presenterte for finanskomiteen «Stortinget ber regjeringen i statsbudsjettet for 2017 legge fram forslag til en modell som gradvis faser ut formuesskatten på arbeidende kapital med en hensiktsmessig avgrensning.I arbeidet med en slik modell vurderes også verdsettelsesrabatter på arbeidende kapital som nå verdsettes fullt ut, inkludert gjeld. Formuesskatten på arbeidende kapital og fradraget for gjeld kan dermed reduseres over tid ved å øke verdsettelsesrabatten.Den samlede beskatningen på norsk eierskap skal ikke økes.Vanlige primærboliger og fritidsboliger skal skjermes for økt formuesskatt.»

- Etterlyser tiltak

- Vi har vært like klare på at for oss er det ikke aktuell politikk å svekke fordelingsprofilen. Dette forslaget innebærer i realiteten en blankofullmakt til Finansdepartementet, som kan ende med en avvikling av formuesskatten. Altså mer enn 10 milliarder i skattekutt til landets mest formuende - ut over milliardene i skattekutt de allerede har fått -, som igjen må dekkes inn av økt skatt for noen andre nå eller i framtida. Det er ikke Ap's politikk, sier finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen (Ap) til Dagbladet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn