SKEPTISK: Tidligere partileder i Krf, Knut Arild Hareide, er skeptisk til aksjonen USA har spurt Norge om å delta i.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SKEPTISK: Tidligere partileder i Krf, Knut Arild Hareide, er skeptisk til aksjonen USA har spurt Norge om å delta i. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

KrF - kalddusj til regjeringspartnerne: Markerer full støtte til Bondevik

Full splid om USA-støtte blant regjeringspartiene

KrF er uenig med Frp på Stortinget i at norsk støtte til USA-ledet operasjon i Persiabukta er en selvfølge. De mener USA bør la FN lede operasjonen hvis Norge skal støtte den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USA har bedt om at den norske regjeringen bidrar til en militæreskorte av kommersielle skip i Hormuz-stredet i Persiabukta - og mens Høyre og Frps stortingsrepresentanter er positive til en slik operasjon, deles ikke entusiasmen av KrFs utenrikspolitiske talsperson Knut Arild Hareide.

Han gir sin fulle støtte til tidligere KrF-statsminister Kjell Magne Bondevik, som i et intervju i Dagbladet onsdag advarer mot aksjonen.

- Det er vel ingen jeg opplever som har større troverdighet, og som har truffet bedre i sitt lederskap enn det Kjell Magne Bondevik har gjort. Hans etiske kompass var helt riktig innstilt i 2003, da han sa nei til å bli med i en USA-ledet krig i Irak som i ettertid har vist seg å ikke være riktig, og som medvirket til at vi fikk ISIL i Irak, sier han:

- Jeg tenker det er all grunn til å lytte til Bondevik og deler hans vurdering, nemlig at vi må gjøre en selvstendig vurdering av om det er riktig at vi er med på en sånn aksjon, og at det er viktig at vi bidrar til at konflikten i Gulf-området dempes i stedet for å eskaleres, sier Hareide til Dagbladet.

FN-mandat

Bondevik anbefaler regjeringen om å lytte til FNs sikkerhetsråd i spørsmålet om hvorvidt man bør bidra i en slik aksjon eller ikke.

Det støtter Hareide fullt ut.

- Jeg er enig i at FNs sikkerhetsråd må drøfte dette, også fordi aksjonens legitimitet nok vil oppfattes annerledes fra Iran sin side hvis FN gjør det.

Han er imidlertid usikker på om FN-mandat bør være et absolutt krav.

Høyre og Frp på Stortinget mener at det ikke er det, mens Ap overfor Dagbladet sagt at FN-mandat - som altså normalt betyr godkjenning fra FNs sikkerhetsråd - vil være avgjørende for Aps praksis.

- Jeg mener saken må avgjøres i sikkerhetsrådet, så er operasjonens art avgjørende for om man må ha FN-mandat eller ikke. Er det en militær operasjon, må det være et FN-mandat. For operasjoner som skal trygge for skipstrafikken, har vi ikke tidligere krevd det. Hadde jeg visst hvilken aksjon det er, ville jeg vært tydeligere, sier Hareide.

OSLO SYMPOSIUM: Publikum bestemte seg for å begynne å bue da Hareide snakket om Trump. Video: Norge IDAG Vis mer

Bekymret for signaleffektene

Uansett er han bekymret for hvordan en eventuell operasjon vil bli oppfattet av Iran.

- Er du mest positiv eller negativ til at Norge skal støtte en slik operasjon?

- Det jeg vil si, er at bekymringen min er at man, uavhengig av aksjonens mandat, vil oppfatte det som en fiendtlig handling. Da vil jeg si at vi må trå veldig varsomt, og alt som er USA-ledet vil oppleves som mer fiendtlig enn om storsamfunnet gjør det via FN. Hvis dette er viktig for USA, bør USA tre til side og ikke ta lederskapet, men la FN gjøre den lederjobben. Mitt signal er at USA må ta sin del av ansvaret for uforutsigbarheten som nå er i området.

- Frps stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen sier det er en selvfølge at Norge skal støtte USA?

- Det er jeg uenig i. Hadde vi tenkt sånn i 2003, hadde vi vært med på en gal krig, sier han.

- Er det forskjell på hva KrF på Stortinget og KrF i regjering mener her?

- Jeg tror det er et samlet KrF som stiller seg bak Bondevik, sier Hareide.

Tror ikke på eskalering

I motsetning til Hareide, har stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen i Frp sagt at han ikke frykter at en slik operasjon vil kunne eskalere situasjonen.

- Nei, for dette handler om å skape trygghet for internasjonal skipsfart og Iran har åpenbart utgjort en fare for internasjonal skipsfart. Da må Norge selvsagt stille opp, sa Amundsen i et intervju med Dagbladet søndag.

Hårek Elvenes (H) i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget var også klar på at han mener at Norge bør bidra.

- Jeg kan ikke forskuttere noe vedtak, men Norge er en stor skipsfartsnasjon, og har interesse av å hegne om dette området. De politiske partiene som vanligvis er motstander av at Norge skal bidra i internasjonale koalisjoner med USA, vil være kritisk, nærmest som en refleks, men det er gode grunner til at Norge bør gjøre det som skipsfartsnasjon, sa Elvenes i intervjuet.

Regjeringen har etterspurt mer informasjon før de bestemmer seg, men utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har tidligere beskrevet det som «et positivt initiativ fra USA» overfor NRK.

«Norge har hele tiden oppfordret alle parter til å avstå fra handlinger som kan øke spenningsnivået. Dette vil være et viktig premiss i den videre vurderingen. Norge vil gjøre grundige folkerettslige og sikkerhetspolitiske vurderinger når nærmere informasjon om en slik mekanisme foreligger. Dersom det skulle bli aktuelt, vil Stortinget bli konsultert på vanlig måte,» skrev statssekretær Audun Halvorsen (H) i Utenriksdepartementet i en e-post til Dagbladet fredag i forrige uke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer