Full splittelse i LO-borgen

Det er full splittelse i LO-borgen før skjebnemøtet fredag om framtida til Gerd-Liv Valla.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er full splittelse i LO-borgen før skjebnemøtet fredag om framtida til Gerd-Liv Valla. Forbundsleder Sture Arntzens utspill i Dagens Næringsliv i går, bidro til å skjerpe konflikten. For uten å ha sett rapporten fra granskingsutvalget, forhåndsfrikjenner han Valla: «Jeg kan ikke se for meg at det kommer noe mistillitsforslag mot Valla. Og skulle det komme, er det sannsynligvis et flertall i sekretariatet som vil avvise det.» Nå møter han kraftig motbør fra leder i Forbundet for Ledelse og Teknikk, Jarle Molde.

-  Finner utvalget brudd på arbeidsmiljøloven eller noe klanderverdig, må Valla gå. Da vil jeg fremme mistillit, og en LO-leder kan ikke leve med et flertall og et mindretall når det gjelder det grunnleggende spørsmålet om tillit, sier Molde til Dagbladet. Han reagerer kraftig på Arntzens uttalelse om at «til syvende og sist er det de med stemmerett som avgjør». Forbundsleder Molde har ikke stemmerett i sekretariatet, men tale- og forslagsrett.

-  Hvis for eksempel jeg og Per Østvold (forbundsleder i Transportarbeiderforbundet) fremmer mistillitsforslag, kan Valla umulig leve med et delt LO. Men jeg forhåndsdømmer ingen. Hvis rapporten frikjenner Valla, er det en helt annen sak, sier Molde.

Burde holdt kjeft

Forbundsleder Hans Felix i EL & IT reagerer på Sture Arntzens utspill. -  Ingen burde oppføre seg som om de veit hva granskingsrapporten sier. Hvis alle 15 forbundsledere går ut på forhånd med sine konklusjoner, gagner det ikke LO, sier Felix.

Leder i Hotell og restaurantarbeiderforbundet, Eli Ljunggren, refser Arntzen for å foregripe konklusjonen i rapporten.

-  Han oppleves som veldig provoserende av mange. Alle andre venter til fredag med å trekke konklusjonen. Det burde han også ha gjort, sier Ljunggren til Dagbladet.

-  Jeg synes det er veldig rart at både den ene og den andre har bestemte meninger før de har sett rapporten. Jeg vil sette meg inn i det før jeg bestemmer meg for hva jeg skal mene, sier forbundsleder i Fellesorganisasjonen, Randi Reese.Kommentarene avspeiler at det er full forvirring om det meste i LO-familien før fredagens skjebnemøte. I dagene før kan ting endres: Det pågår en kamp på kniven om premissene for LO-sekretariatets konklusjon, om hvordan rapporten skal leses og når og i hvilken form den skal offentliggjøres. Ingen vil si noe bastant om hvordan rapporten skal behandles i sekretariatet. Også Vallas sterkeste støttespillere understreker at det avhenger av innholdet i rapporten. Mens Arntzen legger til grunn at det er de 15 som har stemmerett som skal avgjøre, tar altså forbundsledere uten stemmerett kraftig avstand fra det.

Full splittelse i LO-borgen

Mistillitskrav

Flere forbundsledere peker på at Valla aldri vil overleve som LO-leder hvis spørsmålet om hennes framtid avgjøres ved en avstemning. Såframt granskingsutvalgets rapport bekrefter deler av det som er kommet fram i media om Vallas oppførsel, vil det som Jarle Molde bekrefter komme krav om mistillit. Derfor snakker flere forbundsledere om at Sture Arntzen og de andre som vil beholde henne for enhver pris, for all del må unngå en åpen votering. Hvis rapporten oppleves som sterkt kritisk, vil noen heller prøve å overtale Valla til å trekke seg.

-  Hvis det hadde blitt en votering om tillit til Valla nå, hadde det ikke blitt full tillit, sier en forbundsleder som ikke vil bli sitert nå. Derfor vil Vallas støttespillere trolig jobbe for å unngå en situasjon med avstemning.-   Vi risikerer å få en fraksjonsdannelse der Vallas støttespillere står mot de andre. Det er én av tingene som kan skje. Alle er interessert i LOs beste. Det må komme foran alt, sier Geir Bjørkli, forbundsleder i Fengsels- og friomsorgsforbundet. Han frykter at framleggelsen av rapporten kan splitte sekretariatet.

Full støtte

Vallas nærmeste støttespiller, Fagforbundets leder Jan Davidsen, har de siste dagene sagt at han ikke vil kommentere situasjonen før granskningsrapporten er lagt fram. Men Offisersforbundets leder Peter A. Moe tror på full lydighet i rekkene.

-  Jeg har ikke grunnlag for å tro at det ikke vil bli full oppslutning rundt LO-lederen fredag, sier Moe, som tror Valla kan få tillit selv om granskingskommisjonen skulle dokumentere brudd på arbeidsmiljøloven.-  Det blir jo også et spørsmål om et eventuelt lovbrudd er gjort i vanvare, sier han.

Lederen i Norsk Lokomitivmannsforbund, Øystein Aslaksen, har tidligere uttrykt full støtte til Arntzen. Han understreker at temaet kun er Yssen-saken og mener det skal mye til før Valla må gå.

-  Hva er et lovbrudd? Det skjer jo lovbrudd hver eneste dag. Det er for eksempel ingen som forlanger at en politimester skal gå av om han kjører i 52 kilometer i en 50-sone, sier Aslaksen.

Må fratre

Framleggelsen av Fougner-rapporten ble utsatt til 9. mars fordi mange forbundsledere ville ha Valla hjem til møtet og for «å slåss». LO-ledelsen vil ikke uttale seg om Valla vil fratre møtet når debatten starter etter redegjørelsen fra granskingsleder Jan Fougner fredag.

Men Dagbladet får bekreftet fra flere forbundsledere at det vil bli fremmet krav om dette.