STILLES FOR RIKSRETT: Med 33 stemmer mot 30 bestemte Alltinget å stille tidligere statsminister Geir Haarde for retten. Foto: REUTERS/Ints Kalnins/Scanpix
STILLES FOR RIKSRETT: Med 33 stemmer mot 30 bestemte Alltinget å stille tidligere statsminister Geir Haarde for retten. Foto: REUTERS/Ints Kalnins/ScanpixVis mer

Full splittelse på Island etter at eks-statsminister stilles for riksrett

- Opposisjonen bruker det som virkemiddel for å straffe politiske fiender, mener Høyre-parlamentariker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det har vært en dramatisk dag i Alltinget, sier Siv Fridleifsdóttir til Dagbladet. Hun er parlamentariker i den islandske nasjonalforsamlingen, Alltinget, for islandske Senterpartiet (Framsóknarflokkurinn).

Parlamentet vedtok i dag å stille tidligere statsminister Geir Haarde for riksrett på bakgrunn av hans styring av landets økonomi i forkant av finanskrisen som rammet Island hardt.

- Meget tungt - Dette er meget tungt for meg å ta, men jeg forbereder nå mitt forsvar. Jeg mener at dette er en politisk motivert og grunnløs konklusjon, uttalte Haarde etter avstemningen.

- Jeg er helt overbevist om at jeg blir frifunnet, la han til.

I tillegg ble det diskutert om tidligere økonomiminister Björgvin G. Sigurdsson, tidligere finansminister Árni M. Mathiesen og tidligere utenriksminister Ingibjörn Sólrún Gísladottir skulle bli stilt for riksretten. Med bare få stemmer i sitt favør, gikk de tre statsrådene fri. Bakgrunnen for det hele er konklusjonen en granskningskommisjon kom fram til. Nemlig at de fire hadde gjort seg skyldig i grove forsømmelser og burde stilles for riksrett.

Denne kommisjonen kom dessuten fram til at det måtte gjøres store endringer i infrastrukturen i både det finansielle og politiske systemet, i tillegg til finanstilsynet. Konkrete endringer ble i dag vedtatt med 63 - 0. Men da det skulle stemmes over riksrett for politkerne var de ikke like enige. Les mer om voteringen her.

- Full splittelse - Jeg stemte ja for at man skulle stille alle fire for riksrett. De fleste politikerne stemte på eget grunnlag, og ikke partipolitisk. Det førte til at ikke bare Alltinget ble splittet, men også de politiske partiene, forklarer Siv Fridleifsdottir.

Men enkelte partier stemte samlet. Geir Haardes parti, Selvstendighetspartiet (tilsvarer Høyre i Norge), stemte konsekvent i mot at man skulle stille noen av ministrene for riksrett. På den andre siden hadde man Venstre Grønne, som er i regjering med Sosialdemokratene. De stemte konsekvent ja til at alle fire skulle stilles for riksrett.

- Mitt parti, som har ni medlemmer på Alltinget, var splittet i saken. Seks av oss sa ja til alle fire, mens tre alltid sa nei, sier Fridleifsdottir.

- Politisk hevn Hun forteller videre at Sosialdemokratene stemte mer komplisert, der noen sa ja til å stille folk fra Høyre-siden for retten, mens de sa nei til å stille sine egne for retten.

STEMTE JA TIL RIKSRETT: Siv Fridleifsdottir representerer Framsóknarflokkurinn (oversatt Fremskrittspartiet, tilsvarer Senterpartiet i Norge) på Alltinget. Foto: Alltinget
STEMTE JA TIL RIKSRETT: Siv Fridleifsdottir representerer Framsóknarflokkurinn (oversatt Fremskrittspartiet, tilsvarer Senterpartiet i Norge) på Alltinget. Foto: Alltinget Vis mer

Det mener Høyre-politikeren Birgir Ármannsson var en polititisk handling:

- Temperaturen er høy i det politiske Island for tiden. De fleste som sa ja til å stille Geir Haarde for retten var fra opposisjonen på den tiden. Jeg tror de bruker det som et verktøy for å ta politisk hevn, sier Ármannson til Dagbladet.

Han var svært engasjert i debatten på Alltinget i dag, og som advokat mener han det blir feil å la Alltinget avgjørde om en minister skal stilles for retten.

Historisk - Dette er et historisk øyeblikk. Vi har hatt muligheten til å stille politikere til riksrett lenge, men vi har aldri brukt den før. Som jeg sa i parlamentet for litt siden er dette et skritt mot å flytte den politiske debatten inn i rettssalene. Jeg synes vi bør ta oss av politikk på en anne måte, sier han.

Han erkjenner at man kan kritisere Haarde, men mener ikke dette er riktig måte å gjøre det på.

- Når ministre er i god tro og gjør sitt beste, så er det klart at det kan kritiseres fra politisk hold, men å stille ministre for retten er noe helt annet, sier Ármannson.

- Spent stemning Siv Fridleifsdottir er av en annen oppfatning.

- Jeg mener det ville være naturlig å stille alle fire for riksrett. Derfor sa jeg ja til det i dag, sier hun.

- Det var ganske spent stemning i dag, siden dette gjelder folk som har jobbet med oss personlig i parlamentet. Men ingen andre enn parlamentet kan stille ministre for retten, og det er en oppgave man må ta alvorlig, sier Fridleifsdottir til Dagbladet.

STEMTE NEI TIL RIKSRETT: Birgir Ármannson representerer Sjálfstæðisflokkurinn (oversatt Selvstendighetspartiet, tilsvarer Høyre i Norge) på Alltinget. Foto: Alltinget
STEMTE NEI TIL RIKSRETT: Birgir Ármannson representerer Sjálfstæðisflokkurinn (oversatt Selvstendighetspartiet, tilsvarer Høyre i Norge) på Alltinget. Foto: Alltinget Vis mer

Grunnen til at islandske politikere har vært spesielt splittet i saken, mener Birgir Ármannson ligger i at det er flere uklare momenter rundt saken.

- Jeg tror grunnen er at man ikke har noe konkret lovbrudd. Ministrene ble beskyldt for å ikke gjøre nok for å forhindre krisa i 2008, men det er uklart hva de burde ha gjort og hva de gjorde. De prøvde mye, men lykkes åpenbart ikke, sier Ármannson.