Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF og Venstre med eget forslag i Stortinget - Høyre holdes utenfor:

Full sprik om Moria-flyktninger

De to minste regjeringspartiene jobber intenst med å skaffe flertall for et flyktningforslag som regjeringspartner Høyre ikke kjenner innholdet i.

JOBBER FOR FLERTALL: Venstres Solveig Schytz overvar dagens markering foran Stortinget til støtte for å hente barn og familier fra Moria-leiren i Hellas til Norge. Sammen med KrF jobber hun for et flertall for en slik løsning, som ikke ser ut til å få støtte fra regjeringspartner Høyre.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JOBBER FOR FLERTALL: Venstres Solveig Schytz overvar dagens markering foran Stortinget til støtte for å hente barn og familier fra Moria-leiren i Hellas til Norge. Sammen med KrF jobber hun for et flertall for en slik løsning, som ikke ser ut til å få støtte fra regjeringspartner Høyre. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke hørt noe fra Venstre og KrF om et konkret forslag nå i dag. Men det var snakk om noe slikt i forrige uke, sier Høyres Ove Trellevik til Dagbladet.

- Sannsynligheten for at Høyre vil støtte et slikt forslag er liten, men vi må jo se det de foreslår først, fortsetter Trellevik.

Han er Høyres innvandringspolitiske talsperson og ansvarlig for å fronte partiets linje i spørsmålet om flyktningene i Moria-leiren i Hellas. I teorien kan Høyre i Stortinget i morgen bli påført et nederlag i denne saken - av sine egne regjeringspartnere.

- Meget spesielt

KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan bekreftet tidligere i dag overfor NTB og Dagbladet at partiet hans jobber sammen med Venstre om å fremme et såkalt løst forslag i stortingssalen i morgen.

- Meget spesielt! Dette viser jo med all mulig tydelighet at det er sterk indre splid og uenighet i regjeringen, sier Arbeiderpartiets Stein Erik Lauvås til Dagbladet.

På spørsmål om Ap kan komme til å stemme for et forslag fra Venstre og KrF om å hente flyktninger fra Moria-leiren til Norge, sier Lauvås det kommer helt an på hvordan forslaget er formulert og rammet inn.

- Vi har vært klare i flere uker på hva vi mener om saken, sier han.

Jobber for løsning

Venstres Solveig Schytz sier partiet jobber for en løsning for Moria-flyktningene sammen med KrF så vel på Stortinget som i regjeringen.

- Vi er opptatt av at Norge må bidra, sier hun til Dagbladet.

- Det er ingen tvil om at det aller beste er en felleseuropeisk løsning, men nå er det stadig flere land som tar initiativ på egen hånd og man har fått på plass strukturer for å kunne hente ut de mest sårbare barna og familiene, sier Schytz og fortsetter:

- Også Norge må være med å ta et inititativ på egen hånd, selv om hele Europa ikke er med. Det er vel femten land som er med, og Norge bør være blant disse.

Schytz sier Venstre vil jobbe «helt inn til stortingsmøtet» i morgen for å finne en løsning som kan få flertall. Men detaljene i forslaget vil hun ikke opplyse om foreløpig.

- Hvor mange barn

På spørsmål om hvor mange barn hun mener Norge bør hente ut av flyktningleiren, svarer hun som følger:

- Jeg tror ikke jeg skal ta stilling til et antall. Men når FNs høykommissær for flyktninger har tatt kontakt og bedt om at vi bidrar, så bør vi det, sier Schytz.

- Hvorfor er det bare to av tre regjeringspartier som jobber for å få på plass et slikt forslag?

- Venstre jobber både i regjering og på Stortinget for å få gjennomslag for det som vi er opptatt av.

- Men er det ikke en spesiell situasjon at to av tre regjeringspartier kan sikre flertall på Stortinget for en sak som det tredje partiet er uenig i?

- Det er en spesiell situasjon. Men vi kommer til å jobbe for en løsning som kan få flertall. Og vi kommer til å jobbe med alle muligeter.

- Det betyr at dere håper å få Høyre om bord?

- Jeg er optimist, og vi jobber både på Stortinget og i regjeringen for å finne en løsning.

- Ingen løsning

Torhild Bransdal, medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen for KrF, konstaterer overfor NTB at partiene til nå ikke har funnet noen løsning med regjeringspartner Høyre.

Hun sier at de heller ikke forhandler med opposisjonen, men tilføyer:

- Det går jo an for partiene å stemme primært på sine egne forslag og sekundært for våre.

Bransdal vil ikke konkretisere hvordan forslaget kan komme til å lyde.

SVs Karin Andersen sier til NTB at partiet hennes kan støtte et forslag fra KrF og Venstre, men stiller to klare krav: Det må inneholde et antall barn som skal hentes, og at det må skje nå.

- Hvis KrF har tenkt å overlate til regjeringen å bestemme både når og hvor mange, kan det bety én i 2021, sier Andersen, som leder kommunalkomiteen.

Hun vil imidlertid ikke tallfeste hvor mange det må være snakk om før hun og SV vil støtte forslaget.

- Jeg er villig til å sette meg ned å forhandle, og det håper jeg KrF og Venstre også er, sier hun.

Vil jobbe videre

KrF og Venstre har forsøkt å komme til enighet om saken med Høyre, uten å lykkes. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gjør det klart at han ikke vil slippe saken selv om partiet heller ikke lykkes i å skaffe flertall for en løsning i Stortinget.

- Jeg jobber med saken uavhengig av hva som skjer i Stortinget, for dette er et spørsmål som ligger til regjeringens ansvar, sier han til NTB.

Stortinget skal tirsdag behandle en rekke forslag fra opposisjonen om å bistå Hellas ved å ta imot flyktninger og asylsøkere fra overfylte leirer. Hellas har særlig bedt om hjelp til å relokalisere enslige mindreårige fra leirene.

Høyre har sagt at de ikke ønsker å være med på en engangsløsning, men mener det må komme på plass et permanent system for å håndtere asylsøkerne i Europa. Det har vist seg vanskelig å komme til enighet om dette i EU.

Både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har fremmet ulike forslag om å bistå Hellas.

Ap har foreslått å øke antall kvoteflyktninger med 500 i år, og at Norge sammen med FN skal se hvordan de mest sårbare med beskyttelsesbehov fra Hellas skal inkluderes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!