Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full sprik om skytefelt

Arbeiderpartiet spriker i alle retninger i saken om nytt skyte- felt for Forsvaret på Østlandet. Partiets sentralstyre klarte i går ikke å ta stilling til det politisk betente spørsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken ble i stedet oversendt til stortingsgruppa, som avgjør saken i dag. Arbeiderpartiet sitter med nøkkelen til en løsning i spørsmålet som er et av de vanskeligste som Stortinget har til behandling i inneværende sesjon.

Fra før har Høyre sagt at partiet ønsker seg Forsvarets nye skytefelt lagt til Gravberget i Hedmark, innenfor kjerneområdet for bjørn.

Frp har ønsket feltet lagt til Gråfjell-området i samme fylke, noe lenger nord. Dette området har landets i særklasse høyeste tetthet av bjørnehi, og er underlagt særskilt vern gjennom Stortingets rovviltmelding. I begge disse områder er det svært stor lokal motstand mot skytefeltet.

Flertall for Hjerkinn?

En fraksjon i Arbeiderpartiet går angivelig inn for sistnevnte alternativ. Mange ønsker imidlertid at Hjerkinn-alternativet på Dovrefjell, midt i nasjonalparken, skal utredes på nytt. Ap's joker i saken er Bjørn Tore Godal. Han har tidligere sagt til Dagbladet at Hjerkinn-alternativet ikke er skrinlagt. Regjeringspartiene har sagt at de av miljøhensyn ikke ønsker skytefeltet lagt til Hedmark. De ønsker å utrede en utbygging av nåværende skyte- og øvingsfelt på Dovre. Stortingsgruppa i Ap avgjør trolig saken i dag, dersom partipisken tas i bruk. Det synes mest sannsynlig at å utrede en utbygging av det nåværende skytefeltet på Dovre har flest tilhengere i dag.

Flere fylkeslag har gått ut mot Hedmarks-alternativene, deriblant Hedmark og Troms. Ap's miljøpolitikere går også mot Hedmarks-alternativene.

Dersom Ap's stortingsgruppe i dag faller ned på Hjerkinn-alternativet, vil dette få flertall i Stortinget, støttet av regjeringspartiene og SV.

Ny krig

Velger Stortinget Dovre/Hjerkinn-alternativet, er det duket for en minst like hard miljøkamp som den vi har vært vitne til i Hedmark. En utbygging av det nåværende skytefeltet betyr en total rasering av Norges eldste nasjonalpark, Dovrefjell, hevder miljøorganisasjonene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media