Full stans i retten

Fylkesmannen i Hedmark endrer sitt vedtak. Barnevernet i Alvdal må forklare seg med pressen til stede.

RETTEN RINGER: Nord-Østerdal tingrett ringer nå opp til Fylkeslegen i Hedemark for å få ham til å begrunne hvorfor han ønsker at ansatte i barnevernet i Alvdal skal forklare seg for lukkede dører. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
RETTEN RINGER: Nord-Østerdal tingrett ringer nå opp til Fylkeslegen i Hedemark for å få ham til å begrunne hvorfor han ønsker at ansatte i barnevernet i Alvdal skal forklare seg for lukkede dører. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Tingretten i Nord-Østerdal tok i ettermiddag en pause fra forhandlingene i overgrepssaken i Alvdal. Dette fordi det måtte avgjøres hvorvidt pressen skulle få være til stede når barnevernet i Alvdal gir sin forklaring på hva som skjedde i perioden 2003-2007.

Fylkesmannen i Hedmark hadde vedtatt at barnevernet i Alvdal var fritatt fra sin taushetsplikt, men skulle avgi sine forklaringer uten pressen til stedet.

14.40 kom kontrabeskjeden fra fylkesmannen: også barnevernet i Alvdal må forklare seg med pressen til stede.

- Etter fornyet vurdering opphever fylkesmannen pålegget (...) som gjelder krav om stengte dører og pålegg om taushetsplikt, heter det i et brev fra Fylkesmannen i Hedmark.

- Media fremstilt ansvarsfult I alt er det seks ansatte i Alvdal kommune som er fritatt fra taushetsplikten.

Sorenskriver Morten Gunnes anmodet i et brev til Fylkesmannen i Hedmark, at pressen skulle få være til stede.

- Forhandlingene i retten har nå vart i over to uker. Det har til nå vært åpenhet med media til stede under forhandlingene. Mediadekningen har vært stor, men media har fremstilt saken ansvarsfullt, skrev Gunnes til fylkesmannen.

I barnas interesse  - Jeg synes det er vanskelig å se at de skal beskyttes i denne saken, og slik jeg ser det vil det være i barnas interesse at vitneforklaringene fra det offentlige blir lagt fram for pressen, forklarer forsvarer Anniken Mellergård.

Både bistandsadvokater og forsvaradvokatene åpnet opp for at pressen kunne delta under forklaringene.

Retten ringer Fylkesmannen forklarte ikke hvorfor det var pålagt at pressen ikke kunne delta, derfor ringte retten ham nå for å få hans begrunnelse, forklarer aktor Iris Storås.

- Ifølge loven kan han nekte dem å forklare seg over hodet, på grunn av taushetsplikten. Men de kan også forklare seg med begrensninger. Det vil si at pressen ikke får være til stede, legger hun til.

- Kan pressen være tilstede med full referatforbud?

- Nei, det finnes ingen mellomting, ifølge loven.

Leder varslet ikke I morgen skal en tidligere leder i barnevernet i Alvdal vitne i retten.

Hun skal være en venninne av den hovedtiltalte mora (46). Ifølge mora skal venninnen ha vært kjent med en overgrepsvideo mellom stefar og hennes datter i lang tid, uten at hun varslet noen om dette.

Nå må denne kvinnen forklare seg med pressen til stede.
 

Tilsynssak Barnevernet i Alvdal har fått mye kritikk for sin behandling av overgrepssaken.
Politiet etterforsker og fylkesmannen har opprettet tilsynssak mot Alvdal kommune.

Tidligere har Sverre Næss, som forsvarer den tiltalte stefaren i saken,  sagt at barnevernet i Alvdals behandling av saken har vært kritikkverdig. Han ba i oktober om en granskning.

- Her burde de kommet til før og forstått at det var ting som var galt. Jeg mener at barnevernet her har forsømt sine plikter, sa advokat Sverre Næss til NRK.

I januar ble det klart at Fylkesmannen i Hedemark åpner tilsynssak mot barnevernet i Alvdal.

- Fylkesmannen konkluderer med at det er grunnlag for kritikk for betydelige mangler ved saksbehandlingen da saken første gang ble behandlet av Alvdal kommune i 2000 og 2001, het det i en pressemelding.

Ordfører i Alvdal, Olov Grøtting i Alvdal har tatt dette til etterretning:
- Vi registrerer at fylkesmannen i sin tilsynsrapport retter til dels sterk kritikk mot barnevernets behandling av saken i en tidlig fase. Han er også tydelig på at behandlingen etter 2008 får et godt skussmål. Det tar vi til etterretning, sier ordfører Olov Grøtting i Alvdal kommune til NTB tildligere i januar.