Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full stopp for oljefondet

Oljefondet er ikke lenger like god butikk. I andre kvartal i år tjente ikke staten en krone på gigantsparegrisen. Men nå eier vi alle over 76 000 kroner i aksjer og obligasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens petroleumsfond hadde ingen avkastning i andre kvartal i år. På grunn av aksjefall på de store børsene verden rundt kunne oljefondet vært et tapsprosjekt, men obligasjonsmarkedet gjorde at fondet gikk i null, viser en oversikt fra Norges Bank.

- Dette er noe man må vente. Vi har prøvd å minne om at det kan bli dårlig avkastning i gode tider, og vil fortsatt minne om det, sa visesentralbanksjef Jarle Bergo avslappet på en pressekonferanse i ettermiddag.

40 milliarder

Til tross for dårlig avkastning i andre kvartal spyttet staten i nye 40 milliarder kroner i oljefondet 30. Historisk høye olje- og gasspriser gir staten rekordoverskudd, og de skal fortsatt saltes ned i oljefondet.

Nå er oljefondet på 304 501 261 000 kroner. Altså over 304 milliarder kroner, eller 76 000 kroner per nordmann.

Halv billion

Oljefondet består av 40 prosent aksjer og 60 prosent obligasjoner, fordelt på det europeiske, amerikanske og asiatiske markedet.

90 personer i Norges Bank forvalter den norske pengebingen på nær en halv billion kroner.