Full stopp i komfyrsalget

Rapporten om giftgassen isocyanat fra nye komfyrer har ført til bråstopp i komfyrsalget hos de store kjedene i Norge. Electrolux mener på sin side at mediaoppslagene har vært urettferdige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Elkjøp var først ute med å stoppe komfyrsalget. I går var de andre kjedene raskt ute med å følge eksempelet.

- Vi stoppet salget i dag tidlig i alle våre butikker. Nå venter vi på at produsentene skal fortelle hva vi skal gjøre med komfyrene før de igjen kan selges, sier direktør Jan Wiig i Ideel-kjeden (Forbrukersamvirket Øst).

I Expert-kjeden er også bremsene satt på for fullt:

- Vi vil nå returnere alt vi har av Electrolux, Beha og Grepa til produsentene. Men jeg håper vi kan få tilbake sikre komfyrer om en uke eller to, sier produktsjef Kai Hansen hos Expert.

Urettferdig

Electrolux mener på sin side at media har gitt en urettferdig framstilling av det som skjedde da giftalarmen gikk:

- Oppslag om at vi skal ha kjent til forskningsresultatet uten å ta affære, er på grensen til det urettferdige, mener miljøsjef Per Grunewald i Electrolux-konsernet i Stockholm til Dagbladet.

- Det var vi selv som ba forskerne i Lund teste våre komfyrer og betalte for undersøkelsen. Vi fikk vite om isocyanatet for bare noen få dager siden. Jeg vil påstå at vår reaksjon har vært eksepsjonelt rask til å være et stort konsern. Det var jo heller ikke snakk om noen rapport, men en løs indikasjon fra et enkeltstående forskningsresultat, sier miljøsjef Grunewald.

Uføretrygdet

Isocyanat er den vanligste årsaken til astma i industrien. Stoffet finnes blant annet i herdende plaststoffer av typen polyurethaner.

Polyurethan er mye brukt som tetningsmiddel i tunnel- og bygningsindustrien, og avgir giftig gass hvis den blir utsatt for sterk varme fra feks skjærebrenner. Dagbladet er kjent med at bygningsarbeidere er blitt uføretrygdet etter uforsiktig behandling av polyurethanstoffer.

Anmeldt

Det er også påvist utvikling av isocyanat når det sveises på malte stålbjelker. Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) anmeldte for over et år siden Jotun fabrikker for feil merking av industrimaling. Anmeldelsen ligger fortsatt hos Sandefjord politikammer.

- Det er en skandale at etterforskningen av et så viktig helsespørsmål kan ta så lang tid. Vi får ikke vite hva malingen inneholder, samtidig som norske arbeidere er mye dårligere vernet mot isocyanater enn i Sverige og Danmark, sier nestleder Tarjei Lodden i OFS til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer