Full stopp på Valhall-plattformen

BP måtte i går stoppe produksjonen på Valhall-feltet på grunn av elendig sikkerhet. Den brå stengingen tilhører sjeldenhetene i norsk oljehistorie, og påfører selskapet milliontap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Manglende vedlikehold av brannvannsanlegget var årsaken til at oljeselskapet BP, tidligere BP Amoco, stengte produksjonsplattformen på Valhall.

- Det er svært sjelden at operatørselskap må gå til et så drastisk skritt. Men sikkerheten for menneskene som jobber der kommer først, sier informasjonssjef Jan Hagland i Oljedirektoratet.

Rust og tette dyser

BP varslet ved 15-tida i går at de ville stanse produksjonen umiddelbart. Pressetalsmann Jan Erik Geirmo i BP peker på at det er uvanlig å måtte stenge en plattform på dagen. Planlagt vedlikehold forekommer én til to ganger i året.

- Produksjonen vil ligge nede i flere dager, og vi blir nødt til å investere i nytt brannsikringsutstyr, sier Geirmo.

Plattform-mannskapet ble ikke hjemsendt da nedstengingen tok til. Rust og tette dyser er blant uregelmessighetene som ble avdekket i rutinekontrollen i går.

Det manglende vedlikeholdet vil koste dyrt. BP hadde i går kveld ingen oversikt over når oljekranene åpnes igjen, eller hvor stort det økonomiske tapet blir - utsatte oljeinntekter, full bemanning og nytt brannvannssystem tatt i betraktning.

Full etterforskning

På Valhall produseres mellom 90000 og 100000 fat olje daglig. Det tilsvarer opptil 30 millioner kroner i døgnet.

- Vi vil etterforske hvordan dette kunne skje og sikre oss at det aldri skjer igjen, sier Geirmo.

Oljedirektoratet har tidligere påpekt nødvendigheten av vedlikehold på aldrende installasjoner på norsk sokkel. Valhall startet opp i 1982, og er BPs eldste felt i Nordsjøen. Feltet ligger 135 nautiske mil fra Stavanger, sør i norsk kontinentalsokkel.

STENGT: Valhall-plattformen har vært i drift siden 1982 og er BPs eldste på norsk sokkel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer