Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Acer-avtalen

Full storm om energiavtale, men vil den egentlig påvirke strømprisene?

Plutselig har Acer blitt noe «alle» snakker om. Dette sier ekspertene om den omstridte energiavtalen.

ARVESØLVET: De argeste motstanderne mot Acer-avtalen mener en avtale betyr at vi selger ut arvesølvet, vil tape arbeidsplasser og få dyrere strøm. Ekspertene er derimot uenige. Foto: Marianne Løvland / Scanpix
ARVESØLVET: De argeste motstanderne mot Acer-avtalen mener en avtale betyr at vi selger ut arvesølvet, vil tape arbeidsplasser og få dyrere strøm. Ekspertene er derimot uenige. Foto: Marianne Løvland / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens bare de aller, aller færreste for noen uker siden hadde hørt om Acer, har debatten rundt EUs tredje energimarkedspakke den siste tiden blåst opp til full, politisk storm.

En Facebook-gruppe som er opprettet for å stoppe Norges tilknytning til Acer hadde i går fått over 40 000 medlemmer.

De argeste motstanderne av avtalen mener vi selger ut arvesølvet vårt, legger ut råderetten over de norske vannkraftressursene på billigsalg, vil tape arbeidsplasser og få dyrere strøm.

Tilhengerne sier derimot at vi kan få gode inntekter ved salg av strøm og at det kan bidra til å få ned klimautslippene, men hva sier ekspertene?

UENIGE: Ap-veteran Martin Kolberg er skeptisk til norsk Acer-tilsutning. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er derimot positiv til avtalen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
UENIGE: Ap-veteran Martin Kolberg er skeptisk til norsk Acer-tilsutning. Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre er derimot positiv til avtalen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Mer penger inn i statskassa

- Jeg ser bare positive effekter. Det vil være bra for miljøet. Staten eier kraftressursene og vil få bedre betalt. Det blir mer penger inn i statskassa, sier Tarjei Bekkedal, professor ved det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo om et eventuelt samarbeid med Acer.

Ifølge Bekkedal berører ikke en avtale med Acer regelverket som gjelder Norges eierskap til landets ressurser. Han mener også det er utenkelig at andre land skal kunne sveipe inn og «ta over» norsk kraftvirksomhet.

Påvirker ikke strømprisene

Norske arbeidsplasser vil heller ikke stå i fare, ifølge professoren.

- Det er norske myndigheter som fatter beslutninger som er positive eller negative for arbeidsplassene. Det er ingen som har sagt at dette kan føre til færre arbeidsplasser, sier han.

Ifølge Bekkedal vil ikke en Acer-avtale kunne påvirke strømprisene for deg og meg. Han peker på at en del av debatten har handlet om at lave strømpriser i Norge og høyere strømpriser ute i Europa også vil føre til høyere strømpriser i Norge.

- Strømprisene styres av om det blåser eller om det er sol. Det er hvor mye kraft og kraftkabler vi bygger som har betydning. Acers myndighet har ingen betydning for energiprisene. Men bygger vi mye kraft som ikke eksporteres vil prisene falle, sier han.​

- Viktige spilleregler

- Det er vanskelig å argumentere mot at man trenger gode spilleregler for handel med energi i Europa. For et land som Norge, som har gode energiressurser, er det viktig med gode, rettferdige spilleregler, sier Asgeir Tomasgard, professor i industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU og leder av FME Censes.

Professoren, som har energiøkonomi og energipolitikk som sine spesialområder, er ikke i tvil om at Norge bør si ja til samarbeid med EUs energibyrå Acer.

Ifølge professoren er det viktig at Norge og Europa jobber med energiunioner for en bedre og mer effektiv energiutvinning. Her kommer Acer inn som en regulerende enhet som Norge trenger, ifølge professoren.

- Det handler om å legge til rette for handel av energi, sier han.

Ifølge professoren vil et internasjonalt samarbeid være bra for norsk energieksport og verdien av norske energiressurser.

Energien vil øke i verdi

- Hvis Norge ønsker å bygge ut mer fornybar energi vil et samarbeid med Europa redusere den langsiktige usikkerheten knyttet til energihandel. Dersom vi skal bygge ut mer fornybar energi, må vi være sikre på at noen ønsker å kjøpe denne energien og at den kan handles på en rettferdig måte. sier han.

- Enkelte kritikere mener vi mister råderetten over egne kraftressurser, men min oppfatning er at Acer som regulator fører til transparente og rettferdige regler for handel av energi i Europa. Min mening er at dette øker verdien av norske energiressurser. Og så vidt jeg kan se er det ikke noe i Acer eller den 3. energipakken som reduserer vår råderett.

Tomasgard tror også et Acer-ja fra Norge vil bidra til mindre klimagassutslipp.

- Europas energisektor er pådriver for å redusere utslipp fra energisektoren med 80-90 prosent. Norske ressurser i et samarbeid vil bidra ytterligere til å redusere Europas klimagassutslipp, sier han.

Ifølge Tomasgard trenger ikke norske strømkunder bekymre seg ved et eventuelt Acer-ja.

Riktig side av kabel

- Strømprisene hadde vært lavere hvis Norge hadde bygget ut fornybar energi og denne ikke hadde blitt delt med andre, men utviklingen i strømprisene er uavhengig av Acer-samarbeid.

- Hvis norske politikere bestemmer at de vil bygge flere kabler vil det nok føre til at strømprisene øker noe sammenliknet med å ikke bygge kabel. Vi er uansett på riktig side av kabelen og ville ha fått billigere energi enn ute i Europa, sier han.

- Med vind og vannkraften i Norge har vi gode ressursforhold og vil naturlig ha en lavere pris, sier han.

Bra for arbeidslivet

Ifølge professoren vil også en internasjonal kraftavtale være gunstig for det norske arbeidslivet.

- Bygger vi ut fornybar energi vil det bli en næringsutvikling som ligger rundt anlegg for energiproduksjon. Det vil også være samfunnsøkonomisk bra for Norge å selge strøm dersom noen vil kjøpe den. Og vi har bedre energiressurser enn de fleste land i Europa, så det gir oss muligheter.

- Vil avtalen gjøre at vi mister kontrollen med Norges kraftressurser?

- Samarbeidet med EU er regulert gjennom EØS. Den 3. energimarkedspakken og Acer griper ikke inn i eiendomsrett eller styring av energiproduksjon, men vil via regulering sikre felles og transparente prinsipper for energiutveksling mellom land, sier Tomasgard.

Skeptisk Kolberg

Det er usikkert hvordan EUs energipolitikk utvikler seg i fremtiden, mener Ap-veteran Martin Kolberg, som er skeptisk til norsk Acer-tilslutning.

- Det handler om hva som blir utviklingen innenfor energipakken i EU over litt tid. Det er en reell og saklig begrunnelse for å være veldig skeptisk, sier den tidligere partisekretæren til NTB.

- Vi har sett det på en rekke andre områder innenfor EØS, at det utvikler seg i strid med hva som var de opprinnelige forutsetningene. Det er et problem, konstaterer Kolberg.

Stortingsrepresentanten viser til at saken berører helt essensielle norske interesser og for Ap en tung politisk tradisjon, nemlig kontroll med kraftressursene. Han forutsetter derfor at tvil og kritiske spørsmål blir ryddet av veien, og at Aps holdning blir godt forankret i fagbevegelsen og partiorganisasjonen.

Som ventet stilte Ap sin stortingsgruppe seg bak landsstyrets avgjørelse da de behandlet spørsmålet i går. Mye tyder på at Aps betingede ja dermed får flertall på Stortinget.

- Ap støtter tredje energimarkedspakke, men basert på full innfrielse av våre forutsetninger, slik at de skal gjenspeiles i sin helhet også i innstillingene og vedtakene som gjøres. Der legger vi siste hånd på verket i komiteen i disse dager, med endelig avgivelse tirsdag, sier Aps fraksjonsleder Espen Barth Eide (Ap) i energi- og miljøkomiteen til Dagbladet etter gruppemøtet onsdag.

Frykter avtalen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum frykter derimot avtalen.

- Det handler om hvem som skal ha suverenitet og makt i energipolitikken. Å gradvis overføre mer makt til EU og Acer er vi skeptiske til. Det framstilles uskyldig i starten, men så tar de til seg makt over tid, mener han.

Ifølge Slagsvold Vedum er energipolitikken avgjørende for de norske arbeidsplassene i industrien, som har nytt godt av lav strømpriser.

- NVE sier at dette bare vil ha marginal betydning for strømprisene, men vi vet at for den energikrevende industrien i Norge har selv de minste svingninger i prisene betydning. Vi vil ikke at vi bare skal bli en råvareleverandør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!