Acer-avtalen

Full storm om energiavtale, men vil den egentlig påvirke strømprisene?

Plutselig har Acer blitt noe «alle» snakker om. Dette sier ekspertene om den omstridte energiavtalen.

ARVESØLVET: De argeste motstanderne mot Acer-avtalen mener en avtale betyr at vi selger ut arvesølvet, vil tape arbeidsplasser og få dyrere strøm. Ekspertene er derimot uenige. Foto: Marianne Løvland / Scanpix
ARVESØLVET: De argeste motstanderne mot Acer-avtalen mener en avtale betyr at vi selger ut arvesølvet, vil tape arbeidsplasser og få dyrere strøm. Ekspertene er derimot uenige. Foto: Marianne Løvland / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens bare de aller, aller færreste for noen uker siden hadde hørt om Acer, har debatten rundt EUs tredje energimarkedspakke den siste tiden blåst opp til full, politisk storm.

En Facebook-gruppe som er opprettet for å stoppe Norges tilknytning til Acer hadde i går fått over 40 000 medlemmer.

De argeste motstanderne av avtalen mener vi selger ut arvesølvet vårt, legger ut råderetten over de norske vannkraftressursene på billigsalg, vil tape arbeidsplasser og få dyrere strøm.

Tilhengerne sier derimot at vi kan få gode inntekter ved salg av strøm og at det kan bidra til å få ned klimautslippene, men hva sier ekspertene?

Mer penger inn i statskassa

- Jeg ser bare positive effekter. Det vil være bra for miljøet. Staten eier kraftressursene og vil få bedre betalt. Det blir mer penger inn i statskassa, sier Tarjei Bekkedal, professor ved det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo om et eventuelt samarbeid med Acer.

Ifølge Bekkedal berører ikke en avtale med Acer regelverket som gjelder Norges eierskap til landets ressurser. Han mener også det er utenkelig at andre land skal kunne sveipe inn og «ta over» norsk kraftvirksomhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer