Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full storm over Storbritannia

Telefonstorm til forsikringsselskapene. Været skal bli verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannia er rammet av et skikkelig ruskevær.

Et stormsenter som kommer inn fra Atlanterhavet har ført til springflo, kraftige bølger som slår inn mot små kystsamfunn, tøffe vindforhold og regn, regn og atter regn.

Været er så ille at statsminister Gordon Brown har sittet i krisemøter i dag, med forskjellige myndigheter og meteorologer.

Snø, regn og flom

Det er varslet flom i flere deler av Storbritannia. Bare i dag er det registrert flomvarlser for 44 områder.

I de nordlige områdene, spesielt i Skottland, er det varslet nedbør i form av snø, noe som alltid fører til vanskligheter for bilister.

Det er spesielt Wales og de sørlige og sørvestlige delene av England som merker været best, men det merkes også godt lenger nord i form av nedbør.

Lokale myndigheter i Cornwall og Devon ber innbyggerne om å holde seg innendørs, og bare bevege seg ut om det er absolutt nødvendig.

REDDES: En bilist er på dypt vann ved Southampton. Det er meldt flomvarsel over 40 steder og ved kysten regner man med at hus og kaianlegg vil ligge under vann i natt. Foto: CHRIS ISON/AP/SCANPIX
REDDES: En bilist er på dypt vann ved Southampton. Det er meldt flomvarsel over 40 steder og ved kysten regner man med at hus og kaianlegg vil ligge under vann i natt. Foto: CHRIS ISON/AP/SCANPIX Vis mer

Flere steder har trær veltet, vinduer er knust og stillaser har blåst ned. Flere skoler har valgt å holde stengt i dag, av sikkerhetsgrunner.

Transporttrøbbel

Over 100 flyavganger er kansellert, tog står og det er lange køer på de mange motorveiene.

Også fergetrafikken mellom Frankrike, England og kanaløyene Jersey og Guernsey er innstilt.

I Dover ble havnen stengt i flere timer i dag fordi det var umulig for skip å legge til eller seile fra kai. redningshelikoptere har gått i skytteltrafikk, blant annet for å bistå flere skip.

Et svensk oljefraktskip kom i drift utenfor Isle of Wight tidligere i dag, og et nederlandsk lasteskip gikk på grunn under innseiling til en havn nord i Frankrike.

Venter verre vær

Vinden er det som skaper størst problemer. Enkelte vindkast er målt opp i 130 km/t på fastlandet.

image: Full storm over Storbritannia

På øya Isle of Wight, rett sør for Southampton i Den engelsk kanal, har vinden blitt målt til over 150 km/t, noe som er orkan styrke.

Vinden blåser ned kraftledninger, og flere steder har mennesker mistet strømmen. I de sørlige delene av Wales våknet rundt 4500 mennesker i dag uten strøm i hjemmet.

En rekke mennesker er allerede evakuert, og det gjøres fortløpende vurderinger om flere skal evakueres. Blant annet ble 170 mennesker flyttet ved en campingplass i Wales i natt og 35 andre ble flyttet fra et område i West Sussex.

Meteorologene i Storbritannia sier at innbyggerne kan vente seg kraftigere vind utover kvelden. De regner med at toppen nåes rundt 23-tida, for så løye litt.

Kostbare vindkast

Ingen har oversikt over hva den økonomiske bakrusen for uværet blir, men da Storbritannia ble rammet av et lignende uvær i 1987, beløp skadene seg til flere milliarder pund.

Enkelte av de som nå rammes av storm, fikk også store skader på hus og andre verdier under flommen i fjor sommer. Forsikringsselskapene har beregnet at fjorårets flom kostet rundt tre milliarder pund.

I dag oppbemannet forsikringsselskapene sine kundesentre for å ta i mot telefonstormen fra kunder som skal melde fra om skader.

HØYE BØLGER: Noen av bølgene som slår mot land er opp til 12 meter høye. Politiet ber folk om å holde seg unna kystområdene så de ikke blir skylt på havet. Likevel er det noen som trosser oppfordringene og tror de kan mestre naturkreftene.
RØMMER: Denne mannen fikk fart på seg da han skjønte at bølgene ble større og større. Dette bildet er tatt ved Portsmouth.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!