Sanna Marin

Full støtte: - Gjorde én feil

Det stormer rundt Finlands statsminister Sanna Marin. Erna Solbergs tidligere nærmeste rådgiver mener kritikken mot henne er et bomskudd, men at hun har gjort én ting han aldri ville rådgitt noen til.

NY VIDEO: Det har stormet rundt Finlands statsminister, Sanna Marin, etter at flere festvideoer ble lekket på sosiale medier. Nå har det dukket opp en nye video. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: Twitter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sanna Marin (36) står i en storm etter at lekkede festvideoer av henne har blitt et hett politisk tema i Finland.

Kritikerne har kommet med teorier om mulig narkobruk på festen Marin var på og problematisert at hun festet mens hun ikke hadde ferie. Statsministerens støttespillere peker på at Marins private festing er uskyldig og at det er nettopp en privatsak.

PR-topp i First House og Erna Solbergs høyre hånd over mange år, Sigbjørn Aanes, mener kritikken og trykket mot Sanna Marin er et bomskudd fra presse og opposisjon.

FESTER: Disse videoene spres i sosiale medier og skal vise den finske statsministeren Sanna Marin som fester med flere kjente finske profiler. Video: Twitter / Instagram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Jeg forstår godt at Finlands statsminister mener dette er for privat. Hun må få lov å være på fest og ha det gøy. Denne videoen viser ikke annet enn at Finland har en statsminister mange kan relatere seg til, sier Aanes til Dagbladet.

TRØBBEL: Presset på Sanna Marin er gigantisk i hjemlandet etter de lekkede festvideoene. Foto: EPA/KIMMO BRANDT/NTB
TRØBBEL: Presset på Sanna Marin er gigantisk i hjemlandet etter de lekkede festvideoene. Foto: EPA/KIMMO BRANDT/NTB Vis mer

Peker på troll

I etterkant har det oppstått en debatt i Finland om hvorvidt personene som opptrer i videoen snakker om en «melgjeng», som kan referere til bruk av narkotika.

Den finske skribenten og klimaforskeren Janne M. Korhonen har i en Twitter-tråd hevdet at spekulasjonene om narkotika på festen blant annet stammer fra et finsk ekvivalent av det sosiale mediet 4chan, kjent for omfattende trolling og en stor del høyreradikale deltakere. Han har også pekt på at det nasjonalistiske partiet Sannfinnene er blant dem som gikk høyest ut og krevde narkotest av Marin.

Også Belgias tidligere statsminister og medlem av Det europeiske parlamentet, Guy Verhofstadt, mener at «russiske troll» og høyrepopulister går etter henne.

FEST-SKANDALE: Kritikken hagler mot Finlands statsminister Sanna Marin etter at private festvideoer av henne ble lekket. Fredag måtte hun stå skolerett for pressen. Video: Iltalehti Vis mer

Finland er som kjent Russlands naboland og er i en prosess hvor de er i ferd med å bli medlem av Nato. Vestlig etterretning har i årevis advart mot at Russland vil bruke Internett for å destabilisere vestlige demokratier - blant annet gjennom desinformasjon på Internett.

PR-TOPP: Sigbjørn Aanes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PR-TOPP: Sigbjørn Aanes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Samtidig er Marin-saken hovedoppslag i samtlige finske medier lørdag. Mediene er spesielt kritisk til at det kunne oppstått en nasjonal krise og om Marin ville være tilgjengelig og i stand til å håndtere det.

- Vi må huske at vi står midt i en krig i Europa. Vi har et Russland med gode hjelpere som gjør hva som helst for å splitte oss. Vi må ikke la det faktum at Finlands statsminister er bedre til å danse enn de fleste, splitte oss, sier Aanes, som nå er partner og seniorrådgiver i det kjente PR-byrået First House.

- Rart

Som kommunikasjonssjef i Høyre og Erna Solbergs nærmeste rådgiver i årevis, har han ofte stått i frontlinja når krisene melder seg. Skandaler som må håndteres, rykter som må avvises og branner som må slokkes. Det er han som må svare journalistene når telefonen koker,

FESTVIDEOER SPRER SEG: Festvideoene av den finske statsministeren Sanna Marin kan felle henne, mener finsk journalist. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Det er rart at hun lar seg filme. Vi vet at alt som filmes kan komme på avveie, sier Aanes.

- Man er bevisst på det når man er så profilert. Et bilde og en film kan alltid spres og misforstås - ikke fordi det er noe galt som skjer, men det er utrolig hvor feil ting kan oppfattes hvis det bare er 20 sekunder. Det er stor risiko for at slike videoer blir tatt ut av sammenheng, sier PR-toppen.

Han mener Marin som ung kvinne må få lov å gjøre som andre gjør på hennes alder.

VESKEBÆRER: Aanes med sin tidligere sjef, Erna Solberg og hennes ektemann, Sindre Finnes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VESKEBÆRER: Aanes med sin tidligere sjef, Erna Solberg og hennes ektemann, Sindre Finnes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Å styre et land kan ikke være forbeholdt gamle, trauste og kjedelige menn som omgås hverandre og gjør mye verre ting, sier han.

- Synd

Marin sier hun aldri har brukt narkotika, heller ikke på den nevnte festen. Hun fortalte fredag at hun frivillig har latt seg narkoteste. Det mener Aanes er den eneste feilen Marin har gjort.

- Det er synd at hun gikk til skrittet og lot seg narkoteste. Av og til må du ha en strek for hvor langt du kan gå. Det er synd at man presset henne til det. Vi er nødt til å ha en viss grad av tillit og kan ikke presse politikere til å ta urinprøver og blodprøver, sier Aanes til Dagbladet.

Han forteller at han som rådgiver ville brukt «null kalorier» på å forsøke å spore opp lekkasjen.

- Det er muligheter for å bygge profil og personlighet for henne i en slik sak. Man må lete i hvordan men kan bruke det til noe positivt.

Han mener saken er en anledning for politikere til å si fra.

- Det er nok mange eldre menn i både Finland og andre land som har vært langt nede i whisky og vodkaflaska uten å få disse beskyldningene. Andre har også ansvar for å gi tydelig beskjed om at et sted går streken, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer