Full støtte til Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen og hans Ap-utvalg får ros for forslaget om å innføre en minstelønn på 120 000 kroner for innsatsvillige sosialklienter, arbeidsledige og uføre. Men én person er taus: Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets sosialpolitiske talsmann, Bjarne Håkon Hanssen, gikk i går ut i Dagbladet med forslagene som Arbeiderpartiets «rettferdighetsutvalg» det siste halve året har arbeidet med. Utvalget foreslår en garantert minstelønn på 120000 kroner til sosialklienter, arbeidsledige og uføre som ber om utdanning eller arbeid. Hver enkelt må inngå en kontrakt med et nytt sosialpolitisk «superkontor».

Taus

De øvrige partiene, med sosialminister Ingjerd Schou (H) i spissen, er positive.

- Jeg konstaterer med glede at vi nå er på linje om at arbeid og tiltak skal lønne seg, sier sosialminister Schou.

Men hos egen partiledelse er det ikke like enkelt å få ros. Partileder Thorbjørn Jagland vil ikke si noe om utvalgets arbeid.

- Jeg vil ikke kommentere denne saken. Den har heller ikke vært behandlet i partiet eller i sentralstyret, sier Jagland gjennom sin pressemedarbeider.

Utenfor Arbeiderpartiets rekker får Hanssen unison støtte.

- Endelig viser Arbeiderpartiet vilje til kreativitet, sier tidligere sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Fallhøyde

Parlamentarisk nestleder i SV, Karin Andersen, tror forslaget kan gjøre det lettere å samarbeide med Ap om sosialpolitikk.

- Jeg har veldig sans for tanken om forpliktende samfunnskontrakter, sier hun.

Velferdsalliansen, et nettverk av organisasjoner for vanskeligstilte, mener partiet nå har skaffet seg en stor fallhøyde.

- For første gang på lenge har Ap kommet med forslag som hever forventningene til partiets sosialpolitikk, sier talsmann Leiv Mørkved.