Full strid om bæsj og barn i skisporet

Rundt om i landet krangles det nå blant hundeeiere, foreldre og ivrige skientusiaster. De vil alle eie samme lyslype, men er ikke villige til å dele.

SPIDDET MED STAV: Maud Maria Bergstrøm, Magnus Larsen og hunden Spike måtte bare snu da de forsøkte å gå tur i skiløypene ved Sognsvann. - Skiløperne forsøkte å spidde Spike med stavene, sier Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
SPIDDET MED STAV: Maud Maria Bergstrøm, Magnus Larsen og hunden Spike måtte bare snu da de forsøkte å gå tur i skiløypene ved Sognsvann. - Skiløperne forsøkte å spidde Spike med stavene, sier Larsen. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien har du sikkert hørt før, om ikke til og med opplevd den selv. Skientusiaster i 30-årene som skal trene til Birkebeinerrennet og irriterer seg over hunder som står i veien, eldre mennesker som har fått hundebæsj i rubben, og turgåere som blir stukket med skistaver.

Spiddet med stav Debatten er like aktuell, og overalt blir det samme spørsmålet stilt: Hvem kan ferdes i skiløypene, og tar vi hensyn til hverandre?
Ute i marka ved Sognsvann i Oslo er det fullt kjør blant aktive løpere som trener mot Birkebeinerrennet. Ut av skogen kommer Maud Maria Bergstrøm og Magnus Larsen med hunden Spike.

— Vi måtte bare snu. Det var ikke noe hyggelig, og vi følte oss rett og slett veldig uvelkomne, sier Larsen.

— Flere av skiløperne satte stavene bare millimeter fra Spikes labb, og jeg måtte stadig trekke ham unna for å unngå spidding.

At flere klager på bæsj som klistrer seg til skiene, har kjæresteparet forståelse for, men sier at de alltid plukker opp etter seg.

— Det lå ikke én ufinhet bak oss nå, men likevel må vi snu på grunn av skiløpernes arrogante oppførsel, sier Bergstrøm.

Ved parkeringsplassen står Anne Cecilie Stavnsborg og mannen Ola. De har nettopp fått på seg skiene og er klar for en kveldstur.

De har begge fått med seg diskusjonen som foregår i løypene.

Jager hunder og barn —Barnevogner, beinbruk og hunder i veien, ødelegger litt av gleden ved å gå tur, det er helt klart, sier Anne Cecilie.

Alle kommunene Dagbladet har vært i kontakt med, bekrefter at det ofte oppstår diskusjoner og krangler mellom brukerne av skiløypene.

I Klungsetmarka i Fauske kommune har munnhoggeri og trakassering gjort det nødvendig å utarbeide faste regler.

— Vi har fått beskjed om at enkelte har følt seg så utilpass på grunn av kjefting fra skiløpere, sier Jørn Jonassen i Fauske IL.

— Vi er kommet fram til en løsning der hundeeiere må begynne et annet sted på løypa som vil være skiltet. Skispor er for ski, og vi åpner for at hundeeiere og turgåere kan trå andre steder enn midt i løypene, sier Jonassen.

Også i Skiptvet kommune i Østfold er unger og dyr blitt et problem. Naboer til lysløypa hevder at ungene blir jaget av sinte skiløpere.

— Problemet har vært at ungene har passert lysløypene på vei til skolen, og da gått i veien for skiløperne, sier Kaj Skaar i Skiptvet IL.

— Hos oss har dugnadssjeler lagt ned mye tid og krefter på å få til optimale treningsforhold for skigruppa, og da vil vi ha skiløpere i sporet, sier Skaar.

Egoer i kondomdress — Vi kjenner godt til den problemstillingen, sier kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Mette Øinæs Habberstad.

— Med årene har det også kommet til flere kondomdresskledde karer med dårlig tid i sporet, som kanskje ikke har tid til å vente, men også de huske på Friluftsloven og at alle kan ferdes i utmarka, sier hun.

I Trondheim kommune irriterer kondomdresskledde Birkebeiner-løpere seg over trege turgåere.

— Det er flere skientusiaster med stort ego, som vil ha løypa for seg selv, og de provoserer hundeeiere og barnefamilier, sier Andreas Glimstad, forvalter for friluftsliv i Trondheim kommune.

Han ser at det stadig blir flere såkalte «birkeløpere», som tror de eier løypa.

Selv om det kan se ut som er en felles løsning er milevis unna, er talen fra Skiforeningen klar:

— Ta hensyn til hverandre, og ikke ypp til krig!

ØDELEGGER: Ekteparet Stavnsborg, Ola og Anne Cecilie, mener det kan være ødeleggende med barnevogner, beinbruk og hunder i løypene.  Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
ØDELEGGER: Ekteparet Stavnsborg, Ola og Anne Cecilie, mener det kan være ødeleggende med barnevogner, beinbruk og hunder i løypene. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer