IRANSK VENN:Den iranske utenriksministeren, Mohammad Javad Zarif, møtte Syrias president Bashar al-Assad (til venstre) i Damaskus i forrige uke. Foto: Reuters /  scanpix / SANA-
IRANSK VENN:Den iranske utenriksministeren, Mohammad Javad Zarif, møtte Syrias president Bashar al-Assad (til venstre) i Damaskus i forrige uke. Foto: Reuters / scanpix / SANA-Vis mer

Full strid om Ban Ki-moons Iran-invitasjon

FN har invitert Iran til Syria-konferansen denne uka. Men USA krever at Iran må godta overgangsregjering i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ei av Syrias viktigste opposisjonsgrupper trekker seg fra forhandlingene desom Iran skal være med. Det viktigste kravet fra USA er at alle landene som deltar i forhandlingene i Sveita, må støtte forslaget om ei overgangsregjering i Syria.

Mandag formiddag kom både Frankrike og Storbritannia med støtte til kravet fra USA. Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, sier at land som ikke støtter kravet om ei overgangsregjering, ikke kan delta, og Storbritannia sier at Iran må støtte kravet for å kunne delta.

Russland svarer med å si at å utelate Iran på konferansen vil være en «utilgivelig feil».

Inviterte FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, opplyste søndag at han har invitert iranerne til den første dagen av konferansen i Montreux som begynner 22. januar.

Initiativet falt ikke i god jord hos opposisjonsgruppa Nasjonalkoalisjonen (SNC), som truer med å utebli fra fredssamtalene hvis ikke invitasjonen trekkes tilbake.

Også regjeringen i USA ser ut til å være skeptisk. En talsperson i det amerikanske utenriksdepartementet krever at invitasjonen trekkes tilbake hvis ikke Iran offentlig støtter en avtale fra 2012 om en syrisk overgangsregjering.

- Del av løsningen Hvorvidt Iran burde få delta på konferansen, har vært et mye diskutert spørsmål den siste tida. Russland har ønsket å ha iranerne med, mens USA har sagt nei så lenge regimet i Teheran ikke støtter kravet om at den syriske presidenten Bashar al-Assad må gå av.

Ifølge Ban Ki-moon har Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, sagt seg enig i at målet med Montreux-konferansen er å få på plass en syrisk overgangsregjering.

Zarif har også lovet at Iran vil spille en positiv og konstruktiv rolle under konferansen.

- Jeg er sterkt overbevist om at Iran må være en del av løsningen på den syriske krisa, sier Ban Ki-moon.

Iran har lenge vært regnet som en viktig alliert av Syrias president, Assad. I løpet av de nesten tre årene Syria har vært herjet av borgerkrig, er nesten 100 000 mennesker blitt drept, mens flere millioner er drevet på flukt.

Hektisk diplomati Irans utenriksminister, Zarif, besøkte både Syria og Russland i forrige uke. I Syria møtte han Assad, før han reiste til Moskva sammen med sin syriske kollega, Walid al-Muallem.

Få dager senere foreslo al-Muallem en våpenhvile i den syriske byen Aleppo under en pressekonferanse i Moskva sammen med den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov.

Iran og Russlands hektiske møtevirksomhet om Syria-krigen den siste tida er blitt omtalt som «virvelvinddiplomati» av internasjonal presse.

(NTB-Reuters-AFP)