Full strid om FN-Ola

Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet er på kollisjonskurs i spørsmålet om framtida til den norske FN-styrken i Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevet der FNs generalsekretær Kofi Annan ber norske myndigheter la FN-styrken bli, har styrket UDs syn i saken. Samtidig viser en intern rapport i Forsvaret at rekrutteringsproblemet kan løses, i hvert fall på kort sikt.

Ikke drøftet

Da forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll i forrige uke sa at han ville ha FN-Ola hjem fra Sør-Libanon, var saken overhodet ikke drøftet med Utenriksdepartementet. Der ble man både overrasket og ikke så lite forarget. UD ønsker at den norske FN-styrken skal bli, ikke minst på grunn av de pågående Midtøsten-forhandlingene.

- Forsvarsministerens utspill var stikk i strid med vanlig praksis, sier en kilde i UD.
Forsvarsminister Fjærvolls hovedargument for tilbaketrekning er krise i rekrutteringen til UNIFIL-styrkene. En rapport fra FN-kontoret ved Onsrud militærleir til Forsvarets Overkommando bekrefter at situasjonen er vanskelig, men ikke umulig. Etter det Dagbladet erfarer blir det foreslått å øke tjenestetida for dem som vil, fra seks til tolv måneder. Det vil medføre 40 000 til 50 000 kroner i skattelette for en vanlig geværmann.

Positive soldater

Soldatene som nå drar ned til den 41. norske FN-kontingenten i Sør-Libanon, er positive til dette forslaget, og mange har sagt seg villige til å bli fram til våren 1999.

Dermed vil den umiddelbare krisa være over - om FO vedtar forlengelse av tjenestetida. Det skjer neppe før regjeringens vedtak foreligger.

  • Se leder side 3