Jemtland-drapet

Full strid om Jemtlands soldatliv i retten: «Så mange mennesker å drepe, så mange våpen å velge blant»

- Det er som at jeg skulle vært medlem i Røde Kors i 30 år, sier Svein Jemtland selv om sine 20 år i Fremmedlegionen.

LEGIONÆR: Svein Jemtland tjenestegjorde i Fremmedlegionen i 20 år, fra 1993 til 2013. Hans forsvarere mener det er helt uten betydning i drapssaken mot ham. Her poserer han i uniform. Foto: Christian Roth Christensen og privat
LEGIONÆR: Svein Jemtland tjenestegjorde i Fremmedlegionen i 20 år, fra 1993 til 2013. Hans forsvarere mener det er helt uten betydning i drapssaken mot ham. Her poserer han i uniform. Foto: Christian Roth Christensen og privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): Allerede da Svein Jemtland ble pågrepet 12. januar i år, ble det fort kjent at han hadde hatt en lang karriere i den profesjonelle franske kampstyrken Fremmedlegionen.

Jemtland (47) vervet seg til styrken etter å ha sonet en voldsdom i 1993, og ble der fram til 2013. Påtalemyndigheten har sett på hans militære trening og våpenkunnskap som sentrale momenter i utarbeidelsen tiltalen om forsettlig drap.

De mener det er usannsynlig at Janne Jemtland ble drept ved et uhell, blant annet på bakgrunn av pistolens opphav.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Som Røde Kors

Svein Jemtland hevder kona hans skaffet våpenet, en CZ 82 9 mm Makarov, da hun skulle flytte alene hjem til Brumunddal og at hun oppbevarte det i sin nattbordsskuff.

Flere vitner har imidlertid forklart seg for retten at de oppfattet det som Svein Jemtlands våpen, og at han skrøt av den uregistrerte pistolen, stjålet fra et militærlager i Tsjekkia på 90-tallet og ifølge ham kjøpt på det illegale markedet i Marseille i 2010.

Påtalemyndigheten har gjentatte ganger forsøkt å bestride bildet Svein Jemtland gir av seg selv.

Allerede under utspørringen av ham, uttrykte brumunddølen misnøye da statsadvokaten ville vise fram bilder av ham i uniform og stilte ham spørsmål om legionærbakgrunnen.

- Det er som at jeg skulle vært medlem i Røde Kors i 30 år. Hva gjør at Fremmedlegionen har sammenheng med denne saken? spurte Jemtland statsadvokaten allerede på dag to av rettssaken i Hedmarken tingrett.

I uniform og angrepsrifle

Da statsadvokat Iris Storås skulle vise fram bilder funnet på Svein Jemtlands telefon og datamaskin på rettsdagens nest siste dag torsdag, var det tydelige misnøye hos tiltalte selv og hans forsvarere.

Retten fikk se en rekke bilder av Jemtland i flere forskjellige militæruniformer. På flere av dem poserte han med Fremmedlegionens angrepsrifle FAMAs under det som skal ha vært øvelser.

TESTER PISTOLEN: Før Janne Jemtland døde ble hun skutt i hodet med en pistol. Mannen hennes, Svein Jemtland, er tiltalt for drapet, men hevder pistolskuddet gikk av ved et uhell. Nå testes våpenet i retten. Reporter/video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Dommer Trond Christoffersen stilte selv spørsmål til statsadvokaten hva relevansen med disse bildene var.

- Dette dokumenterer blant annet hans våpeninteresse, sa statsadvokaten under framleggelsen.

«So many people to kill»

I tillegg til de mange bildene av Svein Jemtland i uniform og i tjeneste, viste også statsadvokaten fram bilder funnet på hans PC.

Bildene var tilsynelatende lastet ned fra nettet, og det ene viste et bilde av et kvinnelik med avkappet hode.

Et annet bilde funnet på PC-en viste en rekke våpen samlet i en haug med den tilhørende teksten «so many people to kill, so many weapons to choose».

I tillegg til at politiet la fram disse bildene i retten, var det flere deler av bevisførselen Jemtland og hans forsvarere reagerte på. I påtalemyndighetens dokumentutdrag, der det ligger bilder fra diverse ransakinger og beslag, ble også Svein Jemtland kontor hjemme omtalt som «legionærrommet».

Inne på kontoret, der det blant annet sto en safe, hadde han flere plakater og andre effekter som kan knyttes til Fremmedlegionen.

- Helt uten betydning

Jemtland og hans forsvarere bruker nesten konsekvent betegnelsen «den franske hæren» om tjenestestedet. Fremmedlegionen er en kampstyrke underlagt den franske hæren der også utlendinger kan verve seg.

Han forsvarer Ida Andenæs sier at Jemtland har vært åpen om sin militærbakgrunn.

- Vi mener det er helt uten betydning. Han har hatt hele sitt arbeidsliv i den franske hæren og legger ikke skjul på det. Det er ingen hemmelighet, så jeg vet hvorfor man velger å legge fram bilder av ham i uniform. Vi mener det er uten betydning for saken og reagerer på det, sier Andenæs til Dagbladet.

- Et argument fra statsadvokaten er at han er våpenkyndig?

- Han er våpenkyndig. Det er ikke noe automatikk mellom å være det og eventuelt være drapsmann, sier medforsvarer Christian Flemmen Johansen.

Når statsadvokat Iris Storås holder sin prosedyre på tirsdag, er det trolig at hun vil koble Svein Jemtlands interesse for våpen, hans langvarige militærtjeneste og omfattende trening opp mot tiltalen om forsettlig drap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer