Jemtland-drapet

Full strid om Jemtlands soldatliv i retten: «Så mange mennesker å drepe, så mange våpen å velge blant»

- Det er som at jeg skulle vært medlem i Røde Kors i 30 år, sier Svein Jemtland selv om sine 20 år i Fremmedlegionen.

LEGIONÆR: Svein Jemtland tjenestegjorde i Fremmedlegionen i 20 år, fra 1993 til 2013. Hans forsvarere mener det er helt uten betydning i drapssaken mot ham. Her poserer han i uniform. Foto: Christian Roth Christensen og privat
LEGIONÆR: Svein Jemtland tjenestegjorde i Fremmedlegionen i 20 år, fra 1993 til 2013. Hans forsvarere mener det er helt uten betydning i drapssaken mot ham. Her poserer han i uniform. Foto: Christian Roth Christensen og privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMAR (Dagbladet): Allerede da Svein Jemtland ble pågrepet 12. januar i år, ble det fort kjent at han hadde hatt en lang karriere i den profesjonelle franske kampstyrken Fremmedlegionen.

Jemtland (47) vervet seg til styrken etter å ha sonet en voldsdom i 1993, og ble der fram til 2013. Påtalemyndigheten har sett på hans militære trening og våpenkunnskap som sentrale momenter i utarbeidelsen tiltalen om forsettlig drap.

De mener det er usannsynlig at Janne Jemtland ble drept ved et uhell, blant annet på bakgrunn av pistolens opphav.

- Som Røde Kors

Svein Jemtland hevder kona hans skaffet våpenet, en CZ 82 9 mm Makarov, da hun skulle flytte alene hjem til Brumunddal og at hun oppbevarte det i sin nattbordsskuff.

Flere vitner har imidlertid forklart seg for retten at de oppfattet det som Svein Jemtlands våpen, og at han skrøt av den uregistrerte pistolen, stjålet fra et militærlager i Tsjekkia på 90-tallet og ifølge ham kjøpt på det illegale markedet i Marseille i 2010.

Påtalemyndigheten har gjentatte ganger forsøkt å bestride bildet Svein Jemtland gir av seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer