Professor:

Full strid om munnbind

Mener myndighetene er på etterskudd med smittesituasjonen i Bergen.

TAR GREP: Bergen kommune anbefaler en rekke studenter som har deltatt på studentfester om å gå i selvpålagt karantene i ti dager fra festen fant sted. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Professor emeritus ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen, Gunnar Kvåle, mener det er «rart» av myndighetene å forfekte et føre-var-prinsipp uten å være villig til å anbefale eller innføre krav om munnbind i kollektivtransporten, når smittetallene er så høye som de er i Bergen nå.

I Bergen er smittepresset nå minst 54,8 smittede per 100 000 innbygger siste 14 dager. Til sammenlikning anbefaler Folkehelseinstituttet å rødliste land som overgår 20 smittede per 100 000 innbyggere.

I forrige uke rykket Kvåle og professorkollegene Jörn Klein og Knut Eldjarn ut i Bergens Tidende, hvor de blant annet etterlyste krav om munnbind på kollektiv transport.

Utbrudd

Allerede før helga var smittetallet over 30 smittede per 100 000 innbyggere i Bergen. Folkehelseinstituttet besluttet likevel å ikke anbefale bruk av munnbind på grunn av at utbruddet så ut til å være avgrenset, og at smittepresset ikke virket å være økende i befolkningen.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen opplyste at Bergen kommune ikke ser noen grunn til å anbefale bruk av munnbind på offentlig transport når man klarer å holde tilstrekkelig avstand.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer