MØTER MOTSTAND: Sentralbanksjef Svein Gjedrem legger drem forslaget til ny sentralbanklov og overrekker innstillingen til finansminister Siv Jensen. Foto: Are Haram.
MØTER MOTSTAND: Sentralbanksjef Svein Gjedrem legger drem forslaget til ny sentralbanklov og overrekker innstillingen til finansminister Siv Jensen. Foto: Are Haram.Vis mer

Full strid om Oljefondet

De fire store økonomi-lærestedene er helt uenige i synet på Norges Bank og Oljefondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Hvis finansminister Siv Jensen ønsker, kan hun etter høringsrunden oppsummere med at fagøkonomiske miljøer går inn for at Oljefondet bør skilles fra Norges Bank. Men hun kan like gjerne konkludere motsatt, og hevde at fagøkonomer mener Norges Bank bør beholde kontrollen, skriver Finansavisen.

For der NHH- og NTNU-uttalelser går inn for en skilsmisse, slik Gjedrem-utvalget går inn for i forslaget til ny sentralbanklov, har professorer ved BI og Universitetet i Oslo advart mot dette.

Like stort er spriket i spørsmålet om Norges Bank formålsparagraf skal likestille sysselsetting og inflasjon. Der høringsuttalelsen fra NHHs Trond Døskeland og Jan Tore Klovland støtter forslaget fra Gjedrem-utvalget (slik de også støtter absolutt alle andre forslag derfra), er NTNU-professor Knut Anton Mork mer i tvil og professor Steinar Holden ved Økonomisk Institutt, Universitetet i Oslo tilhenger av at de to hensynene blir likestilt, kan Finansavisen fortelle.

Støtter alt

«Dette (…) er det som vil gjøre både Norges Bank og NBIM (Oljefondet) sterkest rustet til å møte utfordringer i årene som kommer,» skriver Døskeland og Klovland om utskillingen i sin uttalelse, ifølge Finansavisen.

For Oljefondets del innebærer en utskilling «klare ansvarslinjer, gode muligheter for åpenhet og den følger prinsipper for god virksomhetsstyring», argumenterer de.

I likhet med utvalgsleder Svein Gjedrem, argumenterer de som om Oljefondet er en næring, og viser til at kontantstrømmen fra fondet overstiger eksportinntektene fra fisk og nesten når halvparten av olje- og gassinntektene.

Med så store verdier bør fondet ha en ledelse med maksimalt fokus på nettopp fondet.

«Selv en såkalt «enkel» eller passiv forvaltning av Oljefondet krever mye kompetanse og ressurser,» argumenterer NHH-miljøet.

Skeptiske

Både under BIs høring om Gjedrem-utvalget og overfor Finansavisen har førsteamanuensis i finans, Espen Henriksen ved BI, etterlyst en reell begrunnelse for å skille Oljefondet fra Norges Bank.

– Det krever i hvert fall en klarere argumentasjon, svarte Henriksen Finansavisen på spørsmålet om det er feil eller riktig å skille Oljefondet fra sentralbanken.

Det viktige, og uadresserte, spørsmålet rundt Oljefondet er ikke hvordan fondet organiseres, men ligger i beslutningene om investeringsstrategien, valg om risikospredning og generelt i forholdet mellom prinsipal og agent, har Henriksen utdypet.

Også professor Steinar Holden er klart skeptisk til å skille Oljefondet ut fra Norges Bank. Blant annet under Center for Monetary Economics høring om Gjedrem-forslagene la Holden vekt på at forvalteren av denne delen av nasjonalformuen må være risikoavers, og må være kompetent.

– Det gjør at sentralbanken er et naturlig sted å ha fondet. Et eget pensjonsfond vil i større grad prøve å lykkes godt, ikke å unngå å dumme seg ut, slik sentralbanker gjerne tenker, utdypet han overfor Finansavisen.

Les mer i dagens utgave av Finansavisen.

Flere økonominyheter

Meglerhus tar opp dekning på Atea - roper «kjøp»
Spetalen sender børsvinner til værs
Stadig flere svensker tror på fallende boligpriser