Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full strid om oljeprisen

Trond Omdal og Torbjørn Kjus tror oljeprisen skal opp mot slutten av året. Det tror ikke Thina Saltvedt.

 Opp eller ned:  Analytikerne er ikke enige i om oljeprisen skal fortsette opp, eller falle på nytt. Foto: © Sindre Ellingsen / Samfoto
Opp eller ned: Analytikerne er ikke enige i om oljeprisen skal fortsette opp, eller falle på nytt. Foto: © Sindre Ellingsen / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Etter å ha stanget i 50 dollar pr. fat i et par måneder, har prisen for et fat Nordsjø-olje i løpet av få dager steget til rundt 54 dollar pr. fat, skriver Finansavisen.

Det er fortsatt et enormt overtilbud i oljemarkedet og allerede skyhøye oljelagre fortsetter å fylles opp. Verdens to største oljeprodusenter, Russland og Saudi-Arabia, fortsetter å produsere for fullt, mens land som Irak og Iran øker produksjonen.

Men den amerikanske skiferoljeproduksjonen er på hell, og alt tilsier at det store produksjonsfallet ligger foran oss. Samtidig begynner man å se effekten de lave prisene har på den globale etterspørselen. I tillegg er det bekymringer rundt økt geopolitisk uro i kombinasjon med Saudi-Arabias lave reservekapasitet.

Bullish og bearish Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets venter at oljeprisen (brent) i gjennomsnitt vil handles til 60 dollar i inneværende kvartal, opp fra dagens 54 dollar pr. fat.

- Hovedkatalysatoren blir fallende amerikansk oljeproduksjon og rekordstore investeringskutt i oljeindustrien, sier han til Finansavisen, og legger til:

- Vi ser også at det har vært opprevideringer av etterspørselen fra det internasjonale energibyrået (IEA) de siste to måneder og nedrevidering av tilbudssiden.

Analytiker Trond Omdal i Pareto Securities er enig med Kjus i at oljeprisen skal opp. Han estimerer en oljepris på 55 dollar pr. fat i inneværende kvartal, stigende til 65 og 75 dollar pr. fat i 2016 og 2017.

Han tror overtilbudet vil være for stort det neste halvåret til at oljeprisen kan stige betydelig på kort sikt, men utelukker ingenting:

- Man skal for eksempel ikke helt utelukke at det blir et produksjonskutt på neste Opec-møte i desember. Et kutt er ikke vårt hovedscenario, men kongedømmet begynner å føle presset, sier han.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets kjøper ikke helt argumentene. Hun tror oljeprisen vil falle noe tilbake og etablere seg rundt 47 dollar pr. fat i inneværende kvartal. Analytikerens oljeprisestimat ligger også 10 dollar pr. fat lavere enn Omdals estimat for 2016.

- Det er blitt skapt litt optimisme nå. Ja, det vil bli et strammere marked, men det er likevel veldig mye olje der ute, sier hun til Finansavisen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!