UTE AV ENTRA: Rune Olsø var konstituert som direktør i Entra, og fikk jobben. Den har har ikke lenger.
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
UTE AV ENTRA: Rune Olsø var konstituert som direktør i Entra, og fikk jobben. Den har har ikke lenger. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.Vis mer

Full strid om protokoll-juks i Entra-styret

Eks-direktør Rune Olsø fjernet selv et avsnitt i styreprotokollen som avslørte at at han ble forsøkt kuppet inn i direktørstolen i Entra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opplysningene om den endrede styreprotokollen slo ned som en bombe under gårsdagens høring i Stortingets kontrollkomite. Næringsminister Trond Giske (Ap) var kalt inn for å svare på krasse påstander om om hvordan han forvalter statens  eierskap.

Men det var den tidligere styrelederen i Entra Eiendom, Grace Reksten Skaugen, sammen med sittende styreleder, Siri Hatlen, som sto for dramatikken.

Da de to forberedte seg til gårsdagens høring, fant de ut at de satt med hver sine versjon av protokollen etter styremøtet i mai der Giske-venn Rune Olsø (Ap) første gang ble forsøkt kuppet inn i toppjobben.

Kuppforsøket fjernet Tidligere Entra-styrelder Grace Reksten Skaugen avviste benkeforslaget på det som var hennes siste styremøte, 7. mai - fordi hun mente det var i strid med aksjeloven, som slår fast at: «En sak skal forberedes og fremlegges slik at styret har et tilfredsstillende behandlingsgrunnlag».

Forslaget om å ansette daværende leder av Trondheim Ap, Giske-vennen Rune Olsø, som selskapets øverste leder var ikke saksforberedt, og styret fikk heller ikke forelagt alternativer.

I ettertid ble det mislykkede kuppforsøket fjernet fra styreprotokollen. 

- Det som refererte til forslaget om fast ansettelse, med navnet på den som kom med forslaget, er borte. Alt om benkeforslaget ble fjernet fra protokollen. Jeg vet ikke hvorfor det ble endret, sa Skaugen under dagens kontrollhøring i Stortinget.

Strid om sannheten I en epost til Dagbladet i går ettermiddag, hevdet det nå vrakede styremedlemmet Ottar B. Guttelvik at protokollen var godkjent og korrekt.

PROTOKOLLTRIKSING: Siri Hatlen, styreleder i Entra, snakker med pressen etter høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der fortalte hun at et forsøk på å kuppe Rune Olsø inn i toppjobben på et styremøte, i ettertid ble fjernet fra styreprotokollen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
PROTOKOLLTRIKSING: Siri Hatlen, styreleder i Entra, snakker med pressen etter høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Der fortalte hun at et forsøk på å kuppe Rune Olsø inn i toppjobben på et styremøte, i ettertid ble fjernet fra styreprotokollen. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

Og senere på kvelden kom både selskapet og Rune Olsø med sine versjoner:

- Det var Rune Olsø som endret referatet fra styremøtet i Entra Eiendom. Det skrev Entras kommunikasjonsdirektør i en e-post til NRK, skrevet i samarbeid med styreleder Siri Hatlen.

Olsø hevdet på sin side at endringen var godkjent av daværende styreleder. Men under høringen onsdag sa Skaugen at hun «ikke kunne erindre noen dialog» om dette.

-  Det er overhodet ingen tvil om at Skaugen godkjente teksten. Jeg snakket med henne om dette flere ganger, uansett om hun husker det nå eller ei, sa Olsø til NRK i går kveld.

MÅTTE SVARE: Nærings- og handelsminister Trond Giske svarte på krasse spørsmål i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag. 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
MÅTTE SVARE: Nærings- og handelsminister Trond Giske svarte på krasse spørsmål i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer