VALGSTRID: Thailands statsminister, Yingluck Shinawatra, er uening med Valgkommisjonen som ønsker å utsette valget. Hun har utskrevet nyvalg til 2. februar. Foto: REUTERS / Scanpix / Chaiwat Subprasom
VALGSTRID: Thailands statsminister, Yingluck Shinawatra, er uening med Valgkommisjonen som ønsker å utsette valget. Hun har utskrevet nyvalg til 2. februar. Foto: REUTERS / Scanpix / Chaiwat SubprasomVis mer

Full strid om Thailands planlagte valg

Thailands valgkommisjon vil utsette valget, mens regjeringspartiet holder på at valget må gå som planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Yingluck Shinawatra har utskrevet nyvalg til 2. februar. Protestlederen Suthep Thaugsuban, som ikke vil ha valg i overskuelig framtid, nekter å oppheve blokaden av regjeringsbygninger.

- Som ansvarlige for valget er det jobben vår å sørge for at valggjennomføringen er vellykket. Men vi må også være sikre på at landet er rolig nok til å holde valg. Vi ønsker ikke at det blir blodig, sier et medlem av landets valgkommisjon, Somchai Srisutthiyakorn, til nyhetsbyrået Reuters.

Kommisjonen ønsker å utsette valget med minst en måned.

Fast på sitt Valgkommisjonen skal møte statsminister Yingluck Shinawatra tirsdag.

Innenriksminister Jarupong Ruangsuwan, som også er partileder for regjeringspartiet Pheu Thai, sier regjeringa holder fast på den opprinnelige valgdatoen.

- Vi må gjennomføre valget 2. februar. Utsettelse vil være fåfengt og bare gi uavhengige organisasjoner mer tid til å angripe regjeringen, sier han.

Møtet tirsdag skjer fordi Thailands øverste domstol før helga sa at det er mulig å utsette valget, men at spørsmålet må avgjøres av valgkommisjonen og regjeringa.

- Ingen tilbaketog Demonstrantene som forsøker å framtvinge regjeringens fall, vil ikke gi fra seg kontrollen over bygninger de har okkupert eller la de ansatte slippe inn. Det understreket protestlederen Suthep Thaugsuban mandag.

Sju store veikryss, departementer og andre viktige institusjoner holdes av demonstrantene eller er blitt tvunget til å stenge virksomheten, blant annet sentralbanken. De ansatte arbeider hjemmefra hvis det er mulig.

- Grupper i de enkelte protestområdene vil ikke forhandle med regjeringsrepresentanter om å gi tilbake de forskjellige områdene. Så dere kan spare dere å kontakte oss, sa protestleder Suthep til thailandsk fjernsyn.

(NTB-Reuters-AFP)