Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full strid om TV-aksjonen

Det er duket for en real kreft-krig foran neste ukes TV-aksjon: I all hemmelighet er det planlagt en alternativ innsamling. Den tar mål av seg til å konkurrere med Den Norske Kreftforenings pengeinnsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et svært overraskende navn figurerer på lista over medlemmer av rådet i det frittstående «Alternativ kreftaksjon»:

Styreleder Stener Kvinnsland i Den Norske Kreftforening.

Rådet har som oppgave å fordele de innsamlede midlene. Kvinnsland er dermed involvert i en aksjon som har som mål å konkurrere med hans egen forenings aksjon i NRK.

Til Dagbladet sier Kvinnsland at han ikke visste at aksjonen ville forsøke å være et alternativ da han sa ja til å sitte i rådet.

- Unfair

- Jeg overrumples av å høre at dette skal være en alternativ og konkurrerende aksjon. Stående praksis er at andre interessegrupper holder fingrene av fatet når noen får tildelt en TV-aksjon. Utgir de seg for et alternativ og holder innsamling i samme tidsrom som TV-aksjonen, går jeg til konfrontasjon. Det er unfair å utnytte drakraften den etablerte aksjonen gir. I ettertid synes jeg det er helt urimelig at de ba meg bli med å fordele pengene.

Kvinnsland synes ikke det er merkelig at han har sagt ja til å sitte i aksjonens råd.

- Jeg oppfatter ikke at jeg sitter i et råd for en innsamlingsaksjon. Min oppgave er kun å gi råd om hvordan man bør bruke en sum penger på kreftforskning og alternativ medisin.

- En fjær i hatten

En av aksjonens initiativtakere, redaktør Øyvind Solum i magasinet Alternativt Nettverk, vedgår føgende:

- Dette vil skape bruduljer.

Men han presiserer at han «ikke ser krig som noe mål i seg selv».

- Vi tar opp konkurransen med TV-aksjonen fordi kreftforeningen ikke akter å sette av en krone til forskning på alternativ medisin. Over halvparten av Norges kreftpasienter tyr til alternativ behandling. Dermed vil nok ganske mange tusen gi til denne aksjonen.

Han betegner det som en fjær i hatten å ha fått Kvinnsland med i aksjonens råd.

Stor kampanje

Den alternative kreft-aksjonen lanseres med brask og bram:

  • Den presenteres i fagbladet Alternativt Nettverk, denne uka i 18000 eksemplarer.
  • Fredag, lørdag og søndag arrangeres Alternativ-messen i Oslo Spektrum hvor besøkstallet var 13000 i fjor og anslås å øke til 15000. Kvinnsland samt lege og homeopat Stig Bruset er blant debattantene.
  • Aksjonen mobiliserer til innsamling via alle organisasjoner i den alternative bevegelsen.
  • Annonsekampanje i riksavisene profilerer innsamlingen.

- Dermed vil nå ut til alle som er interesserte i alternativ medisin, sier Solum.
I rådet som skal ta stilling til søknadene om forskningsmidler sitter - foruten Kvinnsland og Solum - lege Stig Bruset, ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski, dr. med. Anders Bærheim, homeopat Bertil Berg-Olsen, lege og healpraktiker Heikop Santelmann, lege Vilhelm Schjelderup og Kaja Finne, tidligere leder av Oslo Kreativitetssenter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!