Landsmøte i SV

Full strid

«Klimakrise» eller «naturkrise»? På SVs landsmøte kniver to fløyer om klimatriumfene, helt ned på ordnivå. Men påtroppende SV-leder Kirsti Bergstø vil ikke kalle det en konflikt.

LANDSMØTE-DRAMA: På SVs landsmøte foregår det en kamp om klima og natur. Her er den nyvalgte og den avtroppende partilederen, Kirsti Bergstø og Audun Lysbakken. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
LANDSMØTE-DRAMA: På SVs landsmøte foregår det en kamp om klima og natur. Her er den nyvalgte og den avtroppende partilederen, Kirsti Bergstø og Audun Lysbakken. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Dagbladet har i en rekke artikler skrevet om en konflikt i SV om én av partiets kjernesaker, klima.

Striden viser seg i flere små hendelser på helgas landsmøte på Gardermoen.

Flere i partiet beskriver det slik: På den ene sida står en klimafløy med en appell til urbane velgere fra Oslo og storbyene.

På den andre sida av partiet står en mer distriktsvennlig naturvernfløy, opptatt av at ikke klimatiltak må gå på bekostning av naturen.

Uenige om virkelighetsbildet

Partiets nye leder, Kirsti Bergstø, blir av mange plassert i den sistnevnte kategorien, den såkalte naturvernfløyen. Selv avviser hun dette kategorisk.

På Dagbladets spørsmål om denne fløykampen sa hun før landsmøtet at dette «definitivt» bare er et konstruert skille.

- Miljøkampen handler både om å få redusert klimagassutslippene og å ta vare på natur, sier Bergstø.

SV-topp Kari Elisabeth Kaski sier på sin side at det fins en konflikt.

BEKREFTER DRAGKAMP: SV-topp Kari Elisabeth Kaski tilhører klimafløyen i SV. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
BEKREFTER DRAGKAMP: SV-topp Kari Elisabeth Kaski tilhører klimafløyen i SV. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

- Det er en konflikt her. Men det tror jeg det er i alle partier, sier Kaski til Dagbladet.

Hun plasseres i den motsatte klimafløyen, og var av mange ønsket som SV-leder før hun erklærte at det ikke ble aktuelt. Hun legger til:

- Men konflikten er ikke uforsonlig eller slik at man ikke forstår hverandres synspunkter.

- Bør være overordnet

Flere små hendelser på landsmøtet vitner om denne konflikten.

Søndag stemmer SV over sin klimapolitikk. Her har en gruppe SV-ere bedt partiet vedta noen setninger om at klimahensynet skal trumfe, dersom man står i et dilemma mellom å verne om naturen eller å få i gang klimatiltak.

Kaski bekrefter at fløykampen er en del av bakteppet for disse setningene.

- Det som ligger i det forslaget, er at klima skal være overordnet natur de gangene disse to hensynene settes opp mot hverandre, forklarer Kaski.

Samtidig understreker hun til Dagbladet at hun ikke stiller seg bak dette forslaget, men tvert imot er uenig.

- Jeg synes det skaper unødvendige motsetninger, derfor synes jeg ikke noe om det. Jeg har fremmet et annet forslag med en annen ordlyd.

Hun understreker at hun syns det er viktig at disse to hensynene bør vurderes i hvert enkelt tilfelle og ikke som absolutter.

- Det er viktig at vi med ulike syn klarer å nærme oss hverandre og finne gode løsninger sammen i dette spørsmålet, og det synes jeg vi langt på vei har gjort. Det har dette landsmøtet vist.

Partiets innstilling til dette kan få betydning i hvordan de stiller seg i spørsmål om vindkraft og gruvedrift, for å nevne noe.

Vil ha endringer

Det som beskrives som den motsatte fløyen har også kommet med sine små motgrep i dragkampen.

Én gruppe SV-ere har bedt partiet om å bytte ut ordet «miljøskader» med «naturskader». I partiprogrammet skal også skadene av fossil energi, boligutbygging og naturinngrep, beskrives som «miljøkrise» og ikke «naturkrise», dersom de får det som de vil.

Forslaget kommer fra fylkeslaget i Rogaland og Ingrid Fiskaa, som beskrives som del av Bergstøs naturvernfløy.

Fiskaa sier i en kommentar at hun ikke ønsker å sette klima og natur opp mot hverandre, men tvert imot se det som likestilte kamper.

Strid om ledervalget

Det er ikke første gang dette slaget står på ordnivå.

Dagbladet har også omtalt at Bergstøs fløy, følge sentrale kilder, ikke ville bruke ordet «klima» og stemte ned deler av partiets klimapolitikk.

Bergstø ble valgt som ny leder lørdag. Også rundt valget av ny ledertrio har slaget om klima vist seg. Flere sentrale SV-ere har advart om at klimastemmene ikke er tilstede nok i ledelsen dersom ikke den profilerte energi- og miljøpolitikeren Lars Haltbrekken ble valgt inn for å utfylle Kirsti Bergstø.

Det ble han ikke.

Dagbladet retter:

I en tidligere utgave av denne saken, kunne man få inntrykk av at Kari Elisabeth Kaski sto bak det omtalte endringsforslaget om at klimahensynet skal trumfe naturvern dersom disse hensynene må settes opp mot hverande.

Det gjør hun ikke, og er tvert i mot uenig i forslaget.

Følgende er derfor lagt til i saken i ettertid:

Samtidig understreker Kaski til Dagbladet at hun ikke stiller seg bak dette forslaget, men tvert imot er uenig.

- Jeg synes det skaper unødvendige motsetninger, derfor synes jeg ikke noe om det. Jeg har fremmet et annet forslag med en annen ordlyd.

- Det er viktig at vi med ulike syn klarer å nærme oss hverandre og finne gode løsninger sammen i dette spørsmålet, og det synes jeg vi langt på vei har gjort. Det har dette landsmøtet vist.

Endringene ble gjort kl 19.03 kl. 20.55

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer