Full tillit til Jens

MYLLA (Dagbladet): - Det er ikke noe å legge skjul på at jeg mente Jens ville bli den beste partilederen da jeg trakk meg i 1992. Fra hytta i Nordmarka roser Gro Harlem Brundtland Jens Stoltenberg opp i skyene og spår ham en god tid som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg prøvde lenge å ligge lavt, fordi jeg ikke ville påvirke valget på landsmøtet. Men da Thorbjørn og Jens spurte direkte, måtte jeg overfor venner og kolleger gi mine vurderinger av styrker og svakheter. Det var ikke enkelt, sier Gro Harlem Brundtland.

Gro Harlem Brundtland er tilfeldigvis hjemme i Norge på samme tid som hennes egen favoritt kommer til makta. For første gang siden hun flyttet til Genhve for å bli sjef i Verdens helseorganisasjon, kommenterer hun den aktuelle politiske situasjonen i Norge.

Dagbladet møter henne og Arne Olav på hytta ved Mylla nord for Oslo idet de bærer inn plastposene med mat for helga. Om en halv time kommer to av barnebarna på besøk. Det er den første turen hjem siden jul, men det er ikke for å hjelpe Jens med å legge regjeringskabalen at hun har kommet hjem.

Sunt vett

- Jeg har ikke mye å bidra med. Det Jens må gjøre nå, er en av de mest ensomme jobbene man kan ha. Selv om du har en kjerne av rådgivere å støtte seg til, så står du alene med de avgjørende valgene.

- Hvilke forventninger har du til Jens som statsminister?

- Han kommer til å gjøre det veldig bra, fordi han har en erfaring og en personlighet som vil passe godt. Han har en unik kombinasjon av politisk holdning og klare overbevisninger koblet med en sosial evne som er så viktig for å skape tillit rundt seg.

- Hva med personlige egenskaper?

- Han har alltid hatt sjarm, og er flink til å sette ord på ting. Folk får tillit, de hører hva han sier og skjønner at han mener det. Det er lett å få oppslutning når han har den type egenskaper. Dessuten er han en meget klar debattant og analytiker. Jens er sannelig ikke lett å vippe av pinnen, humrer Gro.

- Er det nettopp en slik tydeligere person Ap nå trenger?

- Jeg mener at Thorbjørn var tydelig nok. De to - og vi tre - har jobbet sammen i veldig mange år. Men i politikk er det ulike faser i en utvikling der det skjer generasjonsskifter. Dette er et av dem, sier Gro med henvisning til skiftet av statsministerkandidat i partiet.

- Når ble du første gang klar over at Jens kunne bli en statsminister?

- Det er vanskelig å si. Men jeg så både med Thorbjørn og Jens da de overtok ungdomsorganisasjonen AUF at de kunne nå helt til topps.

I løpet av samtalen med Dagbladet sammenlikner hun flere ganger Jens' maktovertakelse nå med den gangen hun selv overtok i 1981.

- Like gammel

- Jeg var veldig ung da jeg tok ansvar. Jeg var den yngste statsminister noensinne, og Jens er akkurat like gammel nå som jeg var da. Det har jeg tenkt på i det siste, sier Gro, som fikk vite om Bondeviks avgang på en flyplass i Frankfurt.

- Jeg tenkte: «Jaha, så gikk det sånn». Jeg følte på forhånd, bare ved å vurdere den politiske situasjonen, at dette var en reell krisesituasjon hvor det lett kunne gå som det gjorde.

Gro mener et regjeringsskifte var naturlig.

- Det er mer spesielt at Bondevik-regjeringen varte i to og et halvt år. Derfor skjønner jeg godt at Bondevik er stolt.

- Hvordan ser du på det politiske spillet de siste ukene?

- Det minner meg om hvordan det var i de siste ukene før Willoch- og Syse-regjeringene gikk i 1986 og 1990. Det toppet seg ved at stortingsflertallet i flere saker begynte å bli irritert over at regjeringen ikke aksepterte flertallets vilje. Da ryker det til slutt.

Gro nærmest fnyser av argumentene fra gasskraftmotstanderne om lovavdelingens innvendinger i forhold til forurensingsloven.

Uinteressant juss

- Jussen er ikke interessant. Det vil aldri være jussen som stopper flertallets vilje.

- Var det viktigere å få regjeringsmakt enn å få gjennom gasskraftverk?

- Jeg husker bare hvordan vi reagerte da regjeringen unngikk flertallets vilje. Energipolitikken er svært sentral i et land som Norge, og hvis regjeringen ikke har flertallet med seg, har landet et problem. Flertallet rår. Til sist er det det som gjør utslaget.

- Er du redd for at Jens får det svært tøft i Stortinget framover?

- Det er alltid tøft å være statsminister, men Thorbjørn har lagt forholdene godt til rette med samarbeid om budsjett og fordelingspolitikk med sentrumspartiene. Det er et godt grunnlag for at Ap kan styre med skiftende flertall, men med Ap's stempel på politikken.

I tillegg håper hun på godt vær til den planlagte skituren sin.

SKRYTER AV JENS: -Jens har en unik kombinasjon av politisk holdning og klare overbevisninger, sier Gro Harlem Brundtland.