Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Full tillit til Yara-ledelsen

Næringsminister Monica Mæland freder styret og ledelsen i det korrupsjonsherjede selskapet.

INGEN MÅ GÅ: Etter et møte med Yara-ledelsen i Næringsdepartementet i dag, konkluderer næringsminister Monica Mæland (H) med at hun har full tillit til den sittende Yara-ledelsen. I går aksepterte selskapet bot og inndragning av til sammen 295 millioner kroner på grunn av korrupsjon i India og Libya. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
INGEN MÅ GÅ: Etter et møte med Yara-ledelsen i Næringsdepartementet i dag, konkluderer næringsminister Monica Mæland (H) med at hun har full tillit til den sittende Yara-ledelsen. I går aksepterte selskapet bot og inndragning av til sammen 295 millioner kroner på grunn av korrupsjon i India og Libya. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Næringsminister Monica Mæland har full tillit til det sittende styret og ledelsen i det korrupsjonsherjede statseide selskapet Yara. Det er klart etter et møte mellom Yara-ledelsen og næringsministeren i dag.

- Vi har tilit til det arbeidet styret nå gjør. Selskapet har erkjent straffskyld og godtatt forelegget, sier næringsminister Monica Mæland til Dagbladet.

Kalt inn på teppet Næringsministeren kalte inn Yaras konserndirektør Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan til møte i Næringsdepartementet i dag. Der måtte de redegjøre for korrupsjonssaken. I går ble det klart at gjødselselskapet erkjenner straffskyld for flere tilfeller av grov korrupsjon og vedtar bot og inndragning på 295 millioner kroner.

Dagens Næringsliv avslørte i går kveld at tidligere konsernsjef Thorleif Enger er tiltalt i saken. Økokrim mener at Yara under Engers ledelse bestakk sønnene til oljeministeren i Khadafis Libya og til sønnen til en tjenestemann i India i forbindelse med at selskapet ønsket å etablere virksomhet i de to landene.

Til sammen dreier det seg om avtaler om bestikkelser for rundt 12 millioner amerikanske dollar, drøyt 70 millioner kroner, over en femårsperiode fra 2004 til 2009.

- Har fått svar - Vi ville ha et møte for å gjennomgå saken. Vi ønsket å vite hvilke tiltak som er gjort for at dette ikke skal skje igjen. Vi har fått en redegjørelse og svar på hvorfor selskapet godtok forelegget. Vi har stilt spørsmål til innholdet i saken og håndteringen av den, og hvordan selskapet forholder seg til korrupsjon og kriminalitet. Jeg opplever at vi har fått svar både om innholdet og om arbeidet videre. Alle ansatte får opplæring i regelverket og det jobbes med kulturen i hele selskapet. De tar dette veldig alvorlig og gjør alt de kan for at dette ikke skal skje igjen, sier næringsministeren til Dagbladet.

pressekonferansen i går sa konsernsjefen at selskapet har nulltoleranse mot korrupsjon.

- Det var et veldig godt møte, vi har god dialog. Vi føler tillit, og det er ikke aktuelt å fratre plassene våre, sier styreleder i Yara, Bernt Reitan, til Dagbladet.

Flere tiltaler Thorleif Enger satt som konsernsjef i Yara fra 2004 til 2008. Han har vært siktet av Økokrim i saken siden 2012.

Thorleif Engers advokat Ellen Holager Andenæs sier at hennes klient ikke erkjenner straffskyld.

YARA ERKJENNER KORRUPSJON: Selskapet Yara har godtatt forelegg og inndragning på totalt 295 millioner kroner. Her konserndirektør Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
YARA ERKJENNER KORRUPSJON: Selskapet Yara har godtatt forelegg og inndragning på totalt 295 millioner kroner. Her konserndirektør Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer

Om Libya-transaksjonene sier hun at Enger ikke visste om dem. Konsulentbruken i India visste han derimot om.

- Han kjente i høy grad til dette med India. Det var en fullstendig åpen og kurant bruk av en konsulent, sier hun til Dagbladet.
Den siste posten i forelegget mot Yara, som har med Russland å gjøre, er Enger ifølge hans advokat ikke tiltalt for.

Etter det Dagbladet erfarer, er det ventet flere tiltaler i saken. Dette blir trolig offentliggjort i morgen.

Hele Norges coronakart