Full tillitskrise i Vinmonopolet

Det har oppstått full krise mellom samtlige ansatte og ledelsen i Vinmonopolet etter Dagbladets avsløring om kopiering av e-post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge fagforeningene vurderer om de skal gjøre formelle vedtak som uttrykker mistillit til dagens administrative toppledelse og styreleder Harald Arnkværn i Vinmonopolet.

Tirsdag skulle fagforeningene diskutere strategi for framtida med direktør Knut Grøholt. Det ble det ingenting av.

I stedet måtte partene diskutere Dagbladets avsløring av hvordan styreleder Harald Arnkværn hadde gitt advokat Erling Grimstad tillatelse til å kopiere alt datamateriale, også de ansattes e-post.

Ny krise

Etter vårens smøringsskandale kommer e-post-skandalen som nytt salt i såret for direktør Knut Grøholt som har vært uten tillit fra den ene fagforeningen, Overordnede Funksjonærers Forening(OFF), de siste månedene.

Funksjonærklubben i Vinmonopolet (FKV) har holdt sin beskyttende hånd over Grøholt, men fremmet sterk kritikk av den øvrige administrative toppledelse. Nå har heller ikke FKV-ledelsen tillit til Grøholt.

På tirsdagens møte med Grøholt, økonomi- og HR-direktør Noris Vik Olausson og it-direktør Thore Nylund ble det etter det Dagbladet erfarer, gitt klar beskjed om at de ansatte ikke lenger finner seg i flere bortforklaringer.

Skylder på media

Både på tirsdagens møte og tidligere har Grøholt og andre direktører vært mer opptatt av å finne ut hvem som lekker interne saker til mediene enn å ta på seg ansvar for forhold som de ansatte finner kritikkverdige.

It-direktør Nylund har f.eks. forsøkt å bagatellisere e-post-kopieringen med å si at dette dreide seg om en ordinær backup-operasjon.

Men ordinær backup gjøres av det eksterne firmaet Steria, mens man den 3. februar hadde engasjert IBAS som har spesialkompetanse på dataetterforskning. En hel natt jobbet IBAS med å kopiere harddisken over på en ekstern harddisk for å få med slettede filer.

Hjelp av LO

FKV-leder Helge Storvik opplyser at man nå har kontaktet LOs juridiske avdeling, samt forbundsledelsen i Handel og Kontor, for å få hjelp til hvordan man skal forholde seg til e-post-skandalen.

Fagforeningen sendte også en melding til samtlige ansatte hvor man redegjorde for dette. Her uttaler man også at «ledelsen bidrar til at tilliten ikke er til stede».

For første gang er begge fagforeningene samstemt i sin kritikk av Vinmonopolets øverste ledelse.

UTEN TILLIT: Både styreleder Harald Arnkværn og direktør Knut Grøholt har nå mistet de ansattes tillit.