Full uttelling for Hagen

Regjeringskrisen ble ikke noe av. Etterpå konkurrerte alle om å være vinnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke hver dag en statsminister varsler kabinettsspørsmål. Vandrehallen var stinn av krisehungrige pressefolk. Men Bondevik slapp å vise muskler.

Carl I. Hagen tok de fleste stikkene. Etter gårsdagens debatt står han igjen med nokså nær full uttelling:

  • Fred Olsens IT Fornebu Technoport får bygge ut IT-senter på Fornebu.
  • Statens industrivekstanlegg, SIVA, blir en sentral aktør.
  • Hagen framstår som Bondevik-regjeringens redningsmann.
  • Hagen er fortsatt Jens Stoltenbergs forbundsfelle.

Når vi så vet at han seint i går kveld også lanserte et forslag i gasskraftsaken som i morgen skal sette Høyre i en kattepine og samtidig være enda en håndsrekning til Bondevik, ser man en politisk mastermind som boltrer seg i det tilsynelatende parlamentariske kaoset. Spørsmålet er hvilke gjenytelser han vil kreve den dagen han forlanger at Bondevik gjør opp sin takknemlighetsgjeld.

I GÅR HOLDT IKKE HAGEN et eneste innlegg, men nøyde seg med en replikk helt på slutten. Ja, han kom ikke engang i salen før langt ute i debatten.

Frp's syn, og framføringen av oversendelsesforslaget som punkterte alle forventninger om en spennende dag, overlot Hagen til sin partifelle, saksordfører Øystein Hedstrøm. Dermed kunne tannlegen fra Østfold innkassere et høydepunkt i sin politiske karriere. Trolig for første gang kunne han oppleve å ha nasjonens og det parlamentariske livs oppmerksomhet omkring et innlegg fra Stortingets talerstol. De budskap han tidligere er blitt kjent for, har han framsatt fra bydelskinoer, gatehjørner og kjøpesentra, hvor han med varierende grad av politibeskyttelse har messet sin innvandrerhets.

Ikke minst på den bakgrunn har det vakt slik oppsikt at han og den trauste tunnelbyggeren fra Førde, Kjell Opseth, har kunnet bli et så standhaftig politisk radarpar. Deres innette kamp

for milliardærene i Norsk Investorforum og

mot næringsminister Lars Sponheim har gitt dem tilnavnet «regjeringsslakteriet Hed-Op». Næringsminister Sponheim innrømmet da også i replikkordskiftet etter sitt innlegg i går kveld at det ikke var uten bange anelser han i går kom til Stortinget og så at det var bygd ei stor trebru foran Løvebakken.

- Min første tanke var at Hed-Op-slakteriet her hadde bygd et skafott for Sponheim, sa næringsministeren, som ellers ikke har vært mye munter i det siste.

Men i går var han i ferd med å finne tilbake til sitt gamle, selvsikre jeg. Etter at næringskomiteen avga sin innstilling torsdag i forrige uke, har nemlig Sponheim i sitt forhold til pressen gitt bokstavene IT et nytt innhold: Ikke Tilgjengelig.

Den politiske spenningen ble punktert av Hedstrøm, og interessen tok slutt etter saksordfører Torstein Rudihagens innlegg. Etter det tømtes presselosjen raskt.

UTE I VANDREHALLEN var andre akt i full gang. Midt inne i en sverm av pressefolk holdt en strålende opplagt Jens Stoltenberg pressekonferanse. Med karakteristisk hoggende kroppsspråk og sjarmerende påståelighet hevdet han med krav på å bli trodd at Ap var meget tilfreds med at hovedsaken, utbyggingsselskapet på Fornebu, var på plass, at SIVA er tiltenkt en sentral rolle, og at man hadde sluppet «en avsporing om kabinettsspørsmål som vi aldri har ønsket skal bli tema», sa han.

- Jens begynner å bli flink, han, sa Carl I. Hagen smørblidt. Han var nylig ankommet Stortinget, hvor han aller først tok en sving innom salen og gikk direkte bort til Bondevik for liksom å minne om sin eksistens og forsikre seg om at alt sto vel til med hans foretrukne statsminister. Deretter kom han ut og stilte seg i utkanten av pressekorpset og lyttet til Stoltenberg, han også.

Der skjønte han raskt at Stoltenberg var i ferd med å stjele en urimelig stor andel positiv publisitet.

- Er det nå jeg går og stiller meg ved siden av Jens Stoltenberg? spurte Carl I. Hagen seg selv ut i lufta. Svaret ga han ved å gjøre akkurat det. I neste øyeblikk sto han smilende ved siden av sin forbundsfelle og flertallsallierte i IT-saken, roste «den unge parlamentariske leder for Arbeiderpartiet» og la all skyld på Bondevik og Sponheim for å være dem som hadde tilspisset situasjonen helt unødvendig.

BONDEVIK VAR TILFREDS med dagen. Han ville ikke kalle det noen seier, men var i svært godt humør da han i middagspausen gikk omkring og kastet glans over både medrepresentanter og presse i den fullsatte stortingskafeen. Bondevik har måttet lære seg å være fornøyd med lite, og hans tilhengere oppførte seg nærmest som om regjeringen hadde vunnet. Det får oss til å minnes Are Kalvøs karakteristikk av de triumfer norsk landslagsfotball oppnådde i Drillo-æraens første år:

- På gode dager er vi i stand til å spille 0-0 selv mot de beste...

PÅ LAG: -Jens begynner å bli flink, han, sa Carl I. Hagen om Jens Stoltenberg i går.